A sokarcú padlizsán

A padlizsán, vagy tojásgyümölcs a krumplifélék családjához tartozik és népszerű része táplálkozásunknak. Főként mégis a mediterrán és a keleti konyha alapanyaga, felhasználása nagyon változatos, és elkészítése viszonylag egyszerű. Jó, ha tudjuk, hogy az egészségünkben is szerepet játszik a fogyasztása, és többnyire csak főzés előtt kalóriaszegény…

A padlizsán különböző fajtájú, formájú és színű. A legismertebb a sötétlila, ovális alakú. A padlizsán nemcsak jó ízű, gyógyító tulajdonságai is vannak. A padlizsán maga legnagyobb részt vízből áll, és ezért nagyon alacsony a kalóriaértéke. Elkészítés után ez megváltozik: a padlizsán arról ismert, hogy sok zsiradékot vesz fel, ezért tanácsos a zsírok és olajok takarékos használata.

Fűszeres fetával töltveÉretlen padlizsán: keserű vegyületek

A padlizsánt általában éretlenül takarítják be, és szállítás alatt érik be. Vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy a friss padlizsán csillogó, sima felületű. Enyhén megnyomva a héját az gyengén benyomódik. Az éretlen gyümölcsök ezzel szemben kemények és nem a nyomódnak be. Az éretlen padlizsán keserű vegyületeket tartalmaz.

A nyers padlizsán fogyasztása e vegyületek miatt nem ajánlott, mert ezek gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak. Hosszan tartó hevítés során ezek elillannak, a só is kivonja a keserű vegyületeket. A legjobb a padlizsánt szeletekre vágni, sózni és 30 percig állni hagyni. A padlizsán nyersen és elkészítés után is lefagyasztható.

Felfújtnak, krémnek, töltve

A padlizsán jól elkészíthető pácolva, sütve vagy párolva. Szintén ízletes a padlizsánfelfújt darált marhahússal vagy cukkinival együtt zöldségköretként.

Az olasz konyhában a padlizsánt és a cukkinit antipastiként, vagy paradicsommal ratatouille-ként készítik. A legnépszerűbb görög étel talán a moussaka. A keleti konyha inkább a padlizsánkrémet ismeri, a krémes püré jól megy a húsokhoz és a zöldségekhez, sőt előételként kenyérrel is.

A padlizsán formája és sajátosságai miatt töltésre is alkalmas. Az elkészítése nagyon egyszerű: a darált húst és/vagy a zöldségeket (például paradicsom, cukkini, hagyma) kis darabokra vágjuk, összekeverjük, fűszerezzük, a keverékkel megtöltjük a kivájt fél padlizsánokat, és sajttal megszórva a sütőben megsütjük.

(Németből fordította: Koncz László)