Mit tegyünk, ha hámlunk?

Alig pár napja érkeztünk vissza egy csodálatos nyári vakációról, és gyönyörű napbarnított színt kaptunk. Tusolás után hirtelen lehámlott bőrdarabokat veszünk észre a lábunkon, és a vállunk is éppen olyan, mint a teknősbéka páncéljának mintája. A kellemes nyári érzésnek vége. Az égett felületet hűtsük, pl. uborkával, joghurttal vagy nedves teafilterekkel.

Ha a bőrt ultraviola sugárzásnak tesszük ki, a pigmentcellái melanint állítanak elő. Ezek a pigmentek felelősek azért, hogy az UV-sugárzást elnyeljék és visszaverjék, és ezzel a módszerrel vagyunk képesek megvédeni magunkat a káros sugárzástól.

Előzzük meg, fájdalmasBarnulás

Minél tovább vagyunk UV-sugárzásnak kitéve, annál több melanint termelünk és annál barnábbak leszünk. Emellett rendszeres napozás esetén úgynevezett felhám (bőrfelszín) vastagodás is fellép. Ez a változás a melaninnal együtt gondoskodik arról, hogy a bőrnek 20-as faktorszámig védelmet nyújtson.

A világos bőr kevesebb melanint termel, mint a sötétebb, ezért hamarabb megég. Mivel a kisgyermekek is szinte alig termelnek melanint, így náluk is kevés pigment képződik ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson számukra. Egyes emberek több melanint képesek előállítani, mint mások, de az ő bőrük is elérhet egy meghatározott telítődési pontot, és ekkor megéghet.

Hámlás

Többnyire csak a bőrünk legfelsőbb része, a szaruréteg ég le, és ez hamar szembe is tűnik a pirosodás, az érzékenység, aztán pedig a hámlás miatt. Ez a periódus 4-7 napig tarthat. Súlyosabb égésnél akár hólyagoktól is szenvedhetünk, ekkor a hámlás is erősebb lesz.

Ez a folyamat igazából nem más, mint a sérült réteg lecserélődése új és egészséges bőrre. Ilyenkor a teljes felső bőrréteg leválik, erre a folyamatra nincs ellenszer.

Segítsünk magunkon

A hámló bőr nagyon tud viszketni, de jobb, ha nem nyúlunk hozzá. A vakarástól csak még komolyabbá válik a probléma, és hegeket is okozhatunk magunknak. A hámlás dörzsölése vagy lekaparása szintén nem ajánlott, hiszen fertőzésveszély is fennállhat. Zuhanyzás után egy puha törölközővel óvatosan töröljük magunkat szárazra.

Az égett felületen segíthetünk hűtéssel is, pl. uborkával, joghurttal vagy nedves teafilterekkel, de hasznos lehet egy hidratáló krém is aloe verával dúsítva. Ügyeljünk arra is, hogy elegendő vizet igyunk, ugyanis ez is szerepet játszik a bőr helyreállításásban.

Újra napozni szeretne, miközben hámlik a bőre? Nagyon vigyázzon. Az új bőr még érzékenyebb az UV-sugárzásra.

Megelőzés

Ha már egyszer leégtünk, a hámlás elkerülhetetlen. A legjobb módszer a napégés megelőzésére, hogy megfelelően bekenjük magunkat naptejjel, 11 és 15 óra között árnyékban maradunk, és nem próbálunk túl gyorsan lebarnulni.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)