Májzsugor, májrák – késői tünetek

Májráknál az egészséges májsejtekből rosszindulatú daganatok képződnek. A rákra utaló első jelek lehetnek a fáradtság, étvágytalanság és a fogyás. A nem specifikus tünetek miatt a májrákot gyakran csak a késői szakaszban diagnosztizálják, ami csökkenti gyógyulás esélyét. Megfelelő kezeléssel azonban a várható élettartam sok betegnél meghosszabbítható.

Míg a májrák Afrikában és Délkelet-Ázsiában a leggyakoribb rákfajtának számít, a nyugati iparosodott országokban korábban viszonylag ritka volt – bár jelenleg emelkedő tendenciát mutat. A férfiakat gyakrabban érinti, mint a nőket.

A máj pótolhatatlanA májrák okai

A májrák kialakulásának kockázata jelentősen megnő bizonyos betegségek után. Így például a májzsugorodás kedvez a májrák kialakulásának. A májrákban szenvedő betegek mintegy 80 százalékának van májzsugorodása.

Okai általában krónikus hepatitis B- vagy C-fertőzés, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Mivel az alkohol a májban bomlik le, a túlzott alkoholfogyasztás súlyos károkat tud okozni e szervünkben. A hepatitisz-fertőzéseknél különösen a betegség időtartama döntő.

A májzsugor azonban nem az egyetlen oka a májráknak, mert azokon a területeken, ahol a májrák különösen gyakori, ez általában májzsugortól függetlenül is előfordul. A további lehetséges okok:

  • Hemokromatózis (anyagcserezavarokhoz tartozó genetikai betegség)
  • Vegyi anyagok, oldószerek és növényvédő szerek
  • Diabétesz
  • Nemi hormonok szedése, például anabolikus szteroidok
  • Penészgomba-mérgek felvétele a táplálékkal (aflatoxin)

A májrák tünetei

A májráknál a tünetek gyakran csak a betegség előrehaladott szakaszában észrevehetők. A betegség első jelei nem specifikusak, ilyen pl. a fáradtság, étvágytalanság, hányinger, valamint a has felső részén tapasztalható nyomásérzés. A hasüregben folyadékgyülem keletkezhet. Gyakran előfordul az általános állapot romlása. Jelentkezhet sárgás bőr és szem (sárgaság), jelentős, nem szándékos fogyás, valamint a duzzanat a jobb bordaív alatt. Ilyen esetben feltétlenül orvos tanácsát kell kérni.

Gyógyulási esélyek

A gyógyulás esélye és a várható élettartam elsősorban attól a stádiumtól függ, amelyben a májrákot felfedezték: a prognózishoz döntő a daganat mérete és elhelyezkedése, valamint a daganatok száma. Minél korábban diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a felépülésre.

Ha primer májrákról van szó, amelyet műtéttel el lehet távolítani, a várható élettartam a betegek több mint 50 százalékánál több mint öt év. Sok érintettnél azonban a diagnózis annyira előrehaladott, hogy a gyógyulás esélye alacsony.

A májrák megelőzése

Biztos védelem nincs egyetlen rák ellen sem, ám a kialakulás kockázata jelentősen csökkenthető azzal, hogy megakadályozzuk a májzsugorodást. Gyakori, hogy májzsugorodást okoz a hepatitis B- vagy hepatitis C-vírus. A hepatitis B ellen vakcinával védekezhetünk, ilyen védelem hepatitis C esetében nem létezik.

A májbetegségek gyakori oka a túlzott alkoholfogyasztás. Aki túl sok alkoholt iszik, jelentősen növeli a májzsugorodás kockázatát.

(Németből fordította: Koncz László)