Hormonpótlástól petefészekrák?

Minden ezer olyan nő közül, aki 50 éves korától kezdve legalább öt évig szedte a menopauza tüneteit csökkentő hormonpótló gyógyszereket, jut egy újabb petefészekrákos eset. Sir Richard Peto oxfordi brit kutatásvezető elmondta, hogy egyszerűen nem igaz az a kijelentés, miszerint a rövid hormonpótló terápia nem jár együtt a betegség kockázatával.

Hormonpótlástól petefészekrák?A brit egészségügyi jótékonysági szervezetek szerint az új eredmények erőteljesek ugyan, de a kockázat a hormonpótló terápia befejezése után újra lecsökken.

A hormonpótló kezelés során alkalmazott gyógyszerek a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgálnak, amelyek olyan súlyosak is lehetnek, hogy már akadályozzák a nők hétköznapi életét. Az Egyesült Királyságban a nők a hormonpótló terápiát többnyire kettő-öt évig alkalmazzák. Bár a kezelés és az emlőrák fokozott kockázatának összefüggése jól dokumentált, a gyógyszerekről azt is kimutatták, hogy csökkentik a csontritkulás és a béldaganatok kialakulásának kockázatát. A kezelés a petefészekrákra gyakorolt hatását azonban eddig nem bizonyították egyértelműen, különösen az olyan betegek esetében, akik öt évnél rövidebb ideig szedték a gyógyszereket.

Az 52 különböző, összesen 21 500 petefészekrákos nő részvételével készült elemzés azonban azt mutatja, hogy valóban létezik összefüggés.

Sir Richard Peto professzor így nyilatkozott a BBC News hírportálnak: „Ez egy valós kockázat, az országban körülbelül egy millió nő részesül hormonpótló terápiában, és közülük ezerben alakul ki petefészekrák a kezelés következtében.” A szakértő azt is hozzátette, hogy a kockázat alacsonyabb azok esetében, akik rövidebb ideig szedik a gyógyszereket, de még ebben az esetben is fennáll.

A Kent megyei Chatham városából származó Val Weedon azonban így reagált az eredményekre:

„Már 1997. óta részesülök valamilyen formában hormonpótló terápiában, amióta teljes méheltávolításon estem át. Az életem elviselhetetlen lenne, ha nem szedném, a gyógyszereket, és sok menopauzás tünetektől szenvedő nő hasonló helyzetben van. Mérlegelnünk kell az életminőségünket és a kockázatokat, és a hormonpótló terápia számomra olyan kockázat, amire hajlandó vagyok azért, hogy normális életem legyen.”