Óvatosan a szódabikarbónával!

A szódabikarbónát olyan betegségek kezelésére használják, amelyeket a túlzott savtermelés okoz. A fehér por biztosítja a sav közömbösítését és a vér pH-értékének növelését. Korábban gyomorégés ellen is alkalmazták, ez mára elavultnak tekinthető. Használata előtt mindig tartsuk szem előtt, hogy mellékhatásokat, például gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.

Mivel a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) enyhén lúgos, a szervezet savtalanítására használják: a por ugyanis semlegesíti savakat, és ezek sóvá alakulnak. Ezért is használják olyan betegségek kezelésére, amelyek savfeleslegre vezethetők vissza.

Sütőpor helyett

A tiszta szódabikarbóna használata különösen akkor nem ajánlott, ha hosszú távú használatra tervezik, mert károsíthatja a savköpenyt a gyomorban. Ha hosszabb időre tervezi a szedését, forduljon mindig forduljon orvoshoz a pontos adagolás megbeszélése céljából.

Gyomorégésre ne!

A szódabikarbónát korábban házi szerként gyomorégés ellen használták, mivel a savakkal nem veszélyes reakciótermékeket képez a szervezetben. Ma azonban ez a megközelítés elavult, és a gyakori fogyasztása valószínűleg nem veszélytelen. A por hatásának lecsengése után ugyanis a gyomorban történő fokozott gázképződéshez, valamint a gyomornedvek termelésének növekedéséhez vezethet.

A szódabikarbóna mellékhatásai

A szódabikarbóna bevételekor különböző mellékhatások léphetnek fel, elsősorban gyomor-bélrendszeri tünetek, mint hasi fájdalom, gázképződés, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás és öklendezés jelentkezhet. Az erős túladagolás kimaródást okozhat.

A szódabikarbóna hosszú ideig tartó szedése esetén a nátriumszint emelkedhet, a kalciumszint csökkenhet a vérben. Ha a kalcium szintje túl alacsony, izomgörcs léphet fel, a túlzottan magas nátriumérték kedvezhet a magas vérnyomás kialakulásának. A túladagolással nő a vesekő képződésének kockázata, valamint zavar keletkezhet a vízháztartás egyensúlyában.

Terhesség alatt nem ajánlott

A terhesség alatt szódabikarbónát csak az orvossal történt egyeztetés után szabad bevenni, a por ugyanis nemcsak az anya sav-bázis egyensúlyát érinti, hanem a gyermekét is. A 12 év alatti gyerekek számára is csak orvosi egyeztetés alapján adhatunk szódabikarbónát.

Sütőpor helyett

Míg korábban szódabikarbónát használtunk tésztakelesztésre, ma főként sütőpor van a hozzávalók listáján. Ez szódabikarbóna és savanyítószer keveréke. A több mint 50 fokos hőmérsékleten a szódabikarbóna reakcióba lép a savanyítószerrel és bomlani kezd, többek között szén-dioxid keletkezik, amely biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

Ha éppen nincs kéznél sütőpor, bizonyos esetekben használhatunk szódabikarbónát is. Míg ugyanis sütőpor hozzáadással mindig habosító hatás indul, a szódabikarbóna használatnál ez csak akkor történik meg, ha savanyú összetevőket is tartalmaz a tészta. Egy az egyben tehát nem cserélhető fel mindig a két anyag.

(Németből fordította: Koncz László)