Levesdiéta: fogyaszt, de…

A levesek egész Európában egyre népszerűbbek. A levesbárok látogatása nemcsak az egészségtudatosoknak éri meg, hanem azok számára is hasznos, akik valamilyen diétát tartanak, vagy fogyni szeretnének. Egyes levesek ugyanis nagyon alkalmasak a testsúly csökkentésére, de jó tudni, hogy lehet néhány hátrányuk. Nézzük, mire kell figyelni, ha levesdiétát tartunk!

A fogyáshoz különösen a zöldséglevesek ajánlottak, mert ezeknek kevés kalóriát tartalmaznak. Az általános szabály az, hogy a leves kalóriaértéke ne legyen több, mint 100-150 kalória. A zöldséglevesekhez a fogyástervtől függően szabad gyümölcsöt, zöldséget és különféle fehérjetartalmú ételeket fogyasztani. Ilyen a hal, sovány hús, tojás és a tejtermékek.

A levesdiéta ne tartson tovább hét napnál. A szervezet salaktalanítása érdekében egész évben beiktathatók levesnapok.

Tápláljon, melegítsen

Káposztaleves-diéta, a csodafegyver?

A levesdiéta alatt különösen gyakran folyamodnak a káposztaleveshez, csodafegyverként tartják számon, mert serkenti a zsírégetést. Állítólag egy hét alatt akár öt kg súlyt is veszíthetünk vele.

Ez a fogyás azonban nem a fokozott zsírégetésnek, hanem más tényezőknek köszönhető. A káposztaleves például rendkívül alacsony kalóriatartalmú, kevés ásványi anyagot és fehérjét vesz fel a szervezet, így a diéta nagyon egyoldalú. Ezért kell fogyasztani hozzá kiegészítő ételeket.

A káposztaleves-diéta hosszú távú fogyókúrához nem alkalmas, de ha gyors súlyveszteségre van szükség, nyugodtan ehet pár napon át káposztalevest. Mivel ebben a formában a táplálkozást nem állítjuk át, várhatóan a fogyókúra végén jojó hatással kell számolni.

Előnyök és hátrányok

A levesdiéták előnye, hogy a zöldséglevesek kevés kalóriát, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így néhány nap múlva már jelentkezik a fogyás. A szervezet salakmentessé válik, és az esetleg felborult sav-bázis egyensúly helyreáll. Ezért erősen ajánlott a levesdiétát a szervezet méregtelenítésére használni. A fogyás azonban ne legyen az első helyen.

A szénhidráthiány következtében a szervezet szénhidrát tartalékai elfogynak, ami erős vízvesztést okoz. A levesdiéta során a szervezet tehát zsír mellett vizet, fehérjét és szénhidrátot is veszít.

Kockázatok és mellékhatások

A levesdiéta alatti alacsony kalóriabevitel miatt koncentrációs problémák, teljesítménycsökkenés, fejfájás és fizikai kimerültség jelentkezhet. A káposztalevest gyakran fogyasztók számoljanak puffadással is.

Ha a szervezetbe túl kevés fehérje jut be, az hiánytünetekhez vezethet. Ilyen a hajhullás, izomgyengeség vagy a levertség. Ha a szervezet hosszú időn át nem kap fehérjét, végzetes is lehet, ezért gondoskodni kell a fehérjeellátásról. (Hús, hal, tojás, tofu és tejtermékek.)

A levesdiéta alatt sokat kell inni, ajánlott körülbelül 3 l szénsavmentes ásványvíz naponta. Alkohol, szódavíz és édesített gyümölcslé tilos, a kávét és a fekete teát kerülni kell. A fehérjehiány megelőzése érdekében a tejfogyasztás növelhető, ha szükséges.

A kóros elhízásban, anyagcsere-zavarban vagy kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők levesdiéta helyett állítsák át tartósan az étkezésüket. Határozottan ellenjavallt a levesdiéta hosszabb ideig történő alkalmazása.

(Németből fordította: Koncz László)