Vérrögképződés: a tudás biztonság

A vérünk folyamatosan áramlik a testünkben. A felnőtteknél 5-6 liternyi szállítja a tápanyagokat és az oxigént a test minden sejtjéhez. Ugyanilyen fontos a szervezet számára, hogy a vér áramlása a döntő pillanatban megálljon, ellenkező esetben minden kisebb sérülés veszélyes vérzést okozna. A hemosztázis az a folyamat, amellyel a vérzés leáll.

Hemosztázis: normális folyamat

A hemosztázis két fázisra oszlik: primerre és másodlagosra. Az elsődleges hemosztázis a test azonnali reakciója a sérülésre. A vérlemezkék, a vér komponensei a seb széleihez kötődnek, és dugószerű tömítést képeznek. Ugyanakkor a véredények összehúzódnak, a véráramlás lassul, és így kevesebb vér folyik ki.

Az első vércseppektől a sérült terület teljes lezáródásáig eltelt idő általában 2-3 percet vesz igénybe, és vérzési időnek nevezik. A vérlemezkékkel való elzáródás ekkor még nem stabil. A másodlagos vérzéscsillapítással tartós, határozott lezáródás következik be, ezt nevezik a véralvadás aktiválódásának. Mint a dominónál, ahol egy kő meglöki a következőt, egyik koagulációs (véralvadási) faktor aktiválja a következőt, míg végül a rést megbízhatóan lezárják a végleges „javítás” bekövetkeztéig.

A vérrög elzárhatja az eret

Megnövelt vérröghajlam

Sok embernél fennáll a vérrögképződési hajlam. Ennek oka sokrétű, például a vér módosult összetétele vagy az áramlási sebesség változása. Az érfal elváltozásai is fontos szerepet játszanak ebben, például:

  • sérülés következtében
  • gyulladás miatt
  • érelmeszesedés miatt

A változások fatálisan aktiválhatják a vérrögképződést. Ez az érintett véredény teljes elzáródásához vezethet, vagy a vérrögöt a véráram egy távolabbi véredénybe áramoltathatja, például az agyba vagy a tüdőbe, ami komoly következményekkel jár.

Gyógyszerek

A vérrögképződés megakadályozása érdekében különböző gyógyszereket alkalmaznak. Ezek lehetnek vérröggátló szerek (TAH), olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a vérlemezkék képződését, továbbá az antikoagulánsok, ezek olyan anyagok, amelyek megszakítják a koagulációs folyamatot.

A csoport legismertebb gyógyszere az acetilszalicilsav (ASA). Megakadályozza az artériákban a vérrögképződést, és általában szívroham vagy stroke után hosszú távra írják fel. Az acetilsalicilsav azonban nem előzi meg a vérrögképződést az erekben, ezért nem alkalmas például vénás trombózis megelőzésére.

Az ASA gyomornyálkahártya-gyulladást, sőt gyomorfekélyt és gyomorvérzést is okozhat, ezért a betegeknek konzultálniuk kell az orvosukkal. Az asztmában szenvedő személyek allergiásak lehetnek az ASA-ra, és óvatosan kell eljárni a kezelés során. A gyógyszert nem szabad szedni, ha gyomorfekélye van, és tiltott a terhesség utolsó harmadában.

Óvatosságra van szükség fájdalomcsillapítók szedésénél, ezek gyengíthetik az ASA hatásait. Másrészt, ha antikoagulánsokkal szedjük, az ASA súlyos vérzéshez vezethet. Műtét előtt a kezelőorvost tájékoztatni kell, mert az ASA szedése során fokozott a vérzés kockázata. Műtét előtt egy héttel abba kell hagyni szedését.

Antikoagulánsok a vérrögök ellen

A koagulációs folyamatot megszakító szerek közül a kumarint alkalmazzák gyakran. Csökkenti a vérrögképződés kockázatát mind az artériákban, mind a vénákban. A láb vénás trombózisa, tüdőembólia vagy szívroham után alkalmazzák. A mellékhatás intolerancia, de hajhullás vagy májgyulladás is lehet. Ezért például a májbetegek nem kapnak kumarinokat.

Aki kumarint szed, folyamatosan orvosi felügyelet alatt kell állnia. Mivel a véralvadást jelentősen csökkenti, veszélyes vérzéshez vezethet, ezért rendszeres vérvétel állapítják meg a napi bevitelt. Azoknak a betegeknek, akiknek hosszú távon kell szedniük a gyógyszert, megtanítják véralvadási értékük meghatározását.

A kumarin és a táplálkozás

A K-vitamin segíti a kumarin vérrögképződés elleni hatását. A hatás azonban lassú, ezért a K-vitaminnal együttes bevételnek nincs értelme. A K-vitamin azért is fontos, mert sok étel nagy mennyiségben tartalmazza ezt, például a spenótot és a brokkoli.

Amikor orvoshoz fordul, mindig fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a kumarint szed. Az izomba történő injekció a kumarint szedő betegeknél nem engedélyezett, és még a foghúzásnál is ügyelni kell. Emellett számos olyan gyógyszer van, amely növeli vagy csökkenti a kumarinok hatását, ezért más gyógyszerek szedését csak az orvossal folytatott konzultációt követően szabad elvégezni.

Nagyon fontos: aki kumarint szed, kap egy kártyát, amelyen többek között szerepel a vér alvadásértéke. Mindig hordja magával ezt a kártyát!

A tudás biztonságot jelent

Azok, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, erre szükségük van egy életen át. Nem szabad azonban, hogy ez elkeserítse, hanem inkább igyekezzen a lehető legtöbbet megtudni a gyógyszer hatásairól és mellékhatásairól. Minél többet tud róla, annál biztonságosabb lesz a vele történő bánás. Ha pedig egyszer már kézben tartja a dolgot, akkor valójában semmi nem áll útjában a normális életnek.

(Németből fordította: Koncz László)