A napi zuhanyozás árt a bőrnek

Tiszták, a pórusok mélyéig tiszták akarunk lenni – éspedig mindig. Sokan gyakran és szívesen zuhanyoznak, mert ezt higiénikusnak találják. De vajon kívánatos-e egyáltalán egy ilyenfajta tisztaság? Mit szól hozzá a bőrünk? A túl agresszív tisztítás még több zsír termelésére készteti a bőrt, a hideg zuhany pedig a legjobb feltétele a következő izzadásnak.

A napi zuhanyozás agyonhasználja a bőrt

A száraz bőrnek különösen nem tesz jót a gyakori zuhanyozás, mert ezzel fontos zsírokat és nedvességet veszít. A savköpeny, amely megvédi a bőrt a külső hatásoktól, sérül a zuhanyozással. Noha a zsíros bőrnek is megterhelő az intenzív tisztítás, az gyorsan felépíti a savköpenyt.

Legjobb a langyosKövetkeztetés: naponkénti zuhanyozás nem szükséges. Hónalj, a nemi szervek és a láb megtisztítható mosdókendővel is. Akinek minden nap zuhanyoznia kell, tegye ezt röviden és nem túl forró vízzel, és ne szappanozza be magát teljesen.

Külön tipp sportolóknak: Ha már este, sport után zuhanyoztunk, másnap reggel csak röviden mosakodjunk.

Milyen bőrnek mire van szüksége?

Száraz bőr: kerüljék mindazt, ami eltávolítja a zsírt, mert még a legjobb testápoló sem olyan jó, mint a védelem saját zsírokkal. Lehetőleg rövid zuhanyt vegyünk langyos vízzel. A tusfürdő száraz bőrre legyen pH-semleges (pH = 7), legfeljebb savas (pH = 5). Ajánlott a zuhanyzó olaj vagy krém. Ezek ugyan hidratálók, mint gyakran a csomagoláson olvasható, de legalább lényegesen kevesebb zsírt vonnak el, mint egy rendes tusfürdő. Hámlasztást csak egyszer végezzünk havonta.

Érzékeny bőr: az ilyen bőrtípusnál a savköpeny regenerációja és a zsírtermelés zavart. A bőr gyorsan bőrpírral, égéssel vagy viszketéssel reagál a mechanikus (pl. gyapjú) vagy kémiai ingerekre (például illatanyagok és színezékek). Itt hasonló javaslatok érvényesek, mint a száraz bőrre. Zuhanyozásra olyan termékeket kell választani amelyek kis illat-, színanyagokat és tartósítószert tartalmaznak. Az irritáció elkerülése érdekében kesztyűs kézzel bánjon bőrével: itassa puha törölközővel, csak langyos vizet használjon, és nincs hámlasztás.

Zsíros bőr: ez a bőrtípus jobban tűri a gyakori zuhanyzást, mert az eltávolított lipidek gyorsan reprodukálódnak. Mindazonáltal érdemes enyhe tusfürdőt használni még zsíros bőr esetén is. A túl agresszív tisztítás még több zsír termelésére késztetné a bőrt. Legjobb, ha langyos vízzel zuhanyozunk, és nem dörzsöljük a bőrt. A párolgó víznek hűtő hatása van. A híres hideg zuhany ezzel szemben csak rövid ideig hűt, utána élénkíti a bőr vérkeringését, ez a legjobb feltétele a következő izzadásnak.

(Németből fordította: Koncz László)