Vörös foltok, kiütések, pattanások

A bőrön jelentkező vörös foltoknak különböző okai lehetnek: gennyes pattanások, foltok az egész testen vagy csak bizonyos testrészeken, például az arcon, nyakon, mellkason vagy a hason? Fontos szerepet játszik a foltok megjelenése és időtartama, de az is, hogy a kiütés viszket vagy ég. Melyek lehetnek a bőrön jelentkező vörös foltok leggyakoribb okai?

A vörös foltok jelentkezése nem önálló betegséget, hanem egy betegség tüneteit jelzik. A foltok akár az egész testen is megjelenhetnek, vagy csak kisebb helyen lépnek fel. A testszerte fellépő kiütés gyakran a szervezet belső reakcióját jelzi, míg az egyenetlen foltok külső tényezőkre utalnak. A kiütést gyakran más tünetek is kísérik, például égés, viszketés, fájdalom vagy duzzanat.

A foltok okai

A vörös foltoknak oka lehet többek között a test reakciója a vírus- vagy baktériumfertőzésre, de védekező reakció lehet egyes allergénekre is. Az allergiás reakcióknál a bőrkiütés gyakran viszketéssel jár, de ez a helyzet bizonyos bőrbetegségek esetében is.

Bőrbetegségek

A vörös foltokat gyakran okozza bőrbetegség, allergiás reakció, de szerepet játszhatnak genetikai tényezők és hormonális változások is. A leggyakoribb bőrbetegségek és tipikus tüneteik:

Akne: a legelterjedtebb bőrbetegség. Tipikusak a gennyel telt pattanások és vörös csomócskák, amelyek elsősorban az arcon, de a háton, a mellkason, a karon és a vállon is előfordulnak.

Ekcéma: krónikus bőrbetegség, amelyet gyulladt bőr jellemez, ami intenzív viszketést okozhat. Ezen kívül a bőr gyakran száraz és pikkelyes. A vörös foltok hullámokban jelentkezhetnek, de lehetnek krónikusak is.

Pikkelysömör: piros, gyulladt lemezek vannak a bőrön, fehér korpával. Néha a kiütés nagyon viszkethet.

Csalánkiütés: a bőrön erősen viszkető hólyagok jellemzik. A vörös foltoknak számosféle kiváltó oka lehet, többek között bizonyos gyógyszerek és élelmiszerek, de nyomás, hő és hideg is.

Lichen ruber planus (csomós sömör): vöröses, viszkető csomók nagyobb csoportja alakul ki a bőrön vagy a nyálkahártyán. Ezek különösen gyakoriak a csukló vagy boka belső oldalán és a lábszáron.

Bőrpír: a foltos vörös bőr az arcon jellemző. Az orr, az arc és a homlok vörössége idővel gennyes hólyagocskákká és gennyes pattanásokká fejlődhet.

Rüh: paraziták, például atkák vörös, viszkető kiütést okoznak. Az atkák mellett más paraziták, mint a fej-, ruha-, vagy közönséges tetvek is okozhatnak vörös foltokat. Ez utóbbiak elsősorban a hónaljban, mellkason és a nemi szervek szőrzetében okoznak kiütést.

Bőrgomba: a gombás bőrbetegségeknél a bőrterület enyhén vörös, viszkető, korpás. A kórokozó típusától függően a test legváltozatosabb részein telepedhetnek meg, különösen gyakran jelentkeznek a bőrredőkben.

Vörös foltok betegségek miatt

A bőrbetegségek mellett fertőző betegségek is okozhatnak vörös foltokat. Többek között a következő betegségekhez társulhatnak vörös kiütések:

  • övsömör
  • mirigyes láz
  • szifilisz
  • hepatitis
  • Lyme-kór
  • Dengue-láz

Allergiás reakciók

A testen lévő piros foltokat nem mindig okozza betegség – allergiás reakció is lehet kiváltó ok. Az allergének hatással lehetnek a szervezetre vagy a bőrön, vagy a nyálkahártyákon keresztül. Allergia esetén a kiütés mellett gyakran jelentkeznek más tünetek, például orrfolyás, köhögés vagy viszketés.

A szervezet allergiás lehet különféle anyagokra, például pollenre, bizonyos élelmiszerekre vagy kozmetikumokra, de vegyszerekkel való érintkezés vagy gyógyszerek, például a penicillin használata is okozhat vörös bőrkiütést. Vörös foltok jelentkezhetnek napallergia miatt is.

Kisbabák és gyermekek

A csecsemők és gyermekek esetében a bőrön lévő piros foltok jelezhetnek tipikus gyermekbetegséget is, de ezeknek nem mindegyike lép fel kizárólag gyermekeknél:

Három napos láz: jellemzően 1-3 éves korú gyermekeknél lép fel. Először magas lázzal, majd halványpiros bőrkiütéssel jelentkezik. A kis vörös foltok főként a nyakon és a törzsön fordulnak elő, de az arcra is kiterjedhetnek. Fertőző betegség.

Bárányhimlő: minden óvodás vagy iskolás korú gyerek lehet érintett. Fertőzéskor az egész testen, különösen az arcon és a törzsön vörös viszkető hólyagok keletkeznek.

Rubeola: általában megnagyobbodott nyirokcsomókkal vagy enyhe lázzal kezdődik, később jelentkeznek a tipikus kiütések, amelyek gyakran a fül mögött kezdődnek és az arcon át az egész testre kiterjednek.

Skarlát: a skarlátot elsősorban lázzal járó erős torok- és nyelési panaszok jellemzik. Gyakran előfordul, hogy a betegség további szakaszában vastag, pettyes kiütés és egy málnapiros színű nyelv is megjelenik.

Kanyaró: a kanyaró hat hónapos kortól jelentkezhet. Influenzaszerű tünetek, láz, köhögés és orrfolyás kíséri. A betegség második szakaszában vörös foltok jelennek meg, amelyek egy idő után egymásba érnek. A bárányhimlőtől eltérően azonban a kiütés nem viszket.

Ha vörös foltokat talál a testén, amelyek nem múlnak el maguktól, forduljon orvoshoz! Ez különösen akkor szükséges, ha a kiütés hirtelen, nagyon erősen és nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik, vagy ha további tüneteket észlel, például légszomjat, lázat, fájdalmat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Csalánkiütés: ha a szervezet túlreagál (1.)