Hirdetés

 

Hirdetés

 

Zöldhályog: szűrővizsgálattal elkerülhető a vakság

A glaukóma, vagy a zöldhályog Németországban még mindig a vakság gyakori oka. Aki elmúlt 40 éves, kétévente ellenőriztesse a belső szemnyomást. A további kockázattal élők minden évben menjenek vizsgálatra. A betegség előfordulási gyakorisága az életkorral nő: míg a 4 évesek körülbelül egy százaléka érintett, a 85 éveseknek 18 százaléka szenved glaukómában.

A glaukóma nem ritka betegség: Németországban mintegy 1 millió glaukómás beteg van, de közülük csak 600 000 ismeri a diagnózist és jár kezelésre. A vakok egynegyede glaukóma miatt vakult meg Németországban.

Szűrővizsgálattal megelőzhető

A glaukóma keletkezése

Glaukómaként jellemzünk különböző szembetegségeket, amelyek – ha nem időben ismerik fel és nem kezelik – szomorú eredményre vezetnek: elpusztítják a látóidegeket. Mivel a glaukóma általában nem okoz tüneteket, az érintett kezdetben nem veszi észre a bajt.

Egy bizonyos mértékű nyomás szükséges a szem belsejében ahhoz, hogy a szem megtartsa gömb alakját. A nyomás fenntartásában az úgynevezett csarnokvíz felelős. Ha a csarnokvíz kiáramlása akadályozott és nem tud eltávozni, akkor a szemen belüli nyomás növekszik. A megnövekedett nyomás következtében az érzékeny idegszálak fokozatosan elpusztulnak.

Az emelkedett szemnyomás következményei

A túl nagy belső nyomás következménye a látómező beszűkülése, hosszú távon pedig fenyegető vakság. Korlátozott látás esetén bizonyos területeket már nem érzékelünk – ezek holtterek. Az ép látómező az orientációhoz, különösen az utcai közlekedésben, legalább olyan fontos, mint a központi látás.

A látóideg állapotát azonban a vérkeringés is befolyásolja. Már régóta gyanítják, hogy a szemnyomás mellett a vérkeringési rendellenességek is felelősek a glaukóma kialakulásáért.

A glaukóma korai felismerése

A szembetegséget korai szakaszában csak megfelelő szűrővizsgálat érzékeli. A glaukóma diagnózisához fontos a látóideg épségének a vizsgálata.

A glaukómához vezető leggyakoribb kockázati tényezők:

  • Több mint negyvenéves életkor
  • Glaukómás eset az elsőfokú rokonságban, mivel a glaukóma örökletes
  • Rövidlátás
  • Cukorbetegség
  • Szív-érrendszer megbetegedések
  • Pangásos szívelégtelenség, magas vagy alacsony vérnyomás

A glaukóma korai felismerésének előnye: a kellő időben történő felfedezés esetén a látás gyógyszeres kezeléssel megmenthető. A vizsgálat fájdalommentes.

A szemorvos helyi érzéstelenítés után méri a belső szemnyomást. Glaukóma gyanúja esetén a látótér meghatározása következik. A látómező mérése pontos információkat ad a glaukóma lefolyásáról.

A glaukóma kelezése

A glaukómás betegek több mint kilenc százaléka gyógyszeresen, szemcseppekkel kezelhető. A cél a szemnyomás csökkentése, két úton érhető el:

  • a csarnokvíz termelésének fékezése, vagy
  • a csarnokvíz elfolyásának növelése

A glaukóma korai felismerése megmenthet a vakságtól. A gyógyszeresen nem kezelhető betegek lézeresen vagy sebészeti beavatkozással kezelhetők. Kimutatták, hogy a kezeletlen betegek tíz százalékánál öt éven belül glaukóma alakul ki.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés