Takarítson, ha szőrallergiás!

Gyakori félretájékoztatás, hogy a hosszú szőrű állatok több problémát okoznak az allergiásoknak, mint rövid szőrűek. A kiváltó ok valójában nem a szőr, hanem kedvenceink verejték-, faggyú-, nyál-, vagy vizeletfehérje tartalmú összetevői. Ha ezek bejutnak a szem, az orr, vagy a hörgők nyálkahártyájára, allergiás reakciót válthatnak ki annál, aki érzékeny.

Az állattal való hosszan tartó érintkezéssel rosszabbodik az állapot, asztmás rohamok léphetnek fel, amelyek súlyos légzészavarban és a légutak beszűkülésében nyilvánulnak meg. Az állatszőr allergia könnyen felismerhető, mivel a tünetek szinte azonnal jelentkeznek, amikor a személy kapcsolatba kerül az állati allergénnel.

Ő is lehet a bűnös

Nem csak állattulajdonosoknál

Sok emberben fejlődik ki állati szőrallergia nélkül, hogy kapcsolatba kerülnének az állattal. Különösen a macska allergiánál gyakran elég egy minimális kapcsolatot az allergénnel, például macskatartó szomszédok, barátok révén. Még az iskolában vagy a munkahelyen is jelentkezhet túlérzékenység. Ellentétben a klasszikus „beltéri” allergiával (pl. poratka-, vagy penészgomba allergia), az állati szőrallergia nem korlátozódik a saját négy falra.

Mely állatok váltanak ki gyakran allergiás reakciókat?

Macskák: Az állati szőrallergia fő kiváltói a macskák. A macska allergének még hónapokkal a macska jelenléte után is megtalálhatók, mivel a macskaszőr megtalálható a lebegő porban, a szőnyegeken, a bútorokon és a tapétán. Még azok a helyiségek sem mentesek a macska allergénektől, ahol a macska soha nem volt.

Kutyák: Még az ember legjobb barátja, a kutya is gyakran vált ki allergiát, de ez kevésbé agresszívan nyilvánul meg, mint a macska allergia, vagyis enyhébbek az allergiás tünetek.

Tengerimalacok: Tengerimalac allergia nem ritka, és viszonylag erős reakciókban fejeződik ki. Az allergén a vizeletben előforduló fehérjemolekula.

Madarak: A madarak is okozhatnak allergiát a tollakkal és az ürülékkel. Az okok mögött a madár atkák is megbújhatnak. A galambok által kiváltott allergiás reakció különösen figyelemre méltó. Egyrészt itt „normális” allergiás reakcióról van szó, másrészt viszont, de szerencsére ritkán, a galambtenyésztő betegedhet meg allergiában, amely csak részben van kapcsolatban a galambokkal. Itt a galambürülékben található anyagok és bizonyos száraz állapotú penészgombák vannak jelen porban, és ezek a tüdő alveolusok gázcseréjét nehezítik, ami légzési nehézségeket okoz.

Súlyos lefolyású allergia esetén teljesen mondjon le a háziállatról. Noha többször is beszámoltak arról, hogy a háziállat elkülönítése nélkül is leküzdhető az allergia, az érintett személy sokat kockáztat ezzel. A háziállat eltávolítása után a kárpitozott bútorok, szőnyegek, matracok és hasonló lakberendezési tárgyak intenzív tisztítására van szükség.

(Németből fordította: Koncz László)