Hogy a síelés csak élvezet legyen

A szenvedélyes síelők már a nyári napokon is várják az eljövendő havat és a téli szezont, amikor újra síelhetnek. Nem csoda, mert a síelés nemcsak szórakozás és testmozgás, felszabadít a mindennapi stressz alól, de jót tesz az egészségnek is – ha tartjuk magunkat a fontos alapelvekhez, és az egészség megőrzését segíti elő, nem pedig veszélyezteti azt.

Síeléskor sokat tehetünk az egészségért. Növelhetjük a zsíranyagcserét, koordinációt és a fizikai állóképességet, és közben még a szív és az érrendszer működését is javíthatjuk.

A kezdők azonban gyakran alábecsülik, hogy a síelés megerőltető sport. Az olyan sérülések kockázatának minimalizálása érdekében, mint a keresztszalag-szakadás vagy törések, nemcsak védőfelszerelés kell, hanem az inak és ínszalagok előkészítése is fontos. A szakértők azt javasolják, hogy a sígimnasztikát három hónappal a síelés előtt kezdjék el.

Esni is tudni kell

Izomlazítás a síelés után

Nemcsak a síelés előtt lehet pozitív hatása a sígimnasztikának, hanem minden síelési nap végén is. A lejtős pályákon egyoldalúan terhelődnek a lábak, ami gyakran már az első napra túlterheléshez vezethet. Az alábbiak segíthetnek az izomzat támogatásában:

A nyújtás vagy a könnyű kocogás segít megelőzni az izomlázat, valamint a lábakat és az ízületeket előkészíteni a következő síelésre.
A síelés után is ideális az úszás, ami ellazítja az izmokat.

Néhány síterületen a sportolók wellness edzőket foglalhatnak, akik kísérhetik a síelőt. Ők ellenőrzik a kalóriafogyasztást, a pulzust és a zsírégetést, és tippeket adhatnak az egyéni haladás üteméhez.

Felkészülés a lehetséges veszélyekre

Az orvosok és a szakértők rámutatnak arra, hogy a legtöbb síbaleset a harmadik napon következik be. Azoknál, akik nem lazították izmaikat sígimnasztikával, a teljes izomrendszerben a harmadik naptól kezdve jelentkeznek a fáradtság tünetei. A leggyakoribb sérülések a térden, az ízületekben, a vállakban és a fejen keletkeznek. Gyakori az izom-túlfeszítés, szalagszakadás, vágás és zúzódási sérülés is.

Sisakkal, alkohol nélkül

A fizikai alkalmasság mellett a síelés egyéb tényezői is fontos szerepet játszanak abban, hogy biztonságban visszaérjenek a sípályáról. Könnyen végződik kórházban a leereszkedés a menedékház helyett, ha kizárólag a fizikai alkalmasságára támaszkodunk. A jó felszerelés, a nap, valamint a hideg elleni védelem, és az alkoholról vagy kábítószerről való lemondás alapvető szabályai a síelés élvezetének. Az alkohol befolyásolhatja önértékelést, és több síelőt hozhat veszélybe a pályán, emellett a hideggel kombinálva növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Felszerelés

A fizikai állapot mellett a felszerelés is központi szerepet játszik a síbalesetek kockázatának minimalizálásában. Még a tapasztalt síelők sem védettek automatikusan a balesetekkel szemben. A síléceknek, síbakancsoknak és síkötéseket technikailag tökéletesnek kell lenniük, és rendszeresen ellenőrizni kell őket. A kötést a méret és a súly függvényében kell beállítani. Ha ez túl laza, a kanyarokban kioldódhat, és esetleg súlyos esésekhez vezethet.

Bőrvédelem

Síelés közben jó élvezni a friss levegőt és a napot. Ez bizony nagyon jó, ha a bőrt korábban intenzív fényvédővel kenték be. A hó és a jég ugyanis különösen erősen tükrözi vissza a nap sugarait, és növeli a napégés veszélyét. Nem szabad alábecsülni a hideg veszélyét se.

Annak érdekében, hogy a bőr teljesen védve legyen a nap és a hideg ellen, vannak jó fényvédő krémek. A védelemhez az ajkak bekenése is hozzátartozik, a napszemüveg pedig nemcsak a naptól véd, hanem megakadályozza a kötőhártya-gyulladást is.

(Németből fordította: Koncz László)