Az intimzuhany és a petefészekrák

Noha a hüvely öntisztuló szerv, a nők 25 százaléka használ valamilyen eszközt a tisztításához. Bár azt hisszük, hogy ezzel jót teszünk, a gombás fertőzések esélye így jóval magasabb, nem is beszélve egyéb problémákról. Egy friss kutatás szerint az intimzuhany használata akár a petefészekrák kockázatát is növeli, sőt a termékenységgel is akadhatnak problémák.

Azok a nők, akik intimzuhanyt is használnak, kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe a petefészekrákkal, mint a természetes öntisztulásra hagyatkozó társaik. A korábbi kutatások már bizonyították, hogy az eszköz használatával a gombás fertőzések, a kismedencei gyulladások és a méhen kívüli terhességek is gyakoribbak.

Kerüljük a zuhany használatát

A friss, National Institute of Environmental Sciences által készített kutatás szerint a fentiek mellett a petefészekrák is gyakoribb azoknak a nőknek a körében, akik intimzuhanyt is használnak a tisztálkodáshoz. Emellett a termékenységgel is akadhatnak problémák, valamint a HIV és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések esélye is jelentősen megnő.

Noha az Amerikai Nőgyógyászok Szövetsége ajánlásai között szerepel, hogy kerüljük az intimzuhany használatát, engem is sokkolt, hogy ennyire súlyos a helyzet, és ennyi komoly problémát okozhat az eszköz.

Az is meglepő emellett, hogy a nők negyede azt hiszi, kimondottan jót tesz az egészségnek az intimzuhannyal – fogalmaz Joelle Brown, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Az Egyesült Államokban évente 20 ezer nőt diagnosztizálnak petefészekrákkal, és 14500-an bele is halnak a betegségbe.