Hideg-meleg kezelések a gyógyulásért

Sebastian Kneipp lelkész már a 19. században hideg vizet ajánlott az egészség javítására. Napjainkban sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, edzik magukat váltakozó zuhanyozással, vagy láz esetén hideg borogatást használnak. Megfelelően használva a hőt és a hideget hatékonyan lehet erősíteni az immunrendszer vagy enyhíteni a fizikai panaszokat.

Szauna: relaxáció és az immunrendszer erősítése

A finn szauna az immunrendszer erősítésének klasszikus eszköze. 90 és 100 Celsius fok közötti hőmérsékletű száraz levegőn az anyagcsere fokozódik, és a méreganyagokat kiizzadjuk. A friss levegő hűtő hatásával, vagy a szaunák közötti hideg zuhanyokkal eddzük a véredényeket és a bőr feszesebb lesz. A fizikai hatások mellett a legtöbb embernek a szaunázás utáni mély pihenéssel javul a közérzete.

Kifejlődött megfázással, vagy vírusfertőzéssel azonban jobb elkerülni a szaunát. A szaunázás egészséget javító hatása csak az egészséges emberek számára szól, akik erősíthetik az immunrendszerüket a hőhatással.

Gőzfürdő köhögés és nátha esetén

Ha a szauna túl megerőltető, hasonló hatásokat érhet el a gőzfürdőben, mérsékelt hőmérsékleten: a meleg gőz pihenteti, lazítja az izmokat és védi a vérkeringést.

Nátha, köhögés vagy torokfájás esetén is jobb a forró gőzfürdő. Ehhez elég egy tál forró víz és bele néhány csepp kamilla esszencia vagy eukaliptuszolaj. Tartsa a fejét a tál fölé, és terítsen törülközőt a fejére és a tálra úgy, hogy a gőz ne illanjon el, és tíz percig mélyen lélegezzen be váltakozva az orrán és a száján át. Ily módon enyhül a köhögés és az orrfolyás, és a nyálkahártyák benedvesednek. Az orr irritált bőre is lágyul a forró gőzzel. A kamilla gyulladásgátló hatásának köszönhetően a pattanások és mitesszerek megszűnnek.

Borogatás – bevált házi módszer

Nem baj, hogy hideg, a nedves borogatás az egyik legrégebbi házi módszer a különböző betegségekre. Sebastian Kneipp szerint a borogatás nedves törölköző legyen, amelyet ezután száraz pamutkendővel zárnak le. Végül erre egy puha gyapjúkendő kerül, amely a hőt vagy a hideget megfelelően kint tartja.

Különösen láz esetén népszerű módszer a hűvös borogatás arra, hogy eltávolítsa a hőt a túlmelegedett testből. A duzzanatot és a rovarcsípéseket is enyhíti a kellemes hűvösség.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a szaunákról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szauna – a gyógyító fürdő