Teázik az egész világ (1.)

A tea már a középkorban sem csak egyszerűen népszerű volt, de jótékony hatásai miatt a gyógyászatban is gyakran használták. A hagyományos fekete, zöld vagy fehér tea az egész világon kedvelt, de egyre népszerűbbek és divatosabbak az újabb fajták is, mint például a matcha vagy a maté. Bemutatjuk a legjobb teafajtákat és egészségügyi előnyeiket.

Számos típusú és fajtájú tea létezik, és ennek megfelelő számú különböző módszer a gyártásukra. Az eredeti teanövényből való kinyerés (először Kínában, később Indiában is) a legősibb forma. Az eljárástól függően négy klasszikus típusú teát különböztetünk meg:

  • fekete tea
  • zöld tea
  • fehér tea
  • oolong tea

A sárga és a Pu Erh teát is gyakran számítják a klasszikus teafajták közé.

Frissítő, nyugtató gyógyteákA teanövény extrakciójával készült klasszikus teák legfeljebb 4,5 százalék koffeint tartalmaznak, amit teinnek neveznek. A különbség, hogy a kávéban lévő koffeinhez képest késleltetett felszívódású, de a teában gyakran intenzívebb hatású élénkítő.

Aromás teák

Kínában a klasszikus teát mindig is ízesítették friss virágok (pl. jázmin) hozzáadásával. De Európában is nagy népszerűségnek örvendenek az ízesített teák különböző fajtái. Rendszerint súlyt helyeznek a természetes aromák (pl. vanília vagy cseresznye), vagy fűszerek (például a fahéj vagy ánizs) hozzáadására.

Gyümölcs- és gyógyteák

A tea élvezetének másik módja a gyümölcs- és gyógyteák fogyasztása. Ezeket nem a teanövényből, hanem többnyire őshonos növényekből, virágokból, gyümölcsökből, fűszernövényekből és gyökerekből nyerik. Emiatt ezek a teák nem tartalmaznak teint, és szigorúan véve valójában nem nevezhetők teának. Ilyenek például:

  • kamillatea
  • édeskömény tea
  • mentatea
  • csipkebogyó tea
  • hibiszkusz tea

Egészségügyi szempontok

Kínában már az időszámításunk előtt is készült kivonat teanövényből, mert felismerték a különböző összetevők stimuláló és gyógyító hatását. A fekete és a zöld tea koffeint tartalmaz, amely állásidőtől függően serkentő hatású. Minél tovább áll a tea, annál inkább csökken serkentő hatása.

Figyelembe kell venni, hogy a túlzott mennyiségű koffeinnek negatív hatása lehet a szervezetre. A túladagolás lehetséges következményei közé tartozik a gyomorégés, hasmenés, fejfájás, szédülés.

Fekete tea: az állásidő döntő

A fekete tea továbbra is a legnépszerűbb. Mindegy, hogy Darjeeling, Assam, Ceylon vagy Earl Grey: stimuláló hatása révén a fekete tea segíti a felébredést. Ha a teafű legalább négy-öt percig áll leforrázva, elveszti élénkítő hatását.

A fekete tea rendszeres fogyasztása (körülbelül négy csésze naponta) vérnyomáscsökkentő hatású. Ugyanakkor túlzott fogyasztása káros hatással van a gyomor nyálkahártyájára, és okozhat fejfájást vagy enyhe alvászavart.

Ha a tea több mint öt percig áll a leforrázva, még több tannin szabadul fel, ami keserű ízű, de antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású, és jó hasmenés ellen, elnyomja hányinger érzését.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)