Szeminfluenza: vigyázat, nagyon fertőző!

A szeminfluenza a kötőhártya erősen fertőző vírusos betegsége, amelyet az ún. adenovírusok okoznak. Gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert nagy fertőzésveszélye miatt ez a betegség bejelentésre kötelezett. Különösen a kisgyermekeknél kell óvatosnak lenni, mivel ők általában megérintenek minden elérhető tárgyat, így nagyobb a fertőzés veszélye.

A szeminfluenza kórokozóinak átvitele közvetlen érintéssel történhet. Ez lehet egy tárgy is, amely fertőző testváladékkal szennyezett. A betegséget okozó vírusok megtalálhatók a könnyben. Miután az érintett személy a szemét megdörzsölte, két lehetséges mód van a kórokozók terjedésének:

  • közvetlen fizikai kontaktus, például kézfogás
  • közvetve, tárgyak megérintésével, például kilincsek vagy kapaszkodók útján

Kontaktlencsét viselők is legyenek fokozottan óvatosak, mivel rendszeresen hozzáérnek a szemükhöz, és így a vírusok átvihetők.

Könnyezik, viszket, fertőz

Hogyan védhetem meg magam?

Az adenovírusok nagyon ellenállóak, és képesek túlélni több hetet is a tárgyakon, célszerű minden esetben a higiénés intézkedések megtétele, a gyakori kézmosás. Figyelembe kell venni azt is, hogy az érintettek a lappangási időszak alatt, vagyis a tünetek észlelése után 12 napig fertőzőek.

Melyek a szeminfluenza tünetei?

Az akut szeminfluenza tünete hasonlít a klasszikus kötőhártya-gyulladásra, ami megnehezíti a diagnózist. Jellemző tünetei:

  • vörös szem
  • könnyező szem
  • viszketés vagy égő érzés a szemben
  • elmosódott látómező
  • nagy fényérzékenység
  • duzzadt kötőhártya
  • duzzadt nyirokcsomók

Emellett gyakran influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • láz
  • fejfájás
  • végtagfájdalmak

Jellemző a szeminfluenzára, hogy a tünetek először csak az egyik szemen jelentkeznek, majd átterjednek a másikra is.

Szeminfluenza vagy kötőhártya-gyulladás?

A szeminfluenza a kötőhártya-gyulladás különösen agresszív formája, amelyet kifejezetten az adenovírusok okoznak. Ezzel szemben a közönséges kötőhártya-gyulladás lehet bakteriális eredetű is.

A tünetek hasonlósága miatt az orvosnak gyakran nehéz megkülönböztetni a szeminfluenzát a hagyományos, ártalmatlan kötőhártya-gyulladástól. A száz százalékosan helyes diagnózis csak a kötőhártyáról vett kenetminta alapján állítható fel.

Kezelése és lefolyása

A szeminfluenza nem kezelhető gyógyszeresen, de a tünetei szemcseppekkel vagy szemkenőcsökkel enyhíthetők. Antibiotikumos kezelés sem lehetséges. Ennek hátterében az áll, hogy az antibiotikumok általában hatástalanok a vírusokkal szemben.

A házi szerek alkalmazása csak a tüneteket enyhítik. Gyakori házi szer a szuhar (cistus) tea, vagy hideg borogatás elhelyezése a szem környékére.

A betegség lefolyása, következményei

A szeminfluenza időtartama 10 nap és 4 hét között változhat, ezután a tünetek maguktól megszűnnek. Az érintett szigorúan tartsa magát az orvos előírásaihoz, az erősen fertőző betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A szem szaruhártyájának enyhe zavarossága előfordulhat késői következményként. Ezek a homályok néhány hét után teljesen meggyógyulnak. Ritka esetekben azonban maradandó szaruhártya-homály következhet be, amelynek eredményeként romlik a látás. Itt a beteget általában kortizon tartalmú szemcseppekkel kezelik. Ha ennek a módszernek nincs hatása, a lézeres kezelés kínálkozik, amelyben a szaruhártya-homályokat műtétileg távolítják el.

(Németből fordította: Koncz László)