A gőzterápia csodálatos előnyei

A gőzterápia élvezete az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk. Már az ókori egyiptomiak ismerték áldásos hatásait, és ma is számos, főleg légzőszervi probléma kezelésére javasolják. A gőzfürdő és a szauna nagyon hasonlít, de a szauna száraz meleget, a gőzfürdő párás meleget ad, ami nem csökkenti a bőrünk víztartalmát, sőt hidratáló hatású.

Hideg-meleg kezelések a gyógyulásért

Sebastian Kneipp lelkész már a 19. században hideg vizet ajánlott az egészség javítására. Napjainkban sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, edzik magukat váltakozó zuhanyozással, vagy láz esetén hideg borogatást használnak. Megfelelően használva a hőt és a hideget hatékonyan lehet erősíteni az immunrendszer vagy enyhíteni a fizikai panaszokat.

Szauna, gőz, borogatás: egészség, fittség

A hideg leöntést már a 19. században ajánlotta Sebastian Kneipp atya az egészség védelmére. Ma sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, hideg zuhannyal edzik magukat, vagy tesznek fel hideg borogatást láz, megfázás ellen. Helyesen alkalmazva a hideg és forró hatékonyan használható az immunrendszer erősítésére, vagy a panaszok enyhítésére.

Szívroham ellen irány a szauna

Azoknál a középkorú férfiaknál, akik hetente 4-7 alkalommal szaunáznak, kétharmadával csökken a szívroham veszélye azon társaikhoz képest, akik sohasem ülnek be a kabinba. A hirtelen szívhalál kockázata 22 százalékkal mérséklődött már azoknál is, akik hetente 2-3 alkalommal szaunáztak. Ez az érték 63 százalékra emelkedett heti 7 alkalom esetén.

Böjt-tunning

Ha elhatároztuk magunkat, és betartjuk a szabályait, a léböjt alatt szervezetünk elhasználja tartalékait, a testünkből pedig eltávoznak a felesleges méreganyagok. A böjt jótékony hatásainak fokozásához azonban nagyon fontosak a méregtelenítést segítő tevékenységek: a testmozgás, a masszázs vagy akár a szauna. Figyelem, várandósoknak tilos!

Szauna – a gyógyító fürdő

Bár a szauna már hazánkban is igen elterjedt, mégis kevesen tudják, honnan ered, milyen jótékony hatásai és milyen hagyományai vannak. Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. A szauna szóról elsőként mindenkinek a finnek ugranak be, nem is alaptalanul, hiszen a szaunázás hagyományában élen járnak.