Hogyan sikerülhet leküzdeni a lábizzadást?

Sokan szenvednek a lábizzadástól, érdekes módon a férfiak sokkal gyakrabban érintettek, mint a nők. De mi segít a rossz szagú láb ellen? Hogyan kerülhetjük el a kínos perceket? Fontos szerepe van a megfelelő zokni és cipő kiválasztásának, de mindez csak akkor ér valamit, ha gondosan ápoljuk a lábunkat. Bemutatjuk a lábizzadás elleni legjobb házi szereket is.

Miért izzad?

A lábizzadás természetes folyamat. Az izzadás védi a szervezetet a túlmelegedéstől, ilyenkor elsősorban vizet és nátrium-kloridot veszítünk – a verejték szaga önmagában nem kellemetlen. Csak akkor lesz „illatos", ha a baktériumok lebontják a verejtéket, és ezáltal vajsavat termelnek. Ekkor jelentkezik az átható szag.

Aki többet izzad, mint a test hőszabályozásához szükséges, az úgynevezett túlzott verejtékezésben szenved. Az izzadás csak akkor kóros, ha több mint 50 milligramm verejték termelődik percenként egy lábfejen.

A bőr talp beszívja

Válasszuk ki gondosan a zokni és a cipőt

A lábizzadás gyakran már a zokni és a cipő kiválasztásával leküzdhető. Válasszon zoknit lélegző anyagokból, amelyek az izzadtságot kifelé szállítják. Jól alkalmazható például a speciális futózokni. A szintetikus zokniról le kell mondani.

A cipők is legyenek lélegzők. Szerezzen be például sportcipőt hálószerű felülettel. Ellentétben a zárt cipőkel, amelyek a verejtéket csak nehezen párologtatják el, itt lényegesen kevesebb verejték gyűlik össze, ezért kevesebb kellemetlen lábszag keletkezik.

Ha inkább a zárt cipőt kedveli, ügyeljen arra a vásárlásnál, hogy a cipő lélegző anyagokból álljon. Ilyen pl. a bőr. Ezzel szemben a műanyagból készült cipő nem jó. Fújja be a cipőt egyszer egy héten cipőfertőtlenítővel, ezt a baktériumok aligha élik túl.

Viseljünk nyáron nyitott cipőt

A lábizzadás különösen a nyári hónapokban jelent problémát. Minél magasabb a hőmérséklet, annál többet izzad a láb. Amennyit csak lehet, járkáljon mezítláb, vagy hordjon nyitott cipőt, szandált, papucsot. Így a láb kevesebbet izzad, és csökken a verejtékszag.

Ha éppen nincs nyári meleg, és nem bújhat nyitott cipőbe, rendszeresen cserélje cipőit. Lehetőleg csak egy napig hordja ugyanazt a zárt cipőt. Így a viselt cipő nyugodtan száradhat és szellőzhet.

Higiénia és lábápolás

A lábizzadás gyakran egészen egyszerűen megszüntethető. A megfelelően választott zokni és cipő mellett fontos a gondos higiénia is: mossa meg a lábát rendszeresen és krémezze be gondosan. A felesleges szaruréteg habkővel eltávolítható. Lábápolással ugyan a lábizzadás oka nem mindig szüntethető meg, de legalább a szagképződés minimalizálható.

6 házi szer lábizzadás ellen

A gondos lábápolás mellett van több hatásos házi szer a lábizzadás ellen:

  • Vegyen reggelenként lábfürdőt, hogy felfrissüljön a láb. Ezután gondosan törölje meg a lábát – a lábujjak között is! Ha van ideje, elektromos szárítót is használhat.
  • A zsályának izzadásgátló hatása van. Tegyen a lábfürdőbe ebből a gyógynövényből.
  • A zsálya mellett a következő fürdőadalékok is hatásosak: 50 g tölgyfakéreg, kakukkfű, diólevél és fűzfakéreg és 20 g eukaliptusz levél keverékét tegyük 3 liter vízbe, és főzzük tizenöt percig.
  • Tegyünk egy vékony talpbetétet a cipőbe, amely elnyeli a verejtéket. Jól használható egy vékony bőrtalp vagy cédrus talpbetét. Szintén ajánlott a fahéjjal, aktív szénnel átitatott talpbetét.
  • Használjon lábhintőport: a porral szórja be a talpat és a lábujjak közét. Ez felszívja a keletkező verejtéket, és így a lábizzadás csökkenthető.
  • Hordjon ezüst szálakat tartalmazó zoknit. A szálakban lévő ezüstionok gátolják a verejtékbontó baktériumok szaporodását, így a kellemetlen szag csökken.

Gyógyszerekkel a lábizzadás ellen

Ha a lábizzadás a fenti szerekkel nem csökkenthető, használhat alumínium-kloridot tartalmazó krémeket. A hatóanyag biztosítja a verejtékcsatornák összehúzódását. A balzsamoknak az az előnyük, hogy gyorsabban beszívódnak a bőrbe, mint a kenőcsök.

A krémek és testápolók mellett vannak speciális alumínium-klorid tartalmú lábdezodorok, ezek gondoskodnak a verejtéktermelés csökkentéséről. Alternatív megoldásként használhat alkoholtartalmú dezodor spray-t. Ez elpusztítja a baktériumokat, és így megakadályozza a verejték bomlását.

Az alumínium-klorid továbbra is kritika tárgya, mert feltételezhető, hogy káros hatással van a szervezetre. Elegendő tudományos bizonyíték ennek alátámasztására azonban még nincs.

Erős izzadással forduljon orvoshoz!

Ha a lába, vagy más testrészei erősen izzadnak, akkor forduljon bőrgyógyászhoz. Ő tudja megállapítani, hogy a panaszok mögött túlzott verejtéktermelés áll-e. Az okok sokrétűek lehetnek: örökletes tényezők mellett az agyban lévő izzadásközpont túlérzékenysége, valamint a megnövekedett verejtékmirigyek jöhetnek szóba. Az erős izzadás mögött betegségek is meghúzódhatnak, például cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, tuberkulózis, malária, valamint egyes daganatok. A verejtéktermelés nőhet bizonyos gyógyszerek hatására is.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés