Csalánkiütés: ha a szervezet túlreagál (2.)

A csalánkiütés a bőr túlérzékenységi reakciója, tünetei a bőrpír, csalánkiütést és erős viszketés. A csalánkiütés kiváltó okai sokszínűek, ezek lehetnek többek között bizonyos gyógyszerek és élelmiszerek, de a meleg, a hideg és a közvetlen érintés, nyomás is. A betegség kezelésekor az első helyen az ok keresése áll, ezután következhet a tünetek enyhítése.

A csalánkiütés különböző típusai

Mivel a csalánkiütés rendkívül komplex betegség, az alábbi altípusait különböztetjük meg:

  • Spontán csalánkiütés
  • Fizikai csalánkiütés
  • Cholinerg csalánkiütés
  • Kontakt csalánkiütés

Krónikus kiütésSpontán csalánkiütés

A spontán csalánkiütésnél előfordulhatnak jellegzetes tünetek, például viszketés, kiütés és duzzanat a bőrön, kezdetben azonosítható kiváltó ok nélkül. Időtartamától függően megkülönböztetünk akut és krónikus csalánkiütést: amíg az akut formánál a betegség általában két hét után, de gyakran néhány óra elteltével lecseng, krónikus csalánkiütésről beszélünk, ha a tünetek több mint hat hétig fennállnak.

Fizikai csalánkiütés

A fizikai csalánkiütésnek külső kiváltó ingerei vannak, mint a nyomás, hideg, fény, súrlódás vagy hő. Összesen több mint 20 különböző altípusa van. Az alábbiak a legismertebbek:

Nyomás-csalánkiütés: A csalánkiütés e formájánál nyomás hatására mély duzzanatok keletkeznek bizonyos testrészeken. A duzzanatok különösen gyakoriak a háton, valamint a talpon és a tenyér belső felületén.
Hideg-csalánkiütés: A hideg csalánkiütést kiválthatja hideg levegő, hideg folyadék vagy hideg tárgyak. Mint más formáknál, itt is duzzanatok és hólyagok keletkeznek a bőrön és a nyálkahártyákon. A tünetek vagy néhány perccel a hideg inger után jelentkeznek, vagy csak akkor, amikor a test felmelegszik. Egyénenként különbözik, hogy mennyi hideginger kell a tipikus csalánkiütés-tünetek kiváltásához. A hideg csalánkiütésben szenvedők mindig hordjanak maguknál sürgősségi igazolványt, amelyben megjelölik a betegséget. Ez például infúzióknál fontos, mert az érintett ezt felmelegítve kaphatja.
Fény-csalánkiütés: A csalánkiütés e fajtáját általában UV-A sugarak, ritka esetekben UV-B sugarak váltják ki. A sugárzás által érintett helyeken röviddel később már jelentkezik a csalánkiütés. A fény-csalánkiütés viszonylag ritka.
-csalánkiütés: A hő-csalánkiütés jellemző tünetei csak a hőforrással közvetlen kapcsolatba lévő területeken jelentkeznek. Ahogyan a fény-csalánkiütés, úgy a hő-csalánkiütés is nagyon ritka.

Cholinerg csalánkiütés

A cholinerg csalánkiütés a leggyakoribb forma. Ezt a csalánkiütést ritkán kezelik, mert a tünetek általában gyengék. Kiváltó oka a testhőmérséklet emelkedése. Ennek oka lehet például sport, fűszeres ételek, alkohol, láz, forró víz, vagy érzelmi stressz. Az első kiütések már a hőmérséklet emelkedésekor jelentkezhetnek.

Kontakt csalánkiütés

Kontakt csalánkiütés csak ott jelentkezik, ahol közvetlen kapcsolatba kerül a kiváltó okkal. Az okok különböző anyagok lehetnek, pl. latex – különösen azoknál jelentkezik, akik gyakran viselnek latex kesztyűt. De még a konyhában sem ritka ez a csalánkiütés, tipikus tüneteket okoz a kapcsolat a nyers élelmiszerekkel, például krumplihámozásnál, vagy hal feldolgozásánál. A kontakt csalánkiütés kezelésénél különösen fontos, hogy megtalálják a panaszt kiváltó okot.

A megfelelő kezelés

A csalánkiütés kezelése több lépésben történik. Az első lépésben meg kell próbálni elkerülni a kiváltó okot. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ezt ismerik: ha például egyes élelmiszerek, pl. a dió vagy fűszerek váltják ki, ezeket nem szabad fogyasztani. Más kiváltó okoknál azonban, mint például a hő vagy hideg, az ingerek teljes elkerülése aligha lehetséges.

Antihisztaminok

A második lépés a csalánkiütés kezelésében az antihisztaminok alkalmazása. Ezek gátolják a hisztamin kiáramlását a szervezetben, és így enyhítik a tüneteket. Magát a csalánkiütést azonban az antihisztaminok nem gyógyítják.

Kortizont csak rövid ideig szabad szedni

A panaszok gyors enyhítésének érdekében harmadik lépésként antihisztaminok helyett kortizont szoktak szedni. A kortizon, mint az antihisztaminok is, elnyomják a csalánkiütés tüneteit. Kortizon készítményeket azonban csak súlyos esetben, és csak rövid ideig szabad szedni, mivel ezeknek a súlyos mellékhatásai lehetnek.

(Németből fordította: Koncz László)