Diétás italok, elhízás, cukorbetegség

A mesterségesen ízesített italokról az az általános, téves elképzelés alakult ki, hogy egészségesebbek a cukros üdítőitaloknál és segítenek a fogyásban. Úgy tűnik azonban, hogy a cukormentes italok semmivel sem jobbak a cukrozott társaiknál, nagy kalóriatartalmuk mellett nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak, és fokozott tápanyagfelvételt váltanak ki.

A kutatók azt mondják nincs erős bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a diétásnak nevezett italok fogyasztásával elkerülhető az elhízás, illetve az elhízással kapcsolatos betegségek – mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbit, Prof. Christopher Millet, az Imperial School of Public Health vezető kutatója is megerősítette.

Többet árt, mint használ

A cukorral édesített italok, például az üdítőitalok, gyümölcsitalok és sportitalok adják a brit tizenévesek cukorbevitelének egyharmadát, és az Egyesült Államok cukorfogyasztásának közel a felét. Nagy kalóriatartalmuk mellett nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak, és vezető szerepük van az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában.

Habár a mesterségesen ízesített italok csekély energiatartalmúak, az édes ízt érző receptorokat stimulálva fennáll a veszélye annak, hogy fokozott, ún. kompenzatorikus táplálékfelvételt váltanak ki.

A globális elhízási problémát a mesterségesen ízesített italok elhagyásával nem tudjuk megoldani, de fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad a fogyasztásukat az egészséges táplálkozással egy lapon említeni – tették hozzá a szerzők, az Imperial College London, University of Sao Paulo és Federal University of Pelotas kutatói.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés