Zsibbad keze, lába? Több oka lehet! (1.)

A kar, a comb, a lábfej, vagy az arc zsibbadásának különböző okai lehetnek. Gyakran a hiányos vérellátás vagy egy becsípődött ideg felelős a kellemetlen panaszokért, de még olyan súlyos betegségeket is kísérheti zsibbadás, mint a porckorongsérv vagy a stroke. Vegyünk sorra néhány lehetséges okot, és nézzük meg, hogy mit tehetünk a zsibbadás ellen.

Zsibbadás keletkezik, amikor csökkent a bőr érzékenysége. Ilyenkor a tapintás zavart, és a külső ingerek nem, vagy csak korlátozott mértékben küldhetnek információkat az agyba. Ez magában foglalja a meleg és hideg, az érintés és nyomás, a fájdalom és a vibráció információit. A tapintás teljes kiesését nevezzük érzéketlenségnek.

Zsibbad, fáj, bizsereg

A tapintás kiesése elsősorban a végtagoknál fordul elő, így az ujjak, lábujjak, a karok és lábak zsibbadása különösen gyakori, az arcon vagy a törzsön meglehetősen ritka. A zsibbadást gyakran kíséri kellemetlen bizsergés.

Lehetséges okok

Néhány esetben az ok ártalmatlan, de a visszatérő zsibbadás utalhat súlyos megbetegedésre is. A lehetséges okok:

  • vérkeringési zavarok
  • becsípődött idegek
  • carpalis alagút szindróma
  • polyneuropathia
  • porckorongsérv
  • agyvérzés
  • fertőzések
  • B12-vitamin hiány
  • daganatok

A diagnózis felállításához az orvos számára döntő, hogy hol, mennyi ideig és milyen helyzetekben jelentkezik a zsibbadás, hogy egy vagy mindkét oldalon jelentkezik, és hogy az első megjelenéstől folyamatosan fennáll, vagy magától ismét eltűnik.

Vérkeringési zavarok

Télen előfordulhat, hogy a kéz és a láb lehűl, és már nem érezzük őket. A hideg miatt az erek összehúzódnak, és a végtagok vérkeringése romlik. Csak magasabb hőmérsékleten szűnik meg a zsibbadás, és az érzékelés visszatér – ezt a folyamatot gyakran kíséri kellemetlen bizsergés az ujjakban és lábujjakban.

Amíg a hideggel kapcsolatos rövid távú keringési zavarok általában ártalmatlanok, orvoshoz kell fordulni, ha a zsibbadásnak nincsenek felismerhető okai. Ekkor komoly betegségek bújhatnak meg a zsibbadás mögött, pl. érelmeszesedés vagy Raynaud-betegség. Különösen az agy és a láb keringési zavarai okozhatnak zsibbadást. A szív keringési zavarai ezzel szemben szorító érzéssel jelentkeznek a mellkasban.

Becsípődött idegek

A karban, a lábban, a kézben érzett zsibbadást, amelyet becsípődött ideg okozott, valószínűleg tapasztalt már mindenki. Helytelen testtartástól becsípődik egy ideg, és zavart okoz az ingerület-átvitelben, ettől a kéz vagy a kar elzsibbad. Gyakran az elfeküdt kar vagy láb bizsereg, amint azonban az elzsibbadt testrészt kicsit megmozgatjuk, a zsibbadás magától eltűnik. Ha ez nem így van, vagy ha a zsibbadás gyakran előfordul, valószínűleg más ok van a panaszok mögött, amit orvossal kell tisztázni.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)