Csalánkiütés: ha a szervezet túlreagál (1.)

A csalánkiütés a bőr túlérzékenységi reakciója, tünetei a bőrpír, csalánkiütést és erős viszketés. A csalánkiütés kiváltó okai sokszínűek, ezek lehetnek többek között bizonyos gyógyszerek és élelmiszerek, de a meleg, a hideg és a közvetlen érintés, nyomás is. A betegség kezelésekor az első helyen az ok keresése áll, ezután következhet a tünetek enyhítése.

A csalánkiütés tüneteit a hisztamin neurotranszmitter okozza. Ez az immunrendszer hibás működése következtében veszélyesen nagy mennyiségben szabadul fel. A hisztamin a szervezetben növeli a bőr ereinek vérátbocsátó képességét, ami vízvisszatartáshoz – a csalánkiütéshez – vezet.

Külső és belső okok

A csalánkiütés nem ragályos vagy örökölhető. A hisztamin-felszabadítás okai sokrétűek, az esetek mintegy tíz százalékában a panaszok hátterében allergia áll, de emellett vírusos betegségek, parazitafertőzések, autoimmun betegségek, valamint a fül-, orr- és torokfertőzések is lehetnek a csalánkiütés okai. Csalánkiütést kiválthatják a következő külső ingerek is:

  • hideg
  • meleg
  • fény
  • dörzsölés
  • nyomás

Lelki tényezők is befolyásolhatják a csalánkiütést, szinte biztos, hogy a stressz hátrányosan befolyásolja a meglévő kiütést.

Tipikus tünetek

A csalánkiütés tipikus tünete a vörös bőrkiütés, amely többnyire erősen viszket. A viszketés mellett vörös duzzanatok jelentkeznek a bőrön, az úgynevezett csalánkiütések. Gyakran jelennek meg először halvány rózsaszín-piros kis dudorok, amelyek idővel növekszenek. A kiütések csak bizonyos testrészeken jelennek meg, de előfordulhatnak az egész testen is. Különösen jellemző a csalánkiütés vándorlása: eltűnnek az egyik helyen, és másik helyen jelennek meg újra.

A torokban a duzzanat életveszélyes

Gyakran előfordulnak csalánkiütésnél duzzanatok és vízvisszatartás a bőr alatti szövetekben. Ezt angioödémának nevezzük. Ritka esetben a száj, a garat és a gége nyálkahártyája is megduzzadhat. Ez életveszélyes légzési problémákat okozhat. Az érintettek mindig tartsanak maguknál allergia sürgősségi készletet, ennek tartalmaznia kell folyékony antihisztamint, folyékony kortizonkészítményt és injekcióban adrenalint.

A csalánkiütés egyes tünetei nagyon gyorsan, vagy akár több óra elteltével is felléphetnek. Általában a tünetek legkésőbb 24 óra múlva lecsengenek, néhány esetben a duzzanatok már fél óra múlva megszűnnek. Vannak azonban esetek, amikor a tünetek rövid szünet után újra jelentkeznek.

Csalánkiütés és terhesség

A terhesség alatt gyakran javulnak a csalánkiütés tünetei, mert az immunrendszer ezeket csillapítja. Néhány nő azonban a betegség rosszabbodásáról számol be. Ráadásul a terhesség alatti erős hormonális változások is kiválthatják a csalánkiütést. Terhes nőknél a betegség erősebb lefolyása veszélyes lehet, mert sok csalánkiütés elleni gyógyszer terhesség alatt nem megengedett.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Vörös foltok, kiütések, pattanások