Növényi gyógyszerek – nem veszélytelenek

Sokan félnek a gyógyszerek mellékhatásaitól – okkal. Különösen az olyan készítményeket kerülik el, amelyeket a köznyelv „kémiai” jelzővel illet. Szívesebben alkalmazzák a természetes eredetű szereket, a növényi gyógyszereket. Csakhogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy a növényekből származó készítményeknek is lehetnek káros mellékhatásai!

A legtöbb gyógyszernek több, mint egy hatása van. A nemkívánatos hatásokat nevezzük mellékhatásoknak. Ezek elkerülésén és a maximálisan kívánt hatás elérésén múlik a jó terápia. Az emberi test nagyon komplex berendezés, amelynél számos biokémiai folyamat hat egymásra. Ezek egyes elemeinek – például a bélflóra vagy a hormonok – befolyásolása az eredmények egész láncolatához vezethet.

Bíbor kasvirág

Orbáncfű, kasvirág

Sok beteg nyúl öngyógyításkor növényi készítményekhez, abban a téves hitben, hogy a szelíd fitoterápia nem lehet káros. A berlini Alfred S. is megkísérelte egy orbáncfű-készítménnyel javítani depressziós hangulatát. „A kertben eltöltött szép nap után a karomon hirtelen viszkető hólyagok jelentek meg” – mondja. A háziorvos először nem tudott tanácsot adni, amíg el nem kezdett beszélni az orbáncfű-kapszulákról. E növény hatására a bőr erősen reagál az UV-sugárzásra, fotoallergia alakul ki.

Orbáncfű: az orbáncfű erős hatását kimutatták egy nemrégiben készült tanulmányban is. Nemcsak a depresszió ellen, hanem a rák megelőzésére is használható ez az erős gyógynövény. Az orbáncfű, illetve annak egyes összetevői védenek a benzopirin környezeti méreg ellen, amely megtalálható az autók kipufogógázában és amely a szervezetben rákot okozó anyaggá alakul át.

Kasvirág: Egy másik népszerű gyógyító növény a kasvirág, illetve annak a kivonata Ez serkenti az immunrendszert megfázás esetén. Ám ennek a kardnak is két éle van: néhányan allergiásan reagálnak a növényi kivonatra. Ez az egyszerű kiütéstől a fenyegető sokkos állapotig terjedhet.

Hogy a készítmény elleni allergiáról van-e szó, az allergológus egyszerű teszttel megállapíthatja. Aki maga nyúl e készítményekhez, arra is gondolnia kell, hogy más szerekkel kölcsönhatásba léphet, vagyis egy másik készítménynek lehet erősítő vagy gyengítő hatása. Különösen a krónikus betegek kérjenek tanácsát.

Ginszeng a terhesség alatt

A terhesség alatt sem szabad figyelmetlenül alkalmazni a gyógynövényeket. Kanadából beszámoltak egy esetről, amikor egy asszony túlméretezett, túl fejlett gyereket hozott világra. Már a születés előtt is gyakran szenvedett korai összehúzódásoktól. Valószínűsíthető, hogy a terhesség alatt nagy dózisban fogyasztott ginszeng gyökeret.

Ginszeng: Enyhíti az emésztési problémákat, és javítja a koncentráló képességet. Fontos a saját készítésű gyógyteáknál és egyéb készítményeknél arra gondolni, hogy ellentétben az előállított gyógyászati készítményekkel, a növény hatóanyag tartalmát nehéz előre meghatározni. A betakarítási időtől, napfénytől és a termesztő területtől függően eltérhetnek az összetevők.

(Németből fordította: Koncz László)