Ősz – a gombák ideje

Amikor a meleg évszak a vége felé közeleg, és az első levelek őszi színre váltanak, megjelennek az erdőkben a gombabarátok. Augusztustól októberig javában zajlik a gombaszezon. A gombaszedés nemcsak szórakozás, hanem a mozgás is egészséges a friss levegőn. Hogy a nap végén is élvezhessük a gombát, óvatosnak kell lenni, mert néhányuk erősen mérgező.

A gomba egészséges. Körülbelül 90%-a víz, és ezért rendkívül kalóriaszegény (kevesebb, mint 20 kcal 100 grammonként). Emellett nagy mennyiségben tartalmaz alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat, elsősorban a B-vitaminokat, amelyek fontosak az idegek és az izmok számára és D-vitamint, ami a csontképződést segíti. Ehhez jönnek az értékes rostanyagok, ezek laktatók és elősegítik az emésztést. A gombákban jó minőségű fehérje van, ami erősíti az izomszerkezetet.

Halálosan mérgező a zöld gyilkos galócaA gombákat korábban a növényekhez sorolták, ma azonban önálló „országot” alkotnak, és azonos rangjuk van a növényekkel és állatokkal. A tulajdonképpeni gomba a föld alatt él, elrejtve a finoman elágazó hálózatot, a micéliumot, amely közvetlenül a föld alatt, a fatörzseken és a fákon él. Amit mi gombának nevezünk, a föld alatti mikroorganizmusok gyümölcse.

Mérgező gombák

A több mint 5000 ismert közép-európai fajta közül csak kb. 150 mérgező. A zöld gyilkos galóca a legveszélyesebb gomba, és a halállal végződő mérgezések 90%-áért felelős. Már 60 g friss gomba végzetes lehet egy felnőttre. A gombamérgezés tünetei különbözők lehetnek. Néhány már látható órák múlva, mások csak néhány nap elteltével. Gyakori a súlyos hányás, hasmenés, láz, vagy erős hasi fájdalom. Fontos: gombamérgezés gyanújánál azonnal orvoshoz kell fordulni!

A fogyasztásra szedett gombáknál száz százalékig biztosnak kell lennünk, hogy milyen fajtáról van szó. Ha csak a legcsekélyebb kétség is van, az adott gombát külön kell tárolni, és meg kell mutatni gombaszakértőnek. Soha ne fogadjunk el tanácsot idegenektől, akik azt állítják, hogy ismerik az összes gombát. Ez a tanács végzetessé válhat.

Mennyire szennyezettek az erdei gombák?

A vadon termő erdei gombák tartalmazhatnak nehézfémeket és/vagy radioaktív anyagokat. Különösen az ipari területek, vagy forgalmas utak közelében található gombák vesznek fel nehézfémeket. A túl sok kadmium és ólom károsítja a májat és a vesét, a higany hatással van az idegrendszerre.

A kisgyermekek, terhes és szoptató nők számára törölni kell az étlapról az erdei gombát. A termesztett gombák azonban biztonsággal fogyaszthatók, mert az az előnyük, hogy nincsenek kitéve szennyező anyagoknak vagy radioaktív sugárzásnak.

Szabad a gombát felmelegíteni?

Az a tanács, hogy a gombát ne melegítsük fel újra, elvileg elavult. Ez abból az időből származik, amikor még nem volt hűtőszekrény, és a gombaételek gyorsan megromlottak. Ma a gombaételek megmaradt részét gond nélkül felmelegíthetjük, feltéve, hogy az első étkezés után gyorsan hűtőszekrénybe tettük. A gombák fehérjeszerkezete azonban az újbóli felmelegítés során megváltozik, ez érzékeny embereknél emésztési zavarokat okozhat.

(Németből fordította: Koncz László)