Bevált házi módszerek: a borogatások

A vádliborogatást már sokan kipróbálták láz esetén. Egyszerű betegségeknél, például megfázáskor hatékony lehet a szervezet saját erőinek aktiválására. Túrópakolással bőrbetegségeket – ekcémát, napégést, rovarcsípést – lehet kezelni, de bevált torokfájás és szoptató anyák mellgyulladásánál is. Íme néhány tipp, hogyan helyezzük el megfelelően a pólyát.

A borogatás, nagyanyáink házi szere

Vinzenz Priessnitz (1799-1851) és Sebastian Kneipp (1821-1897) pólyákat és borogatást használtak nagyobb testfelületre. A klasszikus Priessnitz-pólyánál annak harmadrészét hideg vízbe mártjuk, és az egészet úgy tekerjük össze, hogy a nedves és hideg oldala két száraz közé kerül. A nedves oldalát rá kell helyezni a nyak elülső részére, és egy száraz kendővel kell rögzíteni. A pakolás hűt és enyhíti a fájdalmat.

Sokszor hoz enyhülést a borogatás

Az eredeti Kneipp-pólya három különféle törülközőből áll. A nedves vászontörülköző a belső, a pamuttörülköző a közbenső réteg, és egy gyapjúkendő kerül kívülre. A gyógyszertárban különböző készletek vannak, de használható edénytörlő, törülköző is. Alapvetően különbséget kell tenni a hideg és meleg pakolás között:

  • A forró pólya elősegíti a vérkeringést és görcsoldóként hat.
  • A hideg pólya elvonja a meleget, ezzel csökkenti a lázat és enyhíti a gyulladást. Le kell cserélni, ha már felmelegedett.

A borogatás többnyire egy külső és egy belső kendőből áll. A természetes anyagok, a vászon, pamut vagy gyapjú a jó, szintetikus anyagokat ne használjunk, mert bennük a hőmérséklet és a páratartalom megreked. A bepólyázás előtt a lábaknak melegnek kell lenniük (esetleg korábbi felmelegítéssel egy forró vizes palackkal).

Nagyon fontos, hogy a beteg a pólyával jól érezze magát, az ne legyen túl szoros, de túl laza se. A hőmérsékletének is megfelelőnek kell lennie: a túlzott hő égési sérülést okoz. Ha a beteg fázni kezd, a pólyát azonnal le kell venni róla.

Vádliborogatás vagy ecetes zokni láz esetén

A hideg borogatások között legismertebb a vádliborogatás. Ez segít a testhőmérséklet 1 fokos csökkentésében. Fontos, hogy semmi esetre se alkalmazzuk, ha a beteg reszket – ez annak a jele, hogy a láz még mindig emelkedik. Bemártunk egy vászon- vagy pamutkendőt hideg vízbe, kicsavarjuk annyira, hogy ne csepegjen. A kendőt feszesen, de nem túl szorosan a vádli köré tekerjük. Most jön fölé egy másik, száraz kendő. Ennek az alsót teljesen be kell fednie. Egy harmadik gyapjúszövet képezi a lezárást. Alternatívaként gyapjú zokni is húzható felülre. Fél óra elteltével a borogatást eltávolítjuk, és szükség esetén egy óra múlva megismételjük.

A kendők helyett zokni is használható, amelyeket előtte hideg ecetes vízbe mártottunk. E fölé hosszú szárú száraz zoknit húzunk. Ha szükséges, ez a kezelés 2-3 alkalommal megismételhető.

Lábfejpakolás rándulás, elalvási nehézség és fejfájás esetén

Három nem túl kicsi, négyzet alakú törülközőkre (körülbelül 50x50 cm) van szükség, amelyeket háromszögekre hajtogatunk. Benedvesítjük a belső törülközőt, a két szárazat fölé tesszük úgy, hogy egymást takarják. Beállítjuk a lábunkat a legalsó törülköző közepébe, a saroknál felhajtjuk a törülköző sarkát, majd a szárait jobbról és balról a lábfej alá hajtjuk. A középső és a gyapjú törülközővel ugyanezt tesszük.

Pólyázás és borogatás megfázáskor

Hurutos hörgők esetén ez a borogatás támogatja az öngyógyítást: merítsünk pamutkendőt (kb. 40x190 cm) forró vízbe, csavarjuk ki, és tekerjük szorosan a törzsre, a hónaljtól az alsó bordákig. E fölé jön egy köztes kendőt, majd legfelülre egy gyapjúkendő. Mindaddig, amíg a borogatást melegnek érezzük, hagyjuk a testünkön (rendszerint körülbelül 30 perc).

Figyelem: láz esetén ezt a módszert ne használjuk!

Ha a megfázás az orrmelléküregeket is érinti, a gyógyföldes vagy lenmagos pakolás enyhülést hozhat. Ehhez keverjük 2-3 teáskanál gyógyföldet forró vízbe. Gyógyföld helyett öt evőkanál lenmagot használjunk két csésze vízhez. Addig forraljuk, amíg az puha nem lesz. Aztán a kissé lehűtött pépet osszuk el egyenletesen egy kendőre, takarjuk le egy másik kendővel, és tegyük a borogatást húsz percre körülbelül az orr területére. A hő elősegíti a vérkeringést, és ezzel támogatja a gyógyulást.

Ízületi problémák esetén: gyógyföld vagy mustárliszt

A porcok elhasználódása degeneratív ízületi betegség, sok embert érint. Erős fájdalomcsillapítók helyett egyre inkább bizonyítottan bevált házi szereket használunk, amelyek segítenek enyhíteni a panaszokat. Keverjünk össze gyógyföldet vízzel, úgy, hogy kenhető paszta képződjék. Kenjük ezt vastagan a fájdalmas területre, és pólyázzuk be az ízületet egy nedves kendővel, amelyre pamut-, végül gyapjúkendőt teszünk. Egy-két óráig maradhat a borogatás a bőrön.

Akut gyulladásra nem, de krónikus fájdalomra alkalmas a mustárliszt. Ez gyógyszertárban kapható. 3-4 evőkanál fekete mustármag lisztet elkeverünk meleg (maximum 60 fokos) vízzel. A pépet gézre vagy pamut kendőre kenjük, és egy másik kendővel vagy gézzel letakarjuk. A keverék nem juthat a bőrre, mert éget! Ez a borogatás jön a bőrre, és egy újabb kendővel befedjük. 10-15 perc múlva vegyük le a borogatást. Még lumbágó, ideg- vagy fejfájás, isiász és reuma esetén is beválik a módszer.

Borogatás hasi diszkomfort esetén

Sebastian Kneipp az összes hasi- és bélpanasznál pakolást használt. Meleg pakolás a has körül, amely levendula-, olíva- vagy ricinusolajjal van átitatva, segít puffadás, hasmenés, hányinger és álmatlanság ellen. A meleg ágyéki pakolás vese- és hólyaggyulladásnál hasznos. Hideg pakolást székrekedés esetén lehet alkalmazni.

Az egyszerű házi szerekkel kapcsolatos tudás a gyógyszeres terápia diadalmenetével ugyan alábbhagyott, de az orvosok ma is támogatják. Sok esetben például népfőiskolákon „borogatás-kurzusokat" kínálnak, amelyeknél a helyes technika mellett mindenféle hasznos tippeket kapnak a hallgatók.

Összességében azt mondhatjuk: a borogatást – a hagyományos orvosi vagy természetgyógyászati módszerek mellett – még súlyos betegségeknél is használják. Fontos azonban, hogy a betegek és gondozóik ne becsüljék túl saját orvosi szakértelmüket, és tisztázatlan betegség esetén mindig forduljanak orvoshoz.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés