Óvatosan a szódabikarbónával!

A szódabikarbónát olyan betegségek kezelésére használják, amelyeket a túlzott savtermelés okoz. A fehér por biztosítja a sav közömbösítését és a vér pH-értékének növelését. Korábban gyomorégés ellen is alkalmazták, ez mára elavultnak tekinthető. Használata előtt mindig tartsuk szem előtt, hogy mellékhatásokat, például gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.

Mivel a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) enyhén lúgos, a szervezet savtalanítására használják: a por ugyanis semlegesíti savakat, és ezek sóvá alakulnak. Ezért is használják olyan betegségek kezelésére, amelyek savfeleslegre vezethetők vissza.

Sütőpor helyett

A tiszta szódabikarbóna használata különösen akkor nem ajánlott, ha hosszú távú használatra tervezik, mert károsíthatja a savköpenyt a gyomorban. Ha hosszabb időre tervezi a szedését, forduljon mindig forduljon orvoshoz a pontos adagolás megbeszélése céljából.

Gyomorégésre ne!

A szódabikarbónát korábban házi szerként gyomorégés ellen használták, mivel a savakkal nem veszélyes reakciótermékeket képez a szervezetben. Ma azonban ez a megközelítés elavult, és a gyakori fogyasztása valószínűleg nem veszélytelen. A por hatásának lecsengése után ugyanis a gyomorban történő fokozott gázképződéshez, valamint a gyomornedvek termelésének növekedéséhez vezethet.

A szódabikarbóna mellékhatásai

A szódabikarbóna bevételekor különböző mellékhatások léphetnek fel, elsősorban gyomor-bélrendszeri tünetek, mint hasi fájdalom, gázképződés, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás és öklendezés jelentkezhet. Az erős túladagolás kimaródást okozhat.

A szódabikarbóna hosszú ideig tartó szedése esetén a nátriumszint emelkedhet, a kalciumszint csökkenhet a vérben. Ha a kalcium szintje túl alacsony, izomgörcs léphet fel, a túlzottan magas nátriumérték kedvezhet a magas vérnyomás kialakulásának. A túladagolással nő a vesekő képződésének kockázata, valamint zavar keletkezhet a vízháztartás egyensúlyában.

Terhesség alatt nem ajánlott

A terhesség alatt szódabikarbónát csak az orvossal történt egyeztetés után szabad bevenni, a por ugyanis nemcsak az anya sav-bázis egyensúlyát érinti, hanem a gyermekét is. A 12 év alatti gyerekek számára is csak orvosi egyeztetés alapján adhatunk szódabikarbónát.

Sütőpor helyett

Míg korábban szódabikarbónát használtunk tésztakelesztésre, ma főként sütőpor van a hozzávalók listáján. Ez szódabikarbóna és savanyítószer keveréke. A több mint 50 fokos hőmérsékleten a szódabikarbóna reakcióba lép a savanyítószerrel és bomlani kezd, többek között szén-dioxid keletkezik, amely biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

Ha éppen nincs kéznél sütőpor, bizonyos esetekben használhatunk szódabikarbónát is. Míg ugyanis sütőpor hozzáadással mindig habosító hatás indul, a szódabikarbóna használatnál ez csak akkor történik meg, ha savanyú összetevőket is tartalmaz a tészta. Egy az egyben tehát nem cserélhető fel mindig a két anyag.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés