Szeminfluenza: vigyázat, nagyon fertőző!

A szeminfluenza a kötőhártya erősen fertőző vírusos betegsége, amelyet az ún. adenovírusok okoznak. Gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert nagy fertőzésveszélye miatt ez a betegség bejelentésre kötelezett. Különösen a kisgyermekeknél kell óvatosnak lenni, mivel ők általában megérintenek minden elérhető tárgyat, így nagyobb a fertőzés veszélye.

A szeminfluenza kórokozóinak átvitele közvetlen érintéssel történhet. Ez lehet egy tárgy is, amely fertőző testváladékkal szennyezett. A betegséget okozó vírusok megtalálhatók a könnyben. Miután az érintett személy a szemét megdörzsölte, két lehetséges mód van a kórokozók terjedésének:

 • közvetlen fizikai kontaktus, például kézfogás
 • közvetve, tárgyak megérintésével, például kilincsek vagy kapaszkodók útján

Kontaktlencsét viselők is legyenek fokozottan óvatosak, mivel rendszeresen hozzáérnek a szemükhöz, és így a vírusok átvihetők.

Könnyezik, viszket, fertőz

Hogyan védhetem meg magam?

Az adenovírusok nagyon ellenállóak, és képesek túlélni több hetet is a tárgyakon, célszerű minden esetben a higiénés intézkedések megtétele, a gyakori kézmosás. Figyelembe kell venni azt is, hogy az érintettek a lappangási időszak alatt, vagyis a tünetek észlelése után 12 napig fertőzőek.

Melyek a szeminfluenza tünetei?

Az akut szeminfluenza tünete hasonlít a klasszikus kötőhártya-gyulladásra, ami megnehezíti a diagnózist. Jellemző tünetei:

 • vörös szem
 • könnyező szem
 • viszketés vagy égő érzés a szemben
 • elmosódott látómező
 • nagy fényérzékenység
 • duzzadt kötőhártya
 • duzzadt nyirokcsomók

Emellett gyakran influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

 • láz
 • fejfájás
 • végtagfájdalmak

Jellemző a szeminfluenzára, hogy a tünetek először csak az egyik szemen jelentkeznek, majd átterjednek a másikra is.

Szeminfluenza vagy kötőhártya-gyulladás?

A szeminfluenza a kötőhártya-gyulladás különösen agresszív formája, amelyet kifejezetten az adenovírusok okoznak. Ezzel szemben a közönséges kötőhártya-gyulladás lehet bakteriális eredetű is.

A tünetek hasonlósága miatt az orvosnak gyakran nehéz megkülönböztetni a szeminfluenzát a hagyományos, ártalmatlan kötőhártya-gyulladástól. A száz százalékosan helyes diagnózis csak a kötőhártyáról vett kenetminta alapján állítható fel.

Kezelése és lefolyása

A szeminfluenza nem kezelhető gyógyszeresen, de a tünetei szemcseppekkel vagy szemkenőcsökkel enyhíthetők. Antibiotikumos kezelés sem lehetséges. Ennek hátterében az áll, hogy az antibiotikumok általában hatástalanok a vírusokkal szemben.

A házi szerek alkalmazása csak a tüneteket enyhítik. Gyakori házi szer a szuhar (cistus) tea, vagy hideg borogatás elhelyezése a szem környékére.

A betegség lefolyása, következményei

A szeminfluenza időtartama 10 nap és 4 hét között változhat, ezután a tünetek maguktól megszűnnek. Az érintett szigorúan tartsa magát az orvos előírásaihoz, az erősen fertőző betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A szem szaruhártyájának enyhe zavarossága előfordulhat késői következményként. Ezek a homályok néhány hét után teljesen meggyógyulnak. Ritka esetekben azonban maradandó szaruhártya-homály következhet be, amelynek eredményeként romlik a látás. Itt a beteget általában kortizon tartalmú szemcseppekkel kezelik. Ha ennek a módszernek nincs hatása, a lézeres kezelés kínálkozik, amelyben a szaruhártya-homályokat műtétileg távolítják el.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés