Ecet és olaj: ősi gyógy- és fűszerek

A görög mitológia szerint Athéné istennő egy magot ültetett el Attikában, ebből nőtt ki az első olajfa, ezzel az istennő létfontosságú táplálékot, gyógyszert és szépítőszert adott az embereknek. Ezzel a tettével Athéné elnyerte Zeusztól Attikát, melynek fővárosát róla nevezték el Athénnak. A görögök számára az olajfa a béke, a bőség és a dicsőség szimbóluma.

A legrégebbi eddig feltárt olívabogyó-kultúra több mint 3 000 éves, Krétán találták. Mint a bornak és az olívaolajnak, az ecetnek is nagyon hosszú története van. A legrégebbi ecetes kancsó pedig a legkorábbi egyiptomi dinasztiák korából származik (körülbelül 5000-6000 évvel Krisztus előtt).

 Sajt, eper, balzsamecet

Extra szűz és társai

Az extra szűz olívaolaj megnevezés garantálja, hogy az olajat kémiai adalékanyagok nélkül, hideg sajtolással és frissen szüretelt, hibátlan olívabogyókból nyerték.

A legfinomabb olívaolaj alacsony koleszterinszintű, gazdag A- és E-vitaminban és ásványi anyagokban, pl. kalciumban, nátriumban, magnéziumban. A nagy E-vitamin tartalom lassítja a sejtek öregedését. Az olívaolaj állítólag segít megelőzni a szívinfarktust és az érelmeszesedést is.

A csodás balzsamecet

A balzsamecet sötét, sűrű és szirupos. Összehasonlíthatatlan, sajátos fűszer- és mézillata van. Íze valamivel édesebb és lágyabb, mint a többi ecetfajtáé, innen a neve is: „balzsamecet”. Kalóriatartalma nagyon alacsony, kb. 26 kcal/ml. Az ecet élénkíti az emésztést és támogatja a tápanyagok felszívódását. Bámulatos, hogy ez az ecet több vitamint tartalmaz, mint a citrom, viszont kevés benne a nátrium. Fogyasztása előnyös cukorbetegeknek is.

Ecet és olaj a konyhában

Az ecet és az olaj gazdagítják a saláták finom ízét, a friss zöldség még étvágygerjesztőbb lesz tőlük. A grillezett húsok is finomabbak lesznek tőlük.

Az ecetgyártás hagyománya nemcsak az ételek finomításában és megőrzésében rejlik, hanem ugyanígy a gyógyászati alkalmazásokban is. Például Hippokratész tanácsolta, hogy a sebet ecetbe áztatott borogatással kössék be, és ecetet alkalmazzanak mindenfajta légzésproblémára. A középkorban ecetet használtak fertőtlenítőként a pestis ellen.

Győződjünk meg arról, hogy az ecet és az olaj mindig légmentesen legyen lezárva és sötétben tároljuk. Elvileg a balzsamecet korlátlan ideig eltartható.

(Németből fordította: Koncz László)