Az intimzuhany és a petefészekrák

Noha a hüvely öntisztuló szerv, a nők 25 százaléka használ valamilyen eszközt a tisztításához. Bár azt hisszük, hogy ezzel jót teszünk, a gombás fertőzések esélye így jóval magasabb, nem is beszélve egyéb problémákról. Egy friss kutatás szerint az intimzuhany használata akár a petefészekrák kockázatát is növeli, sőt a termékenységgel is akadhatnak problémák.

Hormonpótlástól petefészekrák?

Minden ezer olyan nő közül, aki 50 éves korától kezdve legalább öt évig szedte a menopauza tüneteit csökkentő hormonpótló gyógyszereket, jut egy újabb petefészekrákos eset. Sir Richard Peto oxfordi brit kutatásvezető elmondta, hogy egyszerűen nem igaz az a kijelentés, miszerint a rövid hormonpótló terápia nem jár együtt a betegség kockázatával.

Petefészekrák ellen tea, narancslé

A petefészekrákot „csendes gyilkosnak” is szokás nevezni, mert mire tüneteket produkál, gyakran már túl késő a gyógyuláshoz. A flavonoidban gazdagon táplálkozó nőknél lényegesen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának veszélye – derült ki egy harmincéves angol vizsgálatából, amelynek alapján a fekete tea és a narancslé is hatékony fegyver a megelőzésben.

Rákellenes hatású a tömjén

A tömjén nevét onnan ismerik a legtöbben, hogy a kis Jézust meglátogató Háromkirályok egyike ilyet vitt ajándékba. Most azonban felmerült a lehetőség, hogy a történetben még egy csoda rejtőzik: az orvosok szerint ugyanis az aromás anyag – amely illatgyertyák gyakori összetevője – segíthet a petefészekrák leküzdésében.

Egyszerű kérdőívvel javítható a petefészekrák korai felismerése

Egyszerű, három kérdésből álló, két perc alatt kitölthető kérdőív segíthet beazonosítani azokat a nőket, akik a petefészekrákra utaló tünetektől szenvednek. Az ezzel kapcsolatos kutatást a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai végezték el. A kutatás elsőként értékelte ki járóbeteg rendelés keretében, normál kockázatú nők körében a petefészekrák-szűrő eszközt. Az eredményekről online jelent meg összefoglaló az Open Journal of Obstetrics and Gynecology oldalán.

Elősegíti a petefészekrák terjedését a zsírkötény?

A kutatások szerint a hasi „zsírkötény” elősegíti a petefészekrák terjedését. Az esetek 80 százalékában a rák a diagnosztizálás idejére átterjedt erre a zsírkötényre, más néven a csepleszre. A Nature Medicine szaklapban megjelent kutatásból az derül ki, hogy amint a petefészekrák eléri a csepleszt, elterjed a testrészen. A brit kutatók szerint a kutatás eredményei segítenek a petefészekrák, a brit nők körében az ötödik leggyakoribb daganattípus alaposabb megismerésében.