Böjt-tunning

Ha elhatároztuk magunkat, és betartjuk a szabályait, a léböjt alatt szervezetünk elhasználja tartalékait, a testünkből pedig eltávoznak a felesleges méreganyagok. A böjt jótékony hatásainak fokozásához azonban nagyon fontosak a méregtelenítést segítő tevékenységek: a testmozgás, a masszázs vagy akár a szauna. Figyelem, várandósoknak tilos!

PilatesA léböjt alatt szilárd táplálék helyett csupán frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat és friss forrásvizet fogyasztunk. Jó, ha megtámogatjuk a diétát mozgással: a megerőltető sportolás helyett azonban kifejezetten ajánlott a jóga vagy a pilátesz, melyekkel olyan izmainkat is megmozgathatjuk, amelyek létezéséről eddig nem is tudtunk. A gyakorlatok javítják vérkeringést, ellazítják izmokat, és felszabadítják a bennünk lévő energiákat, így segítenek, hogy rátaláljunk önmagunkra. Mindkét mozgásforma mentes minden bonyolult és összetett mozdulattól és ugrálástól: a jóga lassúbb és meditatív, míg a pilátesz dinamikusabb, ám mindkettőhöz nagyfokú koncentráció szükséges.

Masszázs a stressz ellen

A talpmasszázs vagy a teljes testmasszázs során a masszőr átmasszírozza izmainkat. A testmasszázs kiváló stresszoldó, jótékony hatással van a bőrre, izmokra, vérkeringésre és idegrendszerre. Az izmok akaratlan feszülésének feloldásával jobban fogunk aludni, így a fáradtság és az érzelmi kimerültség ismeretlen lesz számunkra. Talpmasszázs alatt pedig a masszőr a megfelelő zónák masszírozásával növeli a hozzárendelt szervek vérbőségét, és ezen keresztül javítja az anyagcserét is.

Watsu a testnek és a léleknek

A watsu nyugtat, ellazít és emellett szintén kiváló módszer a stressz oldására. Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, lecsökken a szív sebessége, tágulnak a periférikus erek és erősödik az immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, és csökkenti az aggódást. Segíti a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, ízületi gyulladások gyógyulásához, valamint igen hatékony a nyaki, háti és gerincproblémák esetén.

Gyalogoljunk a friss levegőn!

A séta kímélő testmozgás, és egyben nagyon egészséges. Megválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb tempót, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar kimerülünk. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, és javítja a közérzetet. Ha például sétával szeretnénk fogyni, akkor a megfelelő táplálkozás mellett napi egy-másfél órás gyaloglás javasolt, az anyagcsere serkentésére viszont elegendő a napi fél óra is.

A nap végén: szauna

A szauna ellazítja izmokat, így egy mozgalmas nap után kiváló levezetés lehet. Számtalan jótékony hatása van, többek között megszépíti a bőrt, erősíti az immunrendszert, megtisztítja szervezetet a káros anyagoktól, javítja a vérkeringést és feloldja a stresszt.

(Forrás: csaladinet.hu)