Orvosi tartós smink – varratok, hegek elrejtése

A tartós smink nemcsak a napi szépségápolás alternatívája, hanem egyre inkább használják orvosi területen is. A bőr tartós színezésével – például hegek, bőrbetegségek vagy hajhullás esetén – segíthet a megfelelő területek elfedésével, és ezzel hozzájárul az önbizalom növeléséhez. Miért jó az állandó smink, mikor hasznos az orvosi pigmentáció alkalmazása?

Nem csak a kozmetikában

A tartós sminkkel a bőrbe injektált színpigmentek segítségével például a szemöldök vagy az ajkak kontúrja véglegesen kihúzható. Az állandó smink akár három évig is tarthat.

Nem csak esztétikai célból

A tartós smink azonban nem csak a kozmetikában használható. Az utóbbi években kialakult egy orvosi variáns, az úgynevezett humán-orvosi pigmentálás, amellyel a hegek, égési sérülések, hajhullás és bőrbetegségek esetén optikai korrekció végezhető. Ez az érintetteknek nagyobb önbizalmat ad, és ezáltal javulhat az életminőségük.

Hogyan működik?

A tartós sminknél – a tetováláshoz hasonlóan – színes pigmenteket helyeznek a bőrbe egy tű segítségével. A tartós sminknél csak az epidermiszben, a felső bőrrétegben dolgoznak, a tetoválásnál a színt az alsó bőrrétegbe dolgozzák be.

Mivel a bőrön beavatkozás történik, a pigmentáció után azonnal számolni kell duzzadásokkal és vörösödéssel. Sok tartós eszköz már integrált hűtéssel működik, így a duzzanatok nagyrészt megelőzhetők, de a kezelés után közvetlenül azonnal ápolni kell az érintett területet. Különleges krémek és teljes napvédelem szükséges ahhoz, hogy a bőrön végzett javítás lehetőleg sokáig tartson. Különösen a szoláriumot kell kerülni kb. 2 hétig, és só- vagy klórtartalmú vízben való fürdés szintén nem ajánlott.

A tartós smink orvosi alkalmazása

A humán gyógyászati pigmentáció sokféle módon alkalmazható. Lehetséges alkalmazások például:

  • hegek pl. baleset után, kutyaharapás, égés vagy savmarás, illetve operáció következtében
  • hajhullás
  • bőrelváltozások

A hegek, amennyiben legalább egyévesek, a bőr álcázó pigmentációjával korrigálhatók. Az álcázó pigmentekkel a terhességi csíkok a bőr természetes tónusához igazíthatók, „eltüntethetők".

Akinek betegség vagy kemoterápia miatt kihullik a haja, szemöldöke, annak segíthet a humán orvosi pigmentáció. Így például az egész szemöldök imitálható, az apró szőrszálak is berajzolhatók, így a szemöldök végső soron természetesnek tűnik.

Ezt a technikát olyan embereknél is alkalmazzák, akik neurodermatitis vagy pajzsmirigy-betegség miatt az úgynevezett Hertoghe-jellel rendelkeznek, amikor szemöldök oldalt megritkul, kihullik.

Nagyon jó eredményeket érnek el a tartós sminkkel ajak- és szájpadhasadék esetében is. A műtét után keletkező hegek álcázással pigmentálhatók, és a felsőajak teljesen újraformázható. A szín frissítésével itt is nagyon természetes eredmény érhető el.

Tartós smink emlőrák után

A tartós sminkkel mindig az optikai korrekció a cél, függetlenül attól, hogy a test melyik része pigmentált. Így van ez a nagyon kényes helyen, az emlőnél is.

Az emlő az abszolút nőiesség jelének tekinthető. Az emlőrákban szenvedő nők gyakran kétszer szenvednek műtét után. Egyik fizikai, a másik a mentális fájdalom. A tartós smink segítségével az emlő optikai helyreállítása érhető el a mellbimbó és a bimbóudvar pigmentálásával.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés