Vízfagylalt: rengeteg íz, kevés kalória

Ahogy a neve is sugallja, a vizes jégkrém főleg az emberi test fő alkotórészéből, vízből áll. Jöhet még bele cukor, színezékek és ízesítők, de a vizes jégkrémben kevés a kalória. Aki gyors és egyszerű hűtést szeretne, nem kell rögtön fagylaltot vennie, a népszerű, kellemes frissítő könnyen elkészíthető, a szezon gyümölcseiből olcsón előállítható.

Sok íz, kevés kalória

Az iparilag előállított fagylaltfajták között a vízfagylalt a legkisebb kalóriájú. Viszonylag magas cukortartalma ellenére 100 g-ban 60 kcal az energiatartalom. Összehasonlításképpen: a gyümölcsfagylalt több mint kétszeresét, a krémfagylalt akár háromszor annyi kalóriát tartalmazhat.

Olcsón kapható tartókAz egészséges kalciumszállító tejet a krémfagylaltban gyakran váltja rosszabb minőségű növényi zsír, vagy magas zsírtartalmú tejszín. Így a krémfagylaltok a tejzsír tartalma akár 18 százalék is lehet. Az ilyen magas zsírtartalmú jégkrém fogyasztása olyan panaszokat okoz, mint a gyomorégés és az elhízás.

A vízfagylalt nem tartalmaz vitaminokat, fehérjéket vagy rostanyagokat, tehát zsír- és tápanyagszegény. Mivel a zsírtartalma legfeljebb három százalék lehet, ez kisebb étrendi bűn, mint a tejtartalmú fagylalt.

Csak mértékkel

A legtöbb szénhidrát a vízfagylaltban cukor formájában fordul elő. Az édes hűsítő rendszeres fogyasztása növeli a fogszuvasodást és az elhízást, ezért csak mértékkel szabad élvezni. Gyorsan megemeli a vércukorszintet is, így megnő a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Akut hypoglikémia esetén a vízfagylalt segíthet abban, hogy a vércukor gyorsan a megfelelő szintre emelkedjék.

Mindegy, hogy fagylalt vagy vizes jégkrém, aki kalóriát akar spórolni, mindkét desszertet csak mértékkel élvezze, és mozogjon sokat.

Készítsük házilag

Aki a saját készítésű vízfagylaltot akarja élvezni, könnyen és olcsón előállíthatja otthon. A saját készítés előnye, hogy nem igényel fagylaltgépet, mert ellentétben tejfagylalttal, ezt nem kell rendszeresen megkeverni.

Mindenből készíthetjük, amit szeretünk, alkalmas az összes tejmentes vagy vízbázisú ital, pl. a jeges tea, tea, gyümölcslé. Még nagyobb vitaminlöketet ad a gyümölcspüréből készült lé. Az évszaktól függően lehet például frissen facsart citrusféléket vagy erdei bogyókat keverni egy kis mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel. A gyümölcskoktélt már csak a mélyhűtőbe kell helyezni.

Műanyag fagylaltformák mindenféle formában és színben kaphatók. A feltöltés után a fagylaltformát le kell zárni. A fedél el van látva egy nyéllel, amelyhez később a fagyasztott gyümölcslé tapad. Körülbelül 24 óra múlva kész a házi jégkrém.

(Németből fordította: Koncz László)