Miért betegít meg és tesz kövérré a kiszáradás?

Emésztési problémák, csúnya bőr, hólyag- és vesegyengeség, fáradtság, fejfájás – csak néhány a kiszáradása következményei közül. A víz ugyanolyan fontos az élethez, mint a levegő, amit belélegzünk, ezért kell komolyan venni elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta) elfogyasztását. Nézzük az okokat, miért jobb elkerülni a kiszáradás következményeit.

A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele

Tudta, hogy a kiszáradás már bekövetkezik, mielőtt szomjúságot érezne? A legjobb mód, hogy ezt megakadályozza, ha a nap folyamán kis kortyokban vizet iszik. A legjobb, ha mindig van egy pohár víz karnyújtásnyira.

Napi két liter, kortyokban

A kiszáradás tünetei

Az első tünetek, amelyek kiszáradásra utalnak:

  • fejfájás
  • szédülés
  • székrekedés
  • sötét vizelet
  • fáradtság
  • étvágytalanság

A normál vízháztartás több mint 20 százalékos folyadékvesztesége miatt beálló kiszáradás hamar életveszélyessé válhat. Ilyen esetekben gyakran intravénás elektrolit oldatot kell beadni, amely sok ásványi anyagot tartalmaz.

Gyermekek és a kiszáradás

Különösen a kisgyermekeknél és csecsemőknél jelentkezik hamar a kiszáradás veszélye, mivel ők nem tudják megmondani, hogy szomjasak. Óvatosnak kell lenni, ha a gyermek már többször hányt vagy hasmenése van, mert a csecsemők így sok folyadékot veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy tea ugyanúgy pótolják a folyadékot, mint az ásványvíz. Ez a feltevés azonban nem helytálló. Ellenkezőleg: ha az italok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, értékes vízmennyiségre van szükség ahhoz, hogy ezeket kiöblítsük a szervezetből. Ha nem akarunk lemondani a kávéról, minden csészényihez egy extra pohár vizet kell elfogyasztanunk.

A víz karcsúsít

A vízivás felgyorsítja az anyagcserét, és gyorsabban leszünk „jóllakottak”. Automatikusan kevesebbet eszünk, ha sok vizet iszunk. Ez a fogyás legbiztonságosabb és legegészségesebb módja.

Miért kell többe innia?

  • A napi lendülethez: A víz a szervezet legfontosabb energiaforrása. A dehidratáció lassítja az enzimaktivitást a szervezetben, ami fáradtsághoz és tehetetlenséghez vezethet. Aki reggel nehezen ébred, próbáljon inni felkelés után két pohár vizet. Ez segít a vérkeringés lendületbe hozásában, és sokkal egészségesebb, mint kávét inni éhgyomorra.
  • Magas vérnyomás csökkentése: Általában testünk 92 százaléka víz. A dehidratálás révén a vér viszkózusabb lesz, és nagyobb lesz az ellenállása, miközben a szervezetben kering. Ez azután magas vérnyomáshoz vezet.
  • Asztma és allergia megelőzése: A szervezet által termelt hisztamin az erős kiszáradás révén exponenciálisan növekszik. A vérben lévő hisztamin túl magas szintje gyakran vezet a hisztamin intoleranciához, vagy elősegítheti az asztmás rohamokat.
  • Bőrbetegségek csökkentése: A dehidratáció akadályozza a bőr természetes méregtelenítését, ami pedig segít megakadályozni a bőrbetegségeket, például a pikkelysömört és bőrgyulladást. Csökkenthető továbbá a bőr öregedése és a bőr elszíneződése.
  • A magas koleszterinszint elkerülése: Ha a szervezet dehidratált, több koleszterint termel, hogy megakadályozza a sejtek vízvesztését. A vér túl magas koleszterinszintje többek között érelmeszesedéshez vezethet. Ezért magas koleszterinszint esetén különösen ügyelni kell arra, hogy eleget igyunk.
  • Emésztési problémák megakadályozása: A túl kevés víz és ásványi anyag a betegségek egész sorához vezethet. Ezek közé tartozik a gyomorfekély, a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorégés.
  • Vese- és hólyagproblémák enyhítése: Ha a veséket és a húgyhólyagot túl ritkán öblítjük át vízzel, ezek különböző baktériumok támadási felületévé válnak, ami hólyaggyulladáshoz, fertőzésekhez vezethet.
  • Székrekedés megoldása: Ha kiszáradás áll fenn, a vastagbél az a hely, ahonnan legelőször történik vízelvonás. Ez ahhoz vezet, hogy az ételmaradékok ott sokkal lassabban mozognak előre, mint amikor a vastagbélbe elegendő folyadék jut.
  • Ízületi fájdalmak megszüntetése: Az ízületek közötti porc főként vízből áll. A hosszú ideig tartó kiszáradással a porc gyengül, és ízületi fájdalmak, ízületi merevség lép fel.
  • Súlynövekedés elkerülése: Hidratálás nélkül a sejtek gyorsan öregszenek és az anyagcsere lelassul. Sokan ekkor hajlamosak többet enni, noha a test csak szomjas.
  • A korai öregedés megelőzése: Ha a szervezet dehidratált, a szervezet legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összeesik, és gyorsabban tűnik fakónak, öregnek.

Mennyi víz van bennünk?

Egy újszülöttnél a víz aránya a szervezetben közel 80 százalék, a víztartalom az életkorral akár 45 százalékkal is csökkenhet. A férfiaknál a víz aránya általában magasabb, mivel az izmok több vizet tartalmaznak, mint a zsírszövet. Szerveink víztartalma:

  • agy: 75% víz
  • vér: 92% víz
  • csontok: 22% víz
  • izomzat: 75% víz

Fogyás elősegítése

Elegendő folyadék bevitele kimutathatóan segít a fogyásban. Aki minden étkezés előtt 2 pohár vizet iszik, annak kisebb lesz az étvágya, és könnyebben tud fogyni. A birminghami egyetem tanulmánya szerint az elhízott személyek 5 kilót fogyhatnak 12 hét alatt, ha minden étkezés előtt fél liter vizet isznak.

A hideg víz legalább fél órán át elősegíti az anyagcserét. Bármennyire csábító is, ne igyon nagy melegben hideg vizet. A meleg víz különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. A langyos hőmérsékletű víz ideálisan kioldja az méreganyagokat a sejtekből.

Aki lemond a cukortartalmú italokról és csak ásványvizet iszik, további kalóriákat takaríthat meg, és így gyorsabban fogyhat.

(Németből fordította: Koncz László)