Hirdetés

 

Hirdetés

 

A „mindenmentes” nem az egészség szinonimája

Nagy divat lett mára a mindenmentes táplálkozás, szinte az egészség, az egészséges táplálkozás szinonimájává vált. A mindenmentes jelző tulajdonképpen a cukortól és a legfőbb allergénektől (glutén, tej, tojás, szója, mogyoró-mogyorófélék) mentes élelmiszerek megjelölésére használatos, eredetileg az összetett táplálékallergiában szenvedőknek szólt.

A gluténérzékenyeknek már több gyártó kínál gluténmentes termékeket, lisztektől a kész pékárukon át a mirelitekig. Ezeket a gluténmentes liszteket, vagy azokat tartalmazó termékeket azonban többnyire a hagyományos búzaliszthez hasonlóan használják, a megfelelő állag (és íz) eléréséhez tojást (esetenként tejet) használva, így azok, akik nemcsak lisztérzékenyek (gluténérzékenyek), hanem pl. tojást sem ehetnek, nem használhatják a szimplán gluténmentes termékeket. Az ő életük megkönnyítésére (és persze az egyre népszerűbb vegán és paleolit étkezés követőinek kiszolgálására) dolgozták ki ezeket az alapanyagokat, és ezért készül már nagyon sok diétás gasztroblog mindenmentes receptekkel is követőinek.

Mi nincs benne?

A reklámpszichológia régóta alapoz a hirdetővel való azonosulás vágyára. Ha látom, hogy az idolom ezt vagy azt eszik/hord, én is azt akarok enni/ hordani. Hátha én is olyan karcsú leszek, mint ő. Ez teljesen természetesen lejátszódik a fejünkben (akkor is, ha oda van írva, hogy szponzorált tartalom). Ha pedig ez a példakép még ki is mondja, hogy amikor így táplálkozik, akkor érzi magát legjobban, akkor fogy, akkor végképp természetes, hogy ez a kép alakul ki a fejünkben.

Így vált mára az egészséges táplálék szinonimájává a mindenmentes élelmiszer. Táplálkozási szakemberek ugyanakkor nem támogatják ezt a típusú étkezést. Bár bevihető mellette minden szükséges tápanyag, a vegánok fehérje-komplettálásához hasonló odafigyelést igényel, hogy ne váljon hiánytáplálkozássá.

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés