Erre figyeljen, ha metformint szed!

A metformint a 2. típusú cukorbetegség kezelésére használják, a tapasztalatok alapján megbízható hatóanyag a vércukorszint csökkentésében. Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére a metformin alkalmatlan, de ezt a hatóanyagot használják menstruációs zavarok bizonyos formáinak kezelésére is. Figyelembe kell venni azonban néhány ellenjavallatot és mellékhatást.

A metformin csökkenti a vércukorszintet és javítja a glükóz felhasználását a szervezetben, leállítja a szervezet saját cukortermelését, és gátolja a cukor felszívódását a bélből a vérbe. Különösen a túlsúlyos betegeknél előnyös lehet e hatóanyag, akiknél étrendi változások és a sport nem mutatott változást.

A biguanidok csoportjába tartozó metformin egyike a leghosszabb ideje a piacon lévő antidiabetikumoknak, és rendkívül megbízható. Kezdetben önmagában használják, és csak elmaradó siker esetén kombinálják más gyógyszerekkel. A metforminnak szív- és érrendszeri védő hatásokat tulajdonítanak. Nagy előnye a többi vércukorcsökkentő gyógyszerrel szemben, hogy kicsi a hipoglikémia kockázata.

Alkalmazza körültekintően

Terhesség, policisztás petefészek szindróma

A metformin további alkalmazási területe a menstruációs zavarok kezelése policisztás petefészek szindrómában, amely gyakran társul cukorbetegséggel.

Aki gyermekre vágyik, esetleg már terhes vagy szoptat, nem szedhet metformint. Ezeknek a betegeknek át kell térniük az inzulinra, vagy abba kell hagyni a szoptatást, mert a metformin káros hatással lehet a magzatra vagy az újszülöttre.

A metformin mellékhatásai

A leggyakoribb mellékhatások gasztrointesztinális tünetekben nyilvánulnak meg, gyakran fellép hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Ugyancsak említésre méltók az ízlelésváltozások, amihez étvágytalanság társul.

Nagyon ritka, de rendkívül veszélyes a tejsavas acidózis. A metformin túladagolása, vagy a vese túlterhelése esetén a gyógyszer felhalmozódik a szervezetben, ami a sav-bázis egyensúly felbomlását okozza. Ez gyakran további gasztrointesztinális panaszokat, izomfájdalmakat, izomgörcsöket és szapora légzést okoz.

Ellenjavallatok

Egyes krónikus betegségek kizárják a metformin szedését, mert vagy az anyagcserét érinti, vagy növeli a laktát-acidózis kockázatát. Ez a helyzet szívelégtelenségnél, amely befolyásolja a tüdőfunkciót, máj diszfunkciónál és csökkent vesefunkció esetén. A vesét terhelő körülmények esetén mindig felül kell vizsgálni a metformin használatát. Ilyen lehet például súlyos hányás, hasmenés vagy súlyos fertőzések.

A metformin alkohollal együtt rendkívül magas laktát-acidózis kockázatot jelent, az alkoholfogyasztást ezért kerülni kell.

A metformin adását két nappal műtét előtt fel kell függeszteni, és újbóli használata előtt ellenőrizni kell a vesefunkciót. Ugyanez érvényes jódos kontrasztanyagok használata esetén.

Kölcsönhatások

Más gyógyszerekkel kombinálva a metformin hatékonysága csökken. Példa erre a kortikoszteroidok (kortizon), vízhajtók, illetve néhány asztmaellenes gyógyszer. A vérnyomáscsökkentők növelik a metformin hipoglikémiás hatását.

(Németből fordította: Koncz László)