Gyógynövényes tanácsok nyári betegségekhez

Nyáron gyakori panasz a visszérbetegség. Megterhelésre, a meleg hatására a visszerek kitágulnak, esetleg vizenyőssé válnak, és a megduzzadt szövetek nyomást gyakorolnak az idegreceptorokra. Fájdalom és néha éjszakai lábikragörcs is jelentkezik. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász tanácsai visszerek és más nyári bajok jelentkezése esetén.

„…mint afféle fiatalszívű juhász gyönyörködtem a természetadta szépségekben. A tiszta kék égről ragyogott le az öreg nap a vén földre, pirogatta, szárogatta a gyöngyharmatba fürdő virágok millióit. A bíbicek, sirályok, vadkacsák, vadlibák ezrei fürödtek, gázoltak, úszkáltak a zsombékos, mocsaras részeken. A békák milliói brekegtek, csak ott támadt síri csend, ahol a gólyák gázoltak. A napsütötte langyos vízbe jómagam is mosakodtam, merthát az ember szinte újjászületik, jobban örül az életnek.”
(Tóth Sándor zsadányi juhász szavai – Oláh Andor: Zöld varázslók, virágorvosok c. könyvéből)

Június a nyár kezdetének hónapja. Medárd napja június 8 volt, ami időjós nap. Úgy tartják, ha ekkor esik az eső, akkor 40 napig esni fog, ha napsütéses a nap és száraz az idő, akkor 40 napig az marad. Idén ez a népi előrejelzés helyesnek bizonyult, mert Medárd nap óta gyakran esik az eső. A Medárd nevéhez kapcsolódó rózsaünnepély több balatoni településen ma is hagyomány, a legkiválóbb hajadon megválasztásával, rózsa királynőjévé avatásával, rózsakoszorús koronázással történik.

Ha a visszerek miatt fáj a láb

Szent Iván és Keresztelő Szent János névnapja, a nyári napforduló ünnepei is ehhez a hónaphoz kapcsolódnak. „János napi zivatar, negyven napig elkavar” Hippokratész korabeli megfigyelései szerint az évszakok és az időjárás változásai, de a légköri mozgások is hatással vannak az emberi szervezetre. Sokaknak a szél, az eső, de másoknak a nyári felmelegedés okoz gondokat.

A nyár kezdetén lekerülnek a lábakról a hosszú nadrágok, a harisnyák. Ebben az időszakban gyakori panasz a visszérbetegség. Megterhelésre, a meleg hatására a visszerek kitágulnak, esetleg vizenyőssé válnak, és a többletvíztől megduzzadt szövetek nyomást gyakorolnak az idegreceptorokra. A fájdalom elkerülhetetlen. Gyakran az éjszakai órákban jelentkező lábikragörcs sem hagyja nyugodni a visszérproblémával élőt. A népgyógyászat számos lehetőséget kínál a fájdalom enyhítésére és a járóképesség visszaállítására.

„..ez nem könyvből van, amit én mondok, maradt ez szájrul-szájra, firul-fira. Ez aztán a valódi, nem hamisított..az ember kimódosítja, amit tanult.”
(Tóth Sándor zsadányi juhász szavai – Oláh Andor:Zöld varázslók, virágorvosok c. könyvéből)

Borogatás, pióca, lábfürdő

Rézelővel (pálinkafőzéskor lecsapódó igen erős pálinka) borogatták a fájós lábat és „vérszipót” (orvosi nadályt) is tettek a beteg lábára, az „kiszítta a romlott vért”. Gyakran jelentős és gyors javulást értek el ezzel a módszerrel. Ma már tudjuk, hogy az emberiség által több ezer éve alkalmazott orvosi pióca kibocsájtott nyálanyagának hatóanyaga (hirudin) csökkenteni képes a fájdalmat. A szövetek közötti területre bejutva mérsékli a vizenyő képződését, a vérkeringést is megsegíti azzal, hogy hígítja a vért, így a nehéz láb érzése javulni fog.

A gyógynövények erejét felhasználhatjuk a visszér megbetegedései esetén. Bátran, de átgondolt óvatossággal egészíthetjük ki a kezelést vadgesztenye virág (Aesculus hippocastanum herba), az útifű (Plantago lanceolata), a körömvirág (Calendula officinalis), a lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum), az orvosi somkóró (Melilotus off.) felhasználásával, elsősorban borogatások, lábfürdők, krémek formájában alkalmazva.

„Fájt a lábom erőst, elig tudtam reaállni. Hozattam innyújtó füvet (somkórót) és bojtágot (fenyőág), ahogy hallottam másoktól én es. A kettőt egy mosófazakba esszefőztem, ebbe a lébe áztattam bele a lábomot. Minél többször megcsináltam ezt a feredőt, annál jobban éreztem magamot..”

A külső tünetek gyors csökkentésében sokat segíthetnek az esti pihentető lábfürdők, amelyek borsmenta, fodormenta, citromfű, levendulavirág, vadgesztenyevirág, feketenadálytő-levél és -szár, rozmaring és almaecet hozzáadásával készülnek. A lábfürdőhöz friss gyógynövények hiányában alkoholos kivonatokat (tinktúrákat) is felhasználhatunk. Lábfürdőzés közben enyhe masszázs alkalmazásával segíthetjük a fájdalmak csökkentését, a keringés javítását. Figyeljünk azonban arra, hogy mindig a jobb lábbal kezdjük a masszírozást, és az lentről felfelé irányuljon (vagyis a szívtől távolabb első ponttól). Ez az elv a krémek használatára is igaz, figyeljünk rá!

„Nadály gyükeret esszevágtam, esszefőztem disznyó zsírval és aval kenegettem a fájós lábaimot. Használt.”

A külsőleg alkalmazott gyógynövénykrémekben megtalálhatóak a vadgesztenye virágából és terméséből, körömvirágból, orbáncfűből, feketenadály-gyökérből (vagy annak kivonatából), útifüvekből, mentából, levendulavirágból, japánakác virágából, hegyi árnikából, orvosi aloéből, kerti rutából, aranyvesszőből való kivonatok, összetevők.

Belső támogatás érpanaszok esetén

Érpanaszok esetében belsőleg is támogatást adhatunk a szerves, jól felszívódó C-vitamin fogyasztásával, amely a vesénket is kíméli, és amely antioxidáns, vizelethajtó, ödémaellenes, gyulladáscsökkentő, valamint az erek áteresztő képességét, a keringést serkentő, javító hatású. Segíthetnek azok a szezonális gyümölcsök (szeder, faeper, áfonya stb.) amelyek természetes formában tartalmazzák az ereket, a keringést támogató vitaminokat, antioxidánsokat.

A rendszeres törődés, használat, odafigyelés meghozza az eredményt. A népgyógyászat által évezredes gyakorlatban felismert gyógynövények és az azokból készült korszerű termékek akkor segíthetnek, ha mi is teszünk önmagunk egészségéért. Fogadjuk be és aknázzuk ki azt az univerzális erőt, amelyet ezek a készítmények kínálnak nekünk.

„A sugárhajtású repülőgépek és a gépi intelligencia korában még mindig a természet a legjobb laboratórium és a legjobb patika.”
(Richard Lucas)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Izgalmas hűsítő italok gyógynövényekkel

Ajánljuk még a Gyógynövénykeresőnk használatát.