Magas vérnyomás ellen igyon céklalét!

A céklát már a babilóniaiak és a föníciaiak is ismerték, Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Később a germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a termesztését. Az indiai ájurvédikus orvoslás is kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. A növény ugyanis értékes összetevőket tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre.

Korábban azt feltételezték, hogy a céklalének a színe révén vérképző szerepe van. De nem a vörös színező betanin az, amely a céklát olyan értékesé teszi: a B-vitamin, a folsav és a vas az, ami segíti a vérképzést.

Vashiány esetén ezért gyakran javasolt a céklalé, bár az emberi szervezet jobban felhasználja az állati eredetű vasat. A cékla főként a vegetáriánusok számára jó vasforrás. Ajánlatos a céklát C-vitaminban gazdag ételekkel és italokkal (például narancslével), vagy nyers formában salátaként fogyasztani, mivel az elkészítés során számos tápanyag elvész.

Lé, saláta, leves

Növeli a kitartást

Úgy találták, hogy a sportolók állóképességét pl. a ribizlilénél jobban növeli a céklalé. Ez feltehetően összefüggésben van a céklában lévő nitrátokkal, amit a szervezet nitritekké alakít át, és ezeknek fontos szerepük van a vasatomok sejtlélegzésénél.

Magas vérnyomás ellen

A céklalének azonban van egy teljesen más hatása is: a magas vérnyomást gyorsan és jelentősen csökkenti. Azt gondolják, hogy ezt a hatást a nitrátok okozzák. Aki magas vérnyomásban szenved, igyon fél liter céklalevet. Már egy óra múlva megfigyelhető a vérnyomáscsökkentő hatás, a legnagyobb hatás kb. 3-4 óra után következik be. Mivel ez akár 23 órán át is fennállhat, az artériás magas vérnyomásban szenvedő betegek naponta két pohár céklalével jelentős pozitív hatást érhetnek el.

De vigyázat: a cékla sok oxálsavat tartalmaz, ami vesekövek kialakulásához vezethet. Aki vesekőre hajlamos, csak kis mennyiségben fogyasszon céklát.

Receptek céklával

Bár a céklasaláta egy kis galambbegy salátával és kecskesajttal, vagy akár almával és citrommal nagyon finom, kipróbálhatunk új céklás receptet is. Ezzel a recepttel varázsolhatunk magunknak céklalevest hűvösebb napokra:

  • egy pohár cékla
  • 2 evőkanál nagylevelű petrezselyem
  • 2 evőkanál tejszín
  • só, bors vagy ételízesítő
  • cukor tetszés szerint

A céklát rövid ideig forraljuk és fűszerekkel ízesítsük. Turmixoljuk, és a tányéron adjunk hozzá petrezselymet és tejszínt.

Céklás narancsleves

Akinek több ideje van, megpróbálkozhat egy cékla-narancslevessel. Ehhez pürésítsük a céklát burgonyával és fél liter narancslével. Adjunk hozzá erőlevest, és ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, cayenne borssal és gyömbérrel. Sózzuk, finomítsuk adagonként crème fraîche-sel és metélőhagymával.

A cékla eltevése

Minden céklás receptnél és a befőzésnél is fontosa kötény és a gumikesztyű! A céklalé csak nehezen mosható ki a ruhából. Aki céklát akar eltenni, előzetesen meg kell főznie, ezután vágja apróra és töltse üvegekbe. A leve kétharmad rész vízből és egyharmad rész ecetből áll, amihez finomra aprított fokhagymát, köményt, sót és cukrot adunk. Ezt összefőzve kell az üvegekbe tölteni.

A céklában kevés a kalória, így aki sport és egészséges táplálkozás révén fogyni akar, két legyet üt egy csapásra, ha céklát választ az étlapjára, mivel az alacsony kalóriatartalmú cékla egyidejűleg növeli a sportteljesítményt is.

(Németből fordította: Koncz László)