Becsípődött ideg: mit tehetünk?

A becsípődött ideg általában szúró vagy égő fájdalommal jelentkezik, de okozhat zsibbadást és bizsergést is. A panaszok gyakran a nyakon, a tarkón vagy a deréktájon jelentkeznek, érintettek lehetnek azonban más testrészek is, például a vállak, a karok vagy a csípő. A becsípődést gyakran egy ártalmatlan izomkeményedés okozza. Mit tehetünk a panaszok ellen?

Aki becsípődött ideg miatt szenved, annál az idegműködés korlátozott. A funkcionális korlátozásokkal összefüggő tünetek többek között attól függnek, hogy melyik ideg érintett. A legtöbb esetben a nyilalló szúró, vagy égő fájdalom tipikus tünete a becsípődésnek. A fájdalom mellett érzékszervi zavarok is jelentkezhetnek. Előfordulhat az is, hogy az érintett testrész mozgása korlátozott lesz.

Izommerevség

Az ideg becsípődésének különböző okai lehetnek. Gyakran okozza az ideg irritációja vagy gyulladása. Hasonlóképpen a környező izmok irritációja is lehet a kiváltó ok. Gyakran az izmok keményedése okozza a panaszokat: görcsbe ugró izomszövet kemény lesz, és nyomást gyakorol az idegi traktusokra.

Az izmok keményedésének okai közé tartozik a hosszú távú rossz tartás és az egyoldalú terhelés. Ezen kívül a gerinc funkciózavara és a kopás is feszültséget okozhat az izmokban, de a helytelen emelés és mozgás is izomgörcshöz vezethet.

Segíthet a masszázs is

Súlyos okok kizárása

Az idegbecsípődésnek nem mindig izomkeményedés az oka. Az idegfunkciót például olyan sérülések is korlátozhatják, mint a csonttörés, vagy hirtelen erőhatás miatti nyaki sérülés (balesetnél).

Ha szúró fájdalmak fordulnak elő a háton, porckorongsérvre is gondolhatunk. Ez különösen akkor igaz, ha a karokban vagy lábakban is fellép zsibbadás. Porckorongsérv esetén a panaszok amiatt is jelentkezhetnek, hogy a porckorong nyomja a gerincvelőben futó idegeket.

A porckorongsérv mellett jó- vagy rosszindulatú daganat is nyomhatja az idegeket. Tartós tünetek esetén mindig konzultáljon orvosával, hogy kizárja a komoly okokat.

Becsípődött ideg a vállban, a nyakon és a nyakszirten

E testrészek különösen érintettek lehetnek. Ha az ideg a nyak területén van, gyakran jelentkezik hát- és/vagy fejfájás. A váll becsípődött idegei tipikusan a karon és a kézen okoznak panaszokat.

Az idegbecsípődés kezelése

A becsípődés kezelése mindig a mögöttes okoktól függ. Ha izomkeményedés a tünetek oka, általában fájdalomcsillapító és izomlazító szerek szükségesek. Ezeket orálisan beszedhetők, vagy a becsípődés közelében adott injekcióval enyhíthetők.

Ajánlott az érintett terület hővel való kezelése. Ennek eredményeképpen az izmok jobban elláthatottak lesznek vérrel, és a feszültség oldódik. A melegvizes palack és a melegítő párna mellett különösen a hőtapasz ajánlott. Mivel ez nem észrevehető a ruházat alatt, napközben is alkalmazható.

Végül a masszázs is segíthet a görcsös izomzat lazításában. Speciális erősítő és nyújtó gyakorlatok elősegíthetik az izmok keményedésének megismétlődését.

Alternatív kezelés

A klasszikus kezelési módok mellett van néhány alternatív gyógyászati megoldás a becsípődött idegek kezelésére. Az akupunktúra mellett elsősorban az oszteopátia és a kiropraktika alkalmazható. Ha izomfeszültség a fájdalom oka, akkor hemeopátiás szerek, mint az árnika vagy a tökfélék használhatók izomlazításra.

Azonnali beavatkozás

Ha észreveszi, hogy idegbecsípődése van, fontos, hogy azonnal reagáljon, mert ezzel – bizonyos körülmények között – jelentősen enyhíthetők a tünetek:

  • maradjon néhány percig abban a helyzetben, amikor a fájdalom bekövetkezett
  • lélegezzen lassan, mélyen, be és ki
  • semmi esetre se mozgassa a fájdalmas területet.

(Németből fordította: Koncz László)