Szauna, gőz, borogatás: egészség, fittség

A hideg leöntést már a 19. században ajánlotta Sebastian Kneipp atya az egészség védelmére. Ma sokan rendszeresen mennek szaunába és gőzfürdőbe, hideg zuhannyal edzik magukat, vagy tesznek fel hideg borogatást láz, megfázás ellen. Helyesen alkalmazva a hideg és forró hatékonyan használható az immunrendszer erősítésére, vagy a panaszok enyhítésére.

Szauna

A finn szauna klasszikus eszköz az immunrendszer erősítésére. 90 és 100° C közötti hőmérsékleten a száraz levegő serkenti az anyagcserét, és méreganyagokat izzadunk ki. A friss levegőn való lehűlés, vagy a szaunázások közötti hideg zuhany révén az ereket eddzük, és feszessé tesszük a bőrt. Ráadásul a fizikai hatások mellett a legtöbb ember szaunázás után általában ellazul, nyugalmat érez és jó lesz az általános közérzete. Erős megfázás, vagy vírusfertőzés esetén azonban kerüljük a szaunát.

Gőz

Akinek a szauna túl megerőltető, hasonló hatást érhet el gőzfürdőben: a meleg vízgőz megnyugtat, ellazítja az izmokat, és segít javítani a vérkeringést. Nátha, köhögés vagy torokfájás esetén az inhalálás jobb. Erre alkalmas egy tál forró víz és néhány csepp kamillakivonat vagy eukaliptusz olaj. Tartsa a fejét az edény fölé, borítson a fejére egy törölközőt úgy, hogy ne távozhasson el a gőz, és tíz percen át váltakozva vegyen levegőt az orron és a szájon át. A köhögés és a nátha enyhül, a nyálkahártya megnyugszik, az orrfújás által gyakran irritált arcbőr is gyengéd ápolást kap a meleg gőztől.

Borogatás

Mindegy, hogy meleg vagy hideg, a nedves borogatás a legrégebbi házi receptek közé tartozik. Sebastian Kneipp szerint a borogatás nedves vászonkendőből áll, amelyet egy száraz pamutkendő borít, végül egy puha gyapjúszövet következik, így a meleget vagy hideget tökéletesen szigeteljük. Különösen láz esetén kedvelt eszköz a hűvös lábfejborogatás, amely némi hőt von el a túlfűtött szervezettől. Duzzanatokat és rovarcsípést is lehet enyhíteni a kellemes hideggel. A meleg borogatás ezzel szemben görcsoldó hatású, serkenti a vérkeringést, és enyhíti az osteoarthritis-panaszokat.

Kneipp-terápia

A Kneipp-terápia bizonyos testrészekre irányított hideg vagy meleg zuhanyt jelent. A testrésztől és vízhőmérséklettől függően ennek különböző hatásai lehetnek. A kezelés meleg helyiségben történjék. A víz egy tömlőből vagy a kannából jön, kifejezetten egy testrészre irányul. A karokra irányított hideg öntet élénkítő, nem teljesen hideg víz a térdre és a lábszárra csökkenti a visszereket, és segít az álmatlanság ellen. Meleg víz a nyakra lazítja a feszültségeket.

Fürdők

Szinte senki se nevezne terápiának egy pihentető esti fürdőt. Pedig pontosan az, mert a meleg fürdővel kifejezetten kikapcsolódás a testnek és léleknek. A megfelelő kiegészítőkkel a testet nemcsak nyugtatjuk, vagy élénkítjük, hanem segítségével leküzdhető a hörghurut is. Nyugtatólag hat a hideg vizes fürdő is. Míg azonban a meleg fürdőt akár 20 percig is élvezhetjük, hideg vízben ne töltsünk többet egy percnél. Elég egy fél-fürdő, amelyben a víz csak a köldökig ér. A természetgyógyászok esküsznek a hideg fürdő relaxáló hatására álmatlanság esetén.

Különleges terápiák

A legtöbb ember számára a szauna forrósága és a hideg víz a megpróbáltatások maximuma, melyet egészségük érdekében vállalnak. Nehéz elképzelni, hogy valaki szabad akaratából szinte forrázóan forró vízbe ül, vagy extrém hidegben bikiniben szaladgál. De éppen ez az, amit néhány ember megtesz az egészsége kedvéért. Reumás, ízületes, ekcémás vagy pikkelysömörös betegeknek gyakran segít a hidegterápia. Ezzel szemben a fűtött fürdőben olyanok ülnek, akik erősítik immunrendszerüket, felgyorsítják az anyagcseréjüket. Az ilyen szélsőséges terápiákat csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni, mivel a vérkeringés gyorsan túlterheltté válik.

Pakolások

A legismertebb a klasszikus meleg vizes palack, de a felmelegített cseresznyemag-párna, tőzeg-, vagy iszappakolás is oldja az adott helyen a feszültséget, illetve a görcsöket. Az orrdugulás ellen segít a főtt burgonyából készült pakolás. A fülre helyezett, hagymával töltött pamutzsák enyhíti a fülfájást. Zúzódásokat és gyulladásokat hideg borogatással lehet leküzdeni.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A gőzterápia csodálatos előnyei