Mindennapi társunk, a K-vitamin

A K-vitamin – mint az A-, D- és E-vitamin – a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. A szervezet számára különösen a véralvadáshoz fontos, hiányakor vérzések léphetnek fel. Az ilyen hiány gyakori az újszülötteknél, őket általában K-vitaminnal kell ellátni. Felnőtteknél a hiány könnyen megelőzhető, mert K-vitamin számos élelmiszerben megtalálható.

A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, véralvadási faktorként a vérzés megállításról gondoskodik, emellett a kötőszövet, valamint a csontok anyagcseréjében játszik szerepet. A D-vitaminnal és különböző fehérjékkel együtt gondoskodik a csontok megerősödésről, csökkentve a törés és a csontritkulás kockázatát. De nemcsak a csontokra, hanem a szívre és az érrendszerre is pozitív hatással van a K-vitamin azzal, hogy véd a kalcium-lerakódásoktól az artériákban.

Gazdag K-vitaminbanK-vitamin az élelmiszerekben

A K-vitamin napi szükséglete 65-80 mikrogramm. A napi adag megtalálható például a következő élelmiszerekben:

  • 10 g petrezselyem
  • 15 g metélőhagyma
  • 20 g spenót
  • 25 g kelbimbó
  • 90 g borjúmáj
  • 220 g túró
  • 400 g csiperkegomba

K-vitamint tartalmaz a tej, a savanyú káposzta, fejes saláta, paradicsom, csirke, bab és a borsó. A K-vitamint tartalmazó élelmiszert lehetőleg fénytől védve kell tárolni, ellenkező esetben a vitamintartalom csökken. A főzés közbeni veszteség alacsony, mert a K-vitamin rendkívül hőstabil.

A K-vitamin felvétele az élelmiszerből általában elegendő. Fokozott vérzési hajlam és csontritkulás esetén bevitele élelmiszer-kiegészítőként hasznos lehet.

K-vitamin-hiány ritkán fordul elő

A K-vitamin-hiány viszonylag ritka, mivel a vitamin megtalálható számos élelmiszerben és bélflóránk maga is termeli. Ha K-vitamin-hiány jelentkezik, ez főként bizonyos gyógyszerek szedésére és hibás táplálkozásra vezethető vissza.

Különösen veszélyeztetettek a májbetegek, az emésztőszervi betegségekben szenvedők és a rákos betegek. Ha szükséges, akkor nekik K-vitamin-kiegészítőket kell szedni. Ezen kívül K-vitamin-hiány előfordulhat egy hosszú antibiotikum-kezelés esetén, mivel az antibiotikumok elpusztítják a bélbaktériumokat.

A csecsemőket gyakran érinti a K-vitamin-hiány, mert az anyatej csak nagyon kevés K-vitamint tartalmaz. Ráadásul a kisbabák bélflórája még nem fejlődött ki teljesen, önmaga kevés K-vitamint képes előállítani. Ezért kapnak az újszülöttek általában K-vitamin-cseppeket.

A K-vitamin-hiány jellemző tünete a véralvadás lelassulása és a fokozott vérzési hajlam, ami gyakori orrvérzéssel és kék foltokkal jelentkezik.

(Németből fordította: Koncz László)