Hogyan sikerülhet leküzdeni a lábizzadást?

Sokan szenvednek a lábizzadástól, érdekes módon a férfiak sokkal gyakrabban érintettek, mint a nők. De mi segít a rossz szagú láb ellen? Hogyan kerülhetjük el a kínos perceket? Fontos szerepe van a megfelelő zokni és cipő kiválasztásának, de mindez csak akkor ér valamit, ha gondosan ápoljuk a lábunkat. Bemutatjuk a lábizzadás elleni legjobb házi szereket is.

Miért izzad?

A lábizzadás természetes folyamat. Az izzadás védi a szervezetet a túlmelegedéstől, ilyenkor elsősorban vizet és nátrium-kloridot veszítünk – a verejték szaga önmagában nem kellemetlen. Csak akkor lesz „illatos”, ha a baktériumok lebontják a verejtéket, és ezáltal vajsavat termelnek. Ekkor jelentkezik az átható szag.

Aki többet izzad, mint a test hőszabályozásához szükséges, az úgynevezett túlzott verejtékezésben szenved. Az izzadás csak akkor kóros, ha több mint 50 milligramm verejték termelődik percenként egy lábfejen.

A bőr talp beszívja

Válasszuk ki gondosan a zokni és a cipőt

A lábizzadás gyakran már a zokni és a cipő kiválasztásával leküzdhető. Válasszon zoknit lélegző anyagokból, amelyek az izzadtságot kifelé szállítják. Jól alkalmazható például a speciális futózokni. A szintetikus zokniról le kell mondani.

A cipők is legyenek lélegzők. Szerezzen be például sportcipőt hálószerű felülettel. Ellentétben a zárt cipőkel, amelyek a verejtéket csak nehezen párologtatják el, itt lényegesen kevesebb verejték gyűlik össze, ezért kevesebb kellemetlen lábszag keletkezik.

Ha inkább a zárt cipőt kedveli, ügyeljen arra a vásárlásnál, hogy a cipő lélegző anyagokból álljon. Ilyen pl. a bőr. Ezzel szemben a műanyagból készült cipő nem jó. Fújja be a cipőt egyszer egy héten cipőfertőtlenítővel, ezt a baktériumok aligha élik túl.

Viseljünk nyáron nyitott cipőt

A lábizzadás különösen a nyári hónapokban jelent problémát. Minél magasabb a hőmérséklet, annál többet izzad a láb. Amennyit csak lehet, járkáljon mezítláb, vagy hordjon nyitott cipőt, szandált, papucsot. Így a láb kevesebbet izzad, és csökken a verejtékszag.

Ha éppen nincs nyári meleg, és nem bújhat nyitott cipőbe, rendszeresen cserélje cipőit. Lehetőleg csak egy napig hordja ugyanazt a zárt cipőt. Így a viselt cipő nyugodtan száradhat és szellőzhet.

Higiénia és lábápolás

A lábizzadás gyakran egészen egyszerűen megszüntethető. A megfelelően választott zokni és cipő mellett fontos a gondos higiénia is: mossa meg a lábát rendszeresen és krémezze be gondosan. A felesleges szaruréteg habkővel eltávolítható. Lábápolással ugyan a lábizzadás oka nem mindig szüntethető meg, de legalább a szagképződés minimalizálható.

6 házi szer lábizzadás ellen

A gondos lábápolás mellett van több hatásos házi szer a lábizzadás ellen:

  • Vegyen reggelenként lábfürdőt, hogy felfrissüljön a láb. Ezután gondosan törölje meg a lábát – a lábujjak között is! Ha van ideje, elektromos szárítót is használhat.
  • A zsályának izzadásgátló hatása van. Tegyen a lábfürdőbe ebből a gyógynövényből.
  • A zsálya mellett a következő fürdőadalékok is hatásosak: 50 g tölgyfakéreg, kakukkfű, diólevél és fűzfakéreg és 20 g eukaliptusz levél keverékét tegyük 3 liter vízbe, és főzzük tizenöt percig.
  • Tegyünk egy vékony talpbetétet a cipőbe, amely elnyeli a verejtéket. Jól használható egy vékony bőrtalp vagy cédrus talpbetét. Szintén ajánlott a fahéjjal, aktív szénnel átitatott talpbetét.
  • Használjon lábhintőport: a porral szórja be a talpat és a lábujjak közét. Ez felszívja a keletkező verejtéket, és így a lábizzadás csökkenthető.
  • Hordjon ezüst szálakat tartalmazó zoknit. A szálakban lévő ezüstionok gátolják a verejtékbontó baktériumok szaporodását, így a kellemetlen szag csökken.

Gyógyszerekkel a lábizzadás ellen

Ha a lábizzadás a fenti szerekkel nem csökkenthető, használhat alumínium-kloridot tartalmazó krémeket. A hatóanyag biztosítja a verejtékcsatornák összehúzódását. A balzsamoknak az az előnyük, hogy gyorsabban beszívódnak a bőrbe, mint a kenőcsök.

A krémek és testápolók mellett vannak speciális alumínium-klorid tartalmú lábdezodorok, ezek gondoskodnak a verejtéktermelés csökkentéséről. Alternatív megoldásként használhat alkoholtartalmú dezodor spray-t. Ez elpusztítja a baktériumokat, és így megakadályozza a verejték bomlását.

Az alumínium-klorid továbbra is kritika tárgya, mert feltételezhető, hogy káros hatással van a szervezetre. Elegendő tudományos bizonyíték ennek alátámasztására azonban még nincs.

Erős izzadással forduljon orvoshoz!

Ha a lába, vagy más testrészei erősen izzadnak, akkor forduljon bőrgyógyászhoz. Ő tudja megállapítani, hogy a panaszok mögött túlzott verejtéktermelés áll-e. Az okok sokrétűek lehetnek: örökletes tényezők mellett az agyban lévő izzadásközpont túlérzékenysége, valamint a megnövekedett verejtékmirigyek jöhetnek szóba. Az erős izzadás mögött betegségek is meghúzódhatnak, például cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, tuberkulózis, malária, valamint egyes daganatok. A verejtéktermelés nőhet bizonyos gyógyszerek hatására is.

(Németből fordította: Koncz László)