Gyógynövényes tanácsok nyári betegségekhez

Nyáron gyakori panasz a visszérbetegség. Megterhelésre, a meleg hatására a visszerek kitágulnak, esetleg vizenyőssé válnak, és a megduzzadt szövetek nyomást gyakorolnak az idegreceptorokra. Fájdalom és néha éjszakai lábikragörcs is jelentkezik. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász tanácsai visszerek és más nyári bajok jelentkezése esetén.

Hideg-meleg kezelések a gyógyulásért

Sebastian Kneipp lelkész már a 19. században hideg vizet ajánlott az egészség javítására. Napjainkban sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, edzik magukat váltakozó zuhanyozással, vagy láz esetén hideg borogatást használnak. Megfelelően használva a hőt és a hideget hatékonyan lehet erősíteni az immunrendszer vagy enyhíteni a fizikai panaszokat.

Bevált házi módszerek: a borogatások

A vádliborogatást már sokan kipróbálták láz esetén. Egyszerű betegségeknél, például megfázáskor hatékony lehet a szervezet saját erőinek aktiválására. Túrópakolással bőrbetegségeket – ekcémát, napégést, rovarcsípést – lehet kezelni, de bevált torokfájás és szoptató anyák mellgyulladásánál is. Íme néhány tipp, hogyan helyezzük el megfelelően a pólyát.

Szauna, gőz, borogatás: egészség, fittség

A hideg leöntést már a 19. században ajánlotta Sebastian Kneipp atya az egészség védelmére. Ma sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, hideg zuhannyal edzik magukat, vagy tesznek fel hideg borogatást láz, megfázás ellen. Helyesen alkalmazva a hideg és forró hatékonyan használható az immunrendszer erősítésére, vagy a panaszok enyhítésére.