Mitől korpás, mitől viszket?

A fejbőrünk nagyon érzékeny, ezért fontos a gondos ápolása, a korpásodás vagy a viszketés megelőzése. A viszketésnek sokszor a túlságosan száraz fejbőr az oka, ami általában külső okok, például gyakori zuhanyozás vagy hajszárítás miatt következik be, de egy rossz sampon is elősegítheti. Bizonyos esetekben a tünetek mögött betegség is megbújhat.

A fejbőr, mint a bőrünk többi része, több rétegből áll. A mélyebb rétegekben folyamatosan új sejtek képződnek, míg a bőrfelszínen az elpusztult sejtek kilökődnek. A bőrben hajhagymák, faggyúmirigyek és verejtékmirigyek, valamint immunsejtek és idegek vannak. Együtt olyan funkciókat látnak el, mint a folyadékcsere, az érzékelés és hőmérsékletszabályozás.

Ha a fejbőrben zajló folyamatokat valami megzavarja, helyi panaszok léphetnek fel: a leggyakoribb problémák közé tartozik a kiszáradás, a korpásodás és a viszketés. A kiváltó okok gyakran külső hatások, például a napfény, a hideg vagy a forró hajszárítás, de lehetnek betegségek, hormonális változások, bizonyos gyógyszerek és ápolószerek is.

Négy fejbőrtípus

A fejbőr állapotától függően négy különböző fejbőrtípust különböztetünk meg:

  • Normál fejbőr: a faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, hogy a haj nem lesz zsíros, és hajlékony marad. A zsír- és folyadékarány így egyensúlyban van.
  • Száraz fejbőr: a faggyúmirigyek túl kevés faggyút termelnek, vagy a fejbőr nem kap elegendő táplálékot. Ennek eredményeként hiányzik a zsír és a nedvesség.
  • Zsíros fejbőr: a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, a haj túl zsíros lesz. Lehetséges kiváltó tényezők hormonális változások vagy a stressz.
  • Korpás fejbőr: a korpásodás száraz és zsíros fejbőrrel is társítható. Itt is a stresszt és a hormonális változásokat tekintik fő kiváltó tényezőknek.

Száraz fejbőr

Ha a fejbőr viszket, ennek oka gyakran a túlságosan száraz bőr. Többek között a következő kiváltó okok kerülnek szóba:

  • napsütés
  • sós víz
  • klórozott víz
  • alacsony levegő-páratartalom
  • túl forró hajszárítás

Ugyanígy mechanikai irritáció, például sapka viselése is kiválthat ilyen hatást, de a száraz fejbőrnek genetikai okai is lehetnek.

Mi a teendő száraz fejbőr esetén?

Ha a fejbőr száraz és viszket, válasszon lehetőleg lágy samponokat. Ideálisak a hidratáló szerek, amelyek megnyugtatják az irritált fejbőrt. Szintén alkalmasak a növényi kivonatokat és növényi olajokat tartalmazó termékek. Ne masszírozza a fejbőrbe túl mélyen a sampont, mert további irritációt okozhat.

Száraz, viszkető fejbőrnél gyakran használják a viszketés enyhítésére az olívaolajat. Csak tegyen pár cseppet a fejbőrre, és hagyja, hogy az olaj egy éjszaka hasson. Másnap reggel mossa ki lágy samponnal.

Fontos, hogy ne zuhanyozzon túl forró vízzel. Bár a viszketést kezdetben enyhíti a meleg víz, eltávolítja a zsírt is a fejbőrből, így hosszabb távon még irritáltabbá válik.

Allergia, mint a korpásodás lehetséges oka

Gyakran előfordul, hogy a tüneteket egy adott ápoló termék allergiás reakciója okozza. Ilyen allergia hirtelen előfordulhat még akkor is, ha korábban már évekig használta a terméket.

Hogy a panaszai mögött allergia van-e, könnyen megtudható a bőrgyógyász allergiatesztje segítségével. A legjobb, ha a termék csomagolását magunkkal visszük, így az orvos láthatja az összetevőket. A másik megoldás, hogy egy másik terméket használ – lehetőség szerint adalékok nélkül –, és figyeli, hogy a viszketés alábbhagy-e.

Ha a fejbőr korpás

A korpásodást legtöbbször a túlságosan száraz, vagy túlságosan zsíros fejbőr okozza. Száraz fejbőr esetén az elhalt bőrsejtek meglehetősen kicsik, zsíros fejbőrnél nagy bőrsejtek is leválnak korpa formájában. A korpa azért képződik, mert a bőr megújulási folyamata erősen felgyorsult, ami fokozott korpásodáshoz vezet. A korpásodást különböző körülmények okozhatják, beleértve a stresszt, a nedves klímát, az egészségtelen táplálkozást és a hormonháztartás változását.

Elsősegély korpásodás esetén

A panaszokat korpásodás elleni samponnal lehet kezelni. Hasonlóképpen hasznos lehet a csalántea és az almaecet (2:1 arányú) keveréke. A száraz fejbőrre gyenge sampon és ápoló olaj ajánlott. Ha a panaszok hosszabb távon fennmaradnak, orvoshoz kell fordulni.

A seborrhoeás dermatitis

A seborrhoeás dermatitis olyan bőrkiütés (ekcéma), amely különösen a fejbőrön és az arcon jelentkezik, és többnyire korpásodással jár együtt. Ha a viszketésen kívül a fejbőrön kiütés is előfordul, annak gyakran a seborrhoeás ekcéma az okozója. Az ilyen ekcéma azonban nem feltétlenül jár együtt viszketéssel. Tipikusabb tünetek a bőrpír és a hólyagképződés. A kiütés bizonyos körülmények között átterjedhet a fejbőrről az arcra.

A seborrhoeás dermatitis oka eddig ismeretlen. Úgy vélik, hogy a genetikai hajlam mellett a gyenge immunrendszer is szerepet játszik. Emellett az éghajlat és a psziché befolyásolhatják az ekcéma megjelenését. Úgy gondolják, hogy a gombafertőzés kedvezhet a megjelenésének.

A seborrhoeás dermatitist mindig bőrgyógyásznak kell kezelnie, gombaölő szerek mellett súlyos esetekben kortizon készítmények is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Mitől viszkethet még?

A fejbőr viszketésének – a fentieken kívül – további okai is lehetnek:

  • Ok lehet valamilyen bőrbetegség is. A viszketésen kívül olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a bőrpír, a hólyagképződés vagy korpaképződés. Gombafertőzés esetén különösen fontos, hogy ne vakargassa a fejbőrt, mivel a gombaspórák így a mélyebb bőrrétegekbe juthatnak. A vakargatás által okozott kisebb sérülések növelik a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatát is.
  • Erős viszketés jellemző a parazitákra, például bolhákra, fejtetűkre vagy atkákra. Az ilyen fertőzés különösen gyakori a gyermekeknél, de érinthetik a felnőtteket is. A paraziták emberi vérrel táplálkoznak. Annak érdekében, hogy ezt elérjék, kis sérüléseket okoznak a fejbőrön. Ezt a folyamatot kíséri viszketés. Ha parazita-fertőzésről van szó, a tetvek, atkák és társaik különleges ápolószerekkel és fésűkkel távolíthatók el.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a korpásodásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Korpás a haja? Próbálja megelőzni!