A gőzterápia csodálatos előnyei

A gőzterápia élvezete az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk. Már az ókori egyiptomiak ismerték áldásos hatásait, és ma is számos, főleg légzőszervi probléma kezelésére javasolják. A gőzfürdő és a szauna nagyon hasonlít, de a szauna száraz meleget, a gőzfürdő párás meleget ad, ami nem csökkenti a bőrünk víztartalmát, sőt hidratáló hatású.

Egy tál forró víz

Ez a módszer nagyon jó bőrtisztításhoz és légzőszervi problémák kezelésére. Tegyük a forró, gőzölgő vízzel teli tálat egy szilárd, sima felületre. Borítsunk a fejünkre egy törölközőt, hajoljunk a tál fölé, és lélegezzük be a gőzt. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! A még jobb hatás érdekében pár csepp illóolajat is tehetünk a vízbe.

Gőzkamra a fürdőszobában

Fűtsük fel a fürdőszobát egy hősugárzóval, amit azután vigyünk ki a fürdőszobából. Takarjuk el az ajtók és ablakok réseit, hogy ne szökjön ki a gőz. Legyen kéznél egy üveg ivóvíz. Készítsünk elő egy kényelmes ülőhelyet, terítsünk rá egy törölközőt. Engedjük a lehető legforróbb vizet a zuhanyból, de vigyázzunk, hogy ne érjen hozzánk, mert leforrázhat. Hagyjuk 5-10 percig, hogy a gőz beszivárogjon a pórusainkba. Közben igyunk vizet! A szaunázás végén zuhanyozzunk le hideg vízzel.

A gőzterápia csodás előnyei

Megkönnyíti a légzést. Megfázás, influenza, asztma vagy allergia esetén nagyon hatásos segítség lehet. Az orron át a tüdőbe kerülő meleg és nedves levegő megkönnyíti a légzést. Felhígítja a nyálkát, ami így könnyebben eltávozik a szervezetből.

Enyhíti a fejfájást. A gőzterápia különösen homlok- és arcüregi eredetű fejfájásoknál lehet nagyon hasznos.

Csökkenti a stresszt. Egy gőzfürdő remek módszer a szellem és a test ellazítására. A forró levegő endorfint szabadít fel a szervezetben, ami csökkenti a stressz hatásait, és egészséges alvást biztosít. Ráadásul a gőz melege serkenti a vérkeringést, ami az izmok ellazulását eredményezi.

Méregtelenít. A rendszeres gőzfürdő segít megszabadulni a méreg- és hulladékanyagoktól, melyek a stressz, a rossz étkezési szokások, a gyenge emésztés és egyéb okok miatt felhalmozódtak a szervezetünkben.

Enyhíti az izommerevséget és a fájdalmakat. Ezért van az, hogy professzionális atléták edzés után gyakran mennek gőzfürdőbe vagy szaunába.

A gőzfürdő tágítja a vérereket is, serkenti a keringést és a véráramlást az izmokban. Ezáltal több oxigén és tápanyag kerül oda, ahol a szervezet regenerációjához szükség van rá.

Jót tesz a bőrnek és a hajnak. Már akár heti 15 perc gőzöléssel is szép és hibátlan lehet a bőrünk. A gőz megnyitja a pórusokat és verejtékezést okoz, ami az elhalt sejtek, baktériumok és szennyeződések távozását segíti a pórusokból. Emiatt a pattanások is ritkábban jelentkeznek.

Erre figyeljünk

Amikor egy tál fölé hajolva inhalálunk, vigyázzunk, hogy ki ne borítsuk a forró vizet.

A gőzkamra hőmérséklete ne haladja meg a 45 °C-ot.

Maximum 15 percig tartózkodjunk a gőzkamrában, és közben igyunk sok vizet.

Ha a gőzkamrában tartózkodva úgy érezzük, hogy túlmelegedtünk, szédülünk, elálmosodunk, azonnal jöjjünk ki. Igyunk vizet, és hagyjuk lehűlni a testünket.

Terhes nők, kisgyerekek, magas vérnyomásban szenvedők és idős emberek ne menjenek gőzkamrába.

Alkoholfogyasztás vagy nehéz étkezés után ne alkalmazzuk a gőzterápiát.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szauna, gőz, borogatás: egészség, fittség