Növények, amelyektől úgy alszik majd, mint a bunda

Reggelenként gyakran ébred fejfájással vagy esténként nehezen tud álomba merülni? Nagy az esély arra, hogy ennek a szobában lévő levegőhöz van köze. Mi a megoldás? Több növény is a segítségére lehet, mert egy kis zöld nemcsak derűsebbé teszi a teret, de tisztítja a levegőt és javítja az alvás minőségét. Jó a hálóba az anyósnyelv vagy a sárkánycserje is.

Jázmin

Nagy valószínűséggel önnek van már otthon valamilyen jázmin alapú illatosítója vagy illatgyertyája. Mivel ez pozitív hatással lehet a hangulatára és gondoskodik a levegő jobb minőségéről, gyakran felhasználják különböző termékekben. Mindemellett pedig még természetes altatóként is szolgál.

 

Anyósnyelv

Levendula

Sok nappali és hálószoba egyik nagy kedvence a levendula. Gyakran megtalálható szappanokban és parfümökben, és nyugtató illata segít az álmatlanságon is.

Anyósnyelv

A sansevieria, közismertebb nevén anyósnyelv, nemcsak szép, de a levegő tisztításában is kiemelkedő. Egy NASA-tanulmány ez a növényt a legjobb levegőtisztítók közé sorolja. Milyen egyéb jó hatása van még? Segíti a kiegyensúlyozott légzést, erősíti az immunrendszert, kevesebb lesz a fejfájás és nyugodtabb az éjszakai pihenés. (A NASA kutatásáról bővebben itt olvashat.)

Aloe vera

Ha aloe verát tartunk a lakásban, nem kell többé gyógyszertárba mennünk. A növény leve jótékony hatással van a bélrendszerre, a belőle készített krém puhítja a bőrt, és maga a növény jó levegőtisztító hatású. Éjszakánként oxigént bocsát ki, és ettől könnyebben szenderülünk álomba.

Borostyán

Egy másik előkelő helyezett a NASA tanulmányából a borostyán, ami különösen eredményes a formaldehid gáz felvételében. Könnyebbség azoknak, akik nem értenek a növényekhez: ez a fajta rendkívül könnyen gondozható.

Sárkánycserje

Amellett, hogy jól mutat a lakásban, a sárkánycserje szintén remek légtisztító. A növény 4 méter magasra is nőhet, és képes kiszűrni az olyan káros anyagokat a levegőből, mint a xilol, a triklór-etilén és a formaldehid.

Ördögborostyán

Újabb növény a NASA-listáról az ördögborostyán, amit más néven Epipremnum aureumnak hívnak. Nagyon erős tisztító hatású. Egyáltalán nem nehéz gondozni, kevés fény is elég neki, és rendkívül jól érzi magát a hálószobánkban.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)