Viszkető hólyagok a kézen, lábon

Apró, folyadékkal tele hólyagok az ujjak között, a tenyéren vagy a talpon, sokszor erősen viszketnek is, és főleg a nyári hónapokban fordulnak elő. Mi lehet ez? Az okokat illetően a szakemberek véleménye eltérő. Régen azt gondolták, hogy mindez összefüggésben van a verejtékmirigyek betegségével, innen a név: diszhidrózis. (dys = hiány, hidrosis = verejték).

Tipikus tünetek

A diszhidrózis két válfaja ismert: a diszhidrózisos ekcéma, valamint a atópiás palmoplantáris ekcéma (pomfólix), amelyek a kézen és a lábon is előfordulnak. A csoportosan megjelenő hólyagok nemcsak erős viszketést okoznak, de felszakadásuk után a bőr gyakran nagyon száraz és repedezett lesz.

Néhány érintettnél nagy, gyulladt, nedvező sebhelyek keletkeznek; néha megduzzad a kéz vagy a láb. Ez pl. a fogást, vagy a járást erősen (és rendkívüli fájdalommal) befolyásolja. A hólyagocskák jönnek és mennek – néha elszigetelten jelentkeznek, pl. az ujjak oldalán, néha befedik a teljes tenyeret vagy a talpat.

Kivonata használhat

A diszhidrózis okai

Hogy mi okozza a nyirokfolyadékkal töltött hólyagokat, még mindig nem tisztázott. Különösen gyakoriak az atópiás dermatitiszben, pikkelysömörben, vagy akár allergiában, pl. nikkelérzékenységben szenvedőknél. Arról is beszélnek, hogy a diszhidrózis erős bőrterhelés (pl. fertőtlenítőszerek), vagy gombák megtelepedésének jele külső (pl. lábfej) vagy belső testrészen (pl. bél), és mindez immunreakció. Gyakran előfordul mentális stresszhelyzetektől függően is.

Szó van örökletes tényezőről is. Az étrenddel és az élvezeti szerekkel, pl. a kávéval, alkohollal és cigarettával való kapcsolatról is írnak, de ez nem bizonyított.

Kerülje az allergéneket

Amennyire a kiváltó okok, úgy a kezelési lehetőségek is vitatottak. Nem ritka, hogy az érintettek szenvedése évekig tart a betegség gyógyulása nélkül. Ha a kiváltó okok ismertek, kerülni kell ezeket, ezért hasznos lehet az allergiavizsgálat. Szóba jöhet az étrend változtatása is, pl. alacsony zsírtartalmú tejtermékek, hússzegény diéta, lemondás a sajtokról, a hagymáról és a paprikáról (a kínai orvoslás tippjei), továbbá az alkoholról, kávéról és a dohányzásról – ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

A diszhidrózis lokális kezelése

A bőr krémekkel vagy fürdőkkel történő helyi kezelése ritkán hoz gyógyulást, de javíthatja a viszketést. A lehetséges aktív hatóanyagok köre a tanninoktól (például tölgyfakéreg kivonat), a zsályától, az almaecettől, a cinket tartalmazó sebkezelő-, védő- és karbamidkrémeken át a többnyire a zsíros kortizontartalmú krémekig terjed.

Súlyos panaszok esetén a kortizon tablettaként is alkalmazható néhány napon vagy héten át.

Alternatív módszerek

Az alternatív gyógyászatban a belek és az emésztőrendszer (amelyben számos immunfolyamat zajlik) mikrobiológiai terápiáját, homeopátiás eszközöket és távol-keleti gyógymódokat, például akupunktúrát és kínai vagy tibeti gyógynövényeket ajánlanak. Ezek alapja az a nézet, hogy a bőrrendellenességek csak a testben zajló alapvető folyamatok látható részei, és ezért holisztikus megközelítést igényelnek.

A relaxációs technikák segíthetnek a stressz csökkentésében. Az érintettek sok türelmet igényelnek; végső soron egyedileg kell megpróbálni, mi segít és mi nem.

(Németből fordította: Koncz László)