Hirdetés

 

Hirdetés

 

Nyirokrendszerünk tisztítása

Nyirokcsomók, nyirokrendszer – a mindennapokban ezeket a kifejezéseket halljuk, de viszonylag keveset tudunk a saját nyirokrendszerünkről. Tekintsük át, mi a nyirok, a nyirokér, a nyirokrendszer, milyen feladatokat lát el a szervezetben, milyen működési zavarai lehetnek ennek a rendszernek, és milyen ENERGY termékekkel támogathatjuk a működését.

A nyirokrendszer fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a szervezet só- és vízháztartásának biztosításában, valamint a külső betolakodók elleni védekezésben, azaz az immunitásban is – egyfajta tisztogató, szűrő funkciót lát el. A gyomor-bélrendszer mentén a zsírsavak felszívását és a zsírok keringésbe szállítását is végzi.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás

Nyirokerek, nyirokcsomók

A nyirokrendszer elemei a nyirokerek és a nyirokcsomók. A nyirokerek részben a vénás rendszerrel párhuzamosan futnak, részben azoktól függetlenül vannak jelen a szervezetben. Mielőtt a nyirok a vénás rendszerbe kerülne, számos nyirokcsomón halad keresztül, amelyek apró szűrőként megtisztítják a nyiroknedvet azoktól a sejtektől és egyéb alkotórészektől, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége vagy egyenesen károsak is lehetnének ránk nézve.

A nyirokcsomók borsónyi-babnyi nagyságúak, a nyirokrendszer részei, és az emberi szervezetben átlagosan 500 található belőlük. Biztosítják a nyirokerek átkapcsolódását, emellett fontos szűrő feladataik vannak. A falósejtek a nyirokcsomókba juttatják el a betolakodókat mint zsákmányukat, és mutatják be az egyéb immunsejteknek. Az utóbbiak a nyirokcsomókban érnek el megfelelő számot, és onnan indulnak a támadás helyére, hogy védekezzenek az ellenséges csapás ellen.

A szövetközi testfolyadékot (nedvet) nyiroknak nevezzük. A nyirok összetétele – az alakos elemek kivételével – megegyezik a vérplazmáéval, illetve a sejtek közti tér folyadékáéval. Elsősorban vízből, sókból, kisebb részt pedig fehérjékből áll. Termelődése az artériák és a vénák közti nyomáskülönbség következtében jön létre. Az artériás túlnyomás kiprésel a hajszálerek falán egy kevés nedvet, amely a nyirokerekbe jut vissza, ahonnan a vérbe kerül. Naponta körülbelül 3-4 liternyi nyirok keletkezik és szállítódik.

A fenti rendszer több ponton is károsodhat. Ha elégtelenül tölti be szerepét (öröklött vagy szerzett okból, illetve a vénás rendszer elégtelensége miatt másodlagosan), annak az a következménye, hogy vagy a sérült nyirokerek, vagy a felhalmozódott nyiroknedv miatt folyadék lép ki a szövetek közötti térbe. Ez a nyiroködéma.

Nyiroködéma

Öröklött esetben a GYNEX és a KOROLEN használata lehet segítségünkre.

A nyiroködéma enyhe formája hatékonyan kezelhető rendszeres testmozgással és az ARTRIN, valamint a RUTICELIT krémek bemasszírozásával. Belsőleg a KOROLEN és a RENOL koncentrátum, valamint a CYTOSAN kapszula segíthet.

Műtéti hegek esetén a CYTOVITAL krém és a CYTOSAN FOMENTUM jöhet szóba.

Ha a szervezet a kalcium- és a D-vitamin hiányával küzd, a nyirokrendszer sokkal nehezebben látja el maradéktalanul a feladatát. Ilyenkor a VITAMARIN, a FYTOMINERAL és a zöld élelmiszerek pótolhatják a hiányt.

A nyirokrendszer általános tisztításában, a szervezet méregtelenítésében a CYTOSAN, a CYTOSAN INOVUM, a zöld élelmiszerek, továbbá a BALNEOL és a BIOTERMAL fürdő lehet segítségünkre.

Javasolt megfelelő mennyiségű ásványi anyag, nyomelem és vitamin fogyasztása is. Egyes anyagokból a normál étrend általában nem tartalmaz eleget (pl. szelén, cink, A- és C-vitamin), de a VITAFLORIN, a FLAVOCEL, a FYTOMINERAL és a REVITAE pótolja a hiányt. A zöld élelmiszerekről se feledkezzünk meg.

A legegyszerűbb és az egyik legfontosabb, amit tehetünk nyirokrendszerünk hibátlan működéséért és az egészségünk megőrzéséért: a szabad levegőn végzett torna- és légzőgyakorlatok. A jóga, a csikung, a nordic walking – akár napi fél órában – már sokat segít. Ugyancsak hasznos a szakszerűen végzett nyirokmasszázs.

Duzzadt nyirokcsomók

Elöljáróban megjegyzem, hogy ez a tünetegyüttes a legtöbb esetben szakszerű orvosi kivizsgálást igényel.

Alapvetően a nyirokcsomók megduzzadásában a következő okok játszanak szerepet:

  • Rövid ideig vagy hosszan tartó gyulladások. Az előbbi esetben általában hirtelen duzzad meg egy nyirokcsomó, tapintásra fájdalmassá válik, míg az utóbbi esetén a nyirokcsomó kötőszövetesen átalakulhat, és tartósan duzzadttá, tömötté válik, a nagysága azonban lényegesen nem nő. Javaslatom: VIRONAL, KOROLEN, RENOL szedését, valamint a GREPOFIT kapszula és csepp együttes alkalmazását. 
Gyulladások esetén a bakteriális, gombás és vírusos fertőzéseknek kitüntetett szerepük van, de a gyulladás lehet immunológiai eredetű is, vagy szó lehet nyirokcsomó-képződéssel járó betegségek megjelenéséről is. A Pentagram® cseppek mellett az IMUNOSAN szedése sokat segíthet. Ebben az esetben a CISTUS INCANUS-ról se feledkezzünk meg. Az AUDIRON is nagyon sokat segíthet az akut esetekben.
  • Nyirokszervekből kiinduló daganatok esetén egészen nagy képletek is kialakulhatnak. RENOL, KOROLEN csepp, IMUNOSAN és CYTOSAN alkalmazása jöhet szóba.
  • Daganatos áttétek esetén a nyirokcsomó leggyakrabban fokozatosan növekszik. Javaslatok: KOROLEN, NIGELLA SATIVA (feketekömény-olaj), LAPACHO tea (napi 1 liter) ivása.

Mint a fentiekben érzékeltettem, a nyirokrendszer átszövi az egész szervezet működését. Minden szervünkre hatással van, ezért a karbantartás és a megelőzés a legfontosabb feladatunk. Ebben nagy hasznunkra lehet az ENERGY termékek széles választéka.

Fenti javaslataim lassan, de biztosan hatnak. Hosszú távon mindenképpen ezt az utat érdemes követni, ha Ön is szeretné karbantartani a nyirokkeringését.

Ángyán Józsefné
természetgyógyász, klubvezető
ENERGY Klub, Siófok

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés