Diétás italok, elhízás, cukorbetegség

A mesterségesen ízesített italokról az az általános, téves elképzelés alakult ki, hogy egészségesebbek a cukros üdítőitaloknál és segítenek a fogyásban. Úgy tűnik azonban, hogy a cukormentes italok semmivel sem jobbak a cukrozott társaiknál, nagy kalóriatartalmuk mellett nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak, és fokozott tápanyagfelvételt váltanak ki.

A kutatók azt mondják nincs erős bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a diétásnak nevezett italok fogyasztásával elkerülhető az elhízás, illetve az elhízással kapcsolatos betegségek – mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbit, Prof. Christopher Millet, az Imperial School of Public Health vezető kutatója is megerősítette.

Többet árt, mint használ

A cukorral édesített italok, például az üdítőitalok, gyümölcsitalok és sportitalok adják a brit tizenévesek cukorbevitelének egyharmadát, és az Egyesült Államok cukorfogyasztásának közel a felét. Nagy kalóriatartalmuk mellett nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak, és vezető szerepük van az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában.

Habár a mesterségesen ízesített italok csekély energiatartalmúak, az édes ízt érző receptorokat stimulálva fennáll a veszélye annak, hogy fokozott, ún. kompenzatorikus táplálékfelvételt váltanak ki.

A globális elhízási problémát a mesterségesen ízesített italok elhagyásával nem tudjuk megoldani, de fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad a fogyasztásukat az egészséges táplálkozással egy lapon említeni – tették hozzá a szerzők, az Imperial College London, University of Sao Paulo és Federal University of Pelotas kutatói.