Zöldhályog: szűrővizsgálattal elkerülhető a vakság

A glaukóma, vagy a zöldhályog Németországban még mindig a vakság gyakori oka. Aki elmúlt 40 éves, kétévente ellenőriztesse a belső szemnyomást. A további kockázattal élők minden évben menjenek vizsgálatra. A betegség előfordulási gyakorisága az életkorral nő: míg a 4 évesek körülbelül egy százaléka érintett, a 85 éveseknek 18 százaléka szenved glaukómában.

A glaukóma nem ritka betegség: Németországban mintegy 1 millió glaukómás beteg van, de közülük csak 600 000 ismeri a diagnózist és jár kezelésre. A vakok egynegyede glaukóma miatt vakult meg Németországban.

Szűrővizsgálattal megelőzhető

A glaukóma keletkezése

Glaukómaként jellemzünk különböző szembetegségeket, amelyek – ha nem időben ismerik fel és nem kezelik – szomorú eredményre vezetnek: elpusztítják a látóidegeket. Mivel a glaukóma általában nem okoz tüneteket, az érintett kezdetben nem veszi észre a bajt.

Egy bizonyos mértékű nyomás szükséges a szem belsejében ahhoz, hogy a szem megtartsa gömb alakját. A nyomás fenntartásában az úgynevezett csarnokvíz felelős. Ha a csarnokvíz kiáramlása akadályozott és nem tud eltávozni, akkor a szemen belüli nyomás növekszik. A megnövekedett nyomás következtében az érzékeny idegszálak fokozatosan elpusztulnak.

Az emelkedett szemnyomás következményei

A túl nagy belső nyomás következménye a látómező beszűkülése, hosszú távon pedig fenyegető vakság. Korlátozott látás esetén bizonyos területeket már nem érzékelünk – ezek holtterek. Az ép látómező az orientációhoz, különösen az utcai közlekedésben, legalább olyan fontos, mint a központi látás.

A látóideg állapotát azonban a vérkeringés is befolyásolja. Már régóta gyanítják, hogy a szemnyomás mellett a vérkeringési rendellenességek is felelősek a glaukóma kialakulásáért.

A glaukóma korai felismerése

A szembetegséget korai szakaszában csak megfelelő szűrővizsgálat érzékeli. A glaukóma diagnózisához fontos a látóideg épségének a vizsgálata.

A glaukómához vezető leggyakoribb kockázati tényezők:

  • Több mint negyvenéves életkor
  • Glaukómás eset az elsőfokú rokonságban, mivel a glaukóma örökletes
  • Rövidlátás
  • Cukorbetegség
  • Szív-érrendszer megbetegedések
  • Pangásos szívelégtelenség, magas vagy alacsony vérnyomás

A glaukóma korai felismerésének előnye: a kellő időben történő felfedezés esetén a látás gyógyszeres kezeléssel megmenthető. A vizsgálat fájdalommentes.

A szemorvos helyi érzéstelenítés után méri a belső szemnyomást. Glaukóma gyanúja esetén a látótér meghatározása következik. A látómező mérése pontos információkat ad a glaukóma lefolyásáról.

A glaukóma kelezése

A glaukómás betegek több mint kilenc százaléka gyógyszeresen, szemcseppekkel kezelhető. A cél a szemnyomás csökkentése, két úton érhető el:

  • a csarnokvíz termelésének fékezése, vagy
  • a csarnokvíz elfolyásának növelése

A glaukóma korai felismerése megmenthet a vakságtól. A gyógyszeresen nem kezelhető betegek lézeresen vagy sebészeti beavatkozással kezelhetők. Kimutatták, hogy a kezeletlen betegek tíz százalékánál öt éven belül glaukóma alakul ki.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés