Illóolajok asztmásoknak – óvatosan!

Magyarországon több százezer asztmás beteg van, a gyerekek aránya egyre nő. Az asztma idült tüdőbetegség, a légutak gyulladtak és megduzzadnak, emiatt beszűkülnek, ami megnehezíti a levegő áthaladását. Ma az asztma nem gyógyítható, de számos kezelési mód létezik. Vannak, akik a gyógyszerek mellett a természetesebb kezeléseket részesítik előnyben.

Az asztma megnehezíti a légzést, ami olyan tünetekhez vezethet, mint köhögés, zihálás, légszomj és mellkasi szorító érzés. Nem tudjuk, mi okozza az asztmát, de vannak, akiknek nagyobb a kockázata a betegség kialakulására. Nem ritka a családon belüli ismétlődés, és környezeti tényezők is szerepet játszanak benne. Aki poros vagy vegyszerrel teli környezetben tartózkodik, vagy a munkahelyén gyulladást okozó szerekkel találkozik, annak nagyobb a kockázata a betegségre. Csecsemő- vagy kisgyerekkori légúti fertőzések által okozott károsodások, ill. súlyos allergiák szintén vezethetnek asztmához.

Hígítva, óvatosan használjuk

Asztmaroham bármikor felléphet, bizonyos helyzetekben azonban valószínűbb a jelentkezése. Bármely fajta izgató, gyulladást kiváltó szerrel való találkozás előidézheti a légzőrendszer gyulladását vagy az ingerlését, ami asztmarohamot válthat ki.

Illóolajok asztma ellen

Az illóolajok gyógyító képességét régóta ismerjük, asztmásoknak is segíthetnek. Az alábbi olajokról bizonyosodott be, hogy egészségügyi hasznuk lehet egyes asztmások számára:

  • mentaolaj: az asztmaroham egyik gyakori oka allergénnel való találkozás, a mentaolaj segíthet megakadályozni a hisztamin kibocsátását a szervezetben. A metanol felszabadítja az eldugult orrot, ami az asztmásoknak megkönnyíti a légzést.
  • levendulaolaj: természetes nyugtató és gyulladásgátló tulajdonságú.
  • eukaliptuszolaj: kutatások szerint gyulladáscsökkentő tulajdonsága lehet.
  • teafaolaj: csökkenti a gyulladást, ezáltal csökkentheti a szervezet allergiás reakcióját.
  • római kamilla olaj: szintén gyulladásgátló hatású. A tüdő hörgőinek nyugtatásával és a köhögés enyhítésével segíthet.

Az illóolajok alkalmazása

Az illóolajokat az asztmások háromféleképpen hasznosíthatják:

  • Belégzéssel: egyes illóolajok, pl. levendula és eukaliptusz inhalálva enyhülést hozhatnak. Illóolajok levegőbe porlasztása is segíthet – tisztítják a levegőt és megszabadíthatnak a potenciális allergénektől.
  • Helyi alkalmazással: az illóolajok a bőrön keresztül hatnak. Alaposan ki kell próbálni, az illóolajokat össze kell keverni vivőanyaggal, hogy ne irritálják a bőrt.
  • Belsőleg: némely illóolaj táplálékkiegészítőként is megvehető és bevehető.

Kockázatok és megfontolások

Az illóolajok alkalmazásánál mindig elővigyázatosnak kell lenni, nem minden asztmásnak felelnek meg. Némely olaj illata olyan erős, hogy képes asztmás tüneteket és rohamot kiváltani.

Szagokra nagyon érzékenyeknek nem ajánlatos az illóolajok alkalmazása. Bármely illóolaj alkalmazása előtt győződjünk meg arról, hogy az illata nem okoz problémát. Az illóolajok irritálhatják a bőrt, mindig hígítsuk, mert töményen bőrpirosodást okozhatnak. Gyerekeknek csak orvossal történt konzultáció után adjuk.

(Angolból fordította: Korom Lajos)