Egy kis mozgással az agya is friss marad

Heti háromszori mérsékelten intenzív aerob testmozgás – például a tempós séta – jelentősen javítja a kognitív funkciókat azoknál az idős embereknél, akiknél a memória romlása a kis agyi erek károsodásának a következményeként alakult ki. A testmozgás némi segítséget nyújthat az időskori memória romlása, a demencia és gondolkodási problémák esetén.

A kis agyi erek szűkületéből eredő mentális hanyatlás az Alzheimer-kór után a demencia második leggyakoribb oka. Habár a mozgásból eredő agyi funkciójavulás nem volt klinikailag szignifikáns, hasonló eredményt kaptak a kutatók, mint a gyógyszervizsgálatok során.

Javulhat az emlékezet

A Vancouveri University of British Columbia vizsgálatában résztvevők gondolkodási képességeit vizsgálták: a végrehajtói funkciókat, mint például a tervezés és szervezés, és hogy milyen jól tudtak megbirkózni a napi tevékenységeikkel.

A vizsgáltak közül azok, akik hat héten át heti háromszor egy-egy órás sporttevékenységen vettek részt, jobb pontokat értek el a teszteken, mint azok, akik nem végeztek fizikai aktivitást. Ez a különbség azonban csak addig volt megfigyelhető, míg a vizsgált emberek aktívak maradtak. Hat hónappal a testmozgás abbahagyását követően ugyanis már nem volt kimutatható különbség a két csoport teljesítménye között – mondta el Teresa Liu-Ambrose, a kutatás vezetője.

A testmozgásnak további jótékony hatása a vérnyomás csökkentése, ami szintén segíthet kivédeni a mentális hanyatlást, hiszen a kutatók szerint a magas vérnyomás kockázati tényező a mentális zavarok kialakulásában. Azok az idősek, akik mozognak, jobban teljesítenek a 6 perces gyaloglási teszten is (6 perc alatt hány métert tud megtenni az illető) – ez összességében a szív egészségéről nyújt információt.

Dr. Alexandra Foubert-Samier a franciaországi Bordeaux University neurodegeneratív betegségekkel foglalkozó intézetéből elmondta, hogy a tanulmány érdekes eredményt hozott, de további vizsgálatokkal szükséges a megerősítése. Az egyértelmű, hogy a testmozgás egészséges, és kifejezetten a szív-érrendszeri kockázati tényezők esetén van védő szerepe.