Mi a teendő égési sérülés vagy forrázás esetén?

Meglepő, de a háztartás a legveszélyesebb hely, a balesetek 80 százaléka otthoni történik. A veszélyeket gyakran alábecsülik: a víznek pl. nem kell 100 fokosnak lennie ahhoz, hogy károsítsa a bőrt, már az 50 fokos hőmérséklet is elegendő az égéshez. Felnőtteknél fél perc elég a harmadfokú égési sérüléshez, kisgyermekeknél ehhez 10 másodperc is elég.

A forrázás különösen gyakori

Bár a hővel kapcsolatos sérülések háromnegyede forrázásból (víz, gőz, tea, kávé) származik, a száraz hő (például nyitott tűz, forró felületek), elektromos áram és a sugárzás (nap, radioaktivitás) is veszélyes lehet.

A könnyű égési sérüléseknél jellemző a sérült bőr vörös felülete, fájdalom és enyhe hólyagképződés. A súlyosabb égések nagyon fájdalmas hólyagokat okoznak. Hólyagképződéskor a bőr hajszálerei a hő hatására károsodnak, és a vérplazma „nyomja” a bőr legfelső rétegét.

Elsősegély

Ha az elsőfokú égési sérülés miatt a bőr kevesebb mint öt százaléka sérült, vagy ha másodfokú sérülés esetén a bőr kevesebb, mint gyermektenyérnyi felületen sérült, akkor házilag is kezelhető, például speciális gélekkel (például Fenistil) vagy kenőcsökkel. Minden más égési sérülést orvosnak kell kezelnie.

Hűtés: Ha a test kisebb része érintett, akkor fájdalomcsillapításra használható langyos víz, vagy hűvös borogatás néhány percig. Ne használjon jégkockát vagy hideg vizet (hypothermia és szövetkárosodás veszélye). A csecsemőknél, ha a törzs érintett, vagy ha az égett terület nagy, az égési felületet nem szabad hűteni, fennáll annak a veszélye, hogy a gyermek kihűl.

Hívja a mentőket: Ne vigye saját kocsival a gyermeket kórházba, hanem hívja a mentőszolgálatot, ez biztosítja a korai és optimális ellátást.

Ne nyissa meg, vagy lyukassza ki az égési hólyagokat. Ezek védik a sérült szöveteket, és egy idő után maguktól leszáradnak.

A házi szerek, mint a liszt, a púder, a vaj és az olaj tabu nagyobb égési sérülések vagy nyílt sebek esetén, mivel megnehezítik az orvosi értékelést és kezelést, továbbá elősegíthetik a fertőzéseket. Kenőcsöket vagy géleket is csak az orvosi kezelés után szabad használni.

Ne takarja be az égési sérüléseket bolyhos anyagokkal (például vattával), mert beleragadhatnak a sebbe. Jobb a steril borogatás vagy tapasz.

Vígasztalja a gyermeket a figyelem elterelésére, és tartsa melegen. A legjobb mód erre a mentőtakaró használata (ezüst oldal befelé nézzen), mivel az nem gyakorol nyomást az égett testrészre.

Felnőtteknél is fennáll a kihűlés veszélye, ezért csak a kisebb égési vagy forrázási sérülést szabad hűteni. Csak langyos vizet szabad erre használni, sohasem hideget.

Fontos: Csak akkor távolítsa el a ruházatot, ha nem ragad a sebhez, különben bőrsérülés fordulhat elő. Ha a gyermek füstöt lélegzett be, a légcső-nyálkahártya megduzzadhat, ami légszomjat okoz. A sérültet ülő pozícióba kell helyezni (megkönnyíti a légzést), rendszeresen ellenőrizni kell a légzést.

Balesetek megelőzése

Szívlelje meg a következő tanácsokat:

  • A gyermekek leggyakrabban akkor forrázzák le magukat, amikor forró ételt vagy forró vizet akarnak lehúzni a tűzhelyről. Tegyen biztonsági rácsot a tűzhely elé.
  • Ügyeljen arra, hogy a gyermek az olyan eszközöket, mint a vízforraló, vasaló stb. ne húzhasson le a kábelnél megfogva.
  • Gyerekek ne játsszanak egyedül a vízcsapnál.
  • Fürdés: előbb engedje a kádba a hideg vizet és csak utána a forrót. Fürdetés előtt ellenőrizze a víz hőmérsékletét.
  • Melegítés után ellenőrizze a tej hőmérsékletét, mielőtt a gyermeket etetni kezdi. Különösen a mikrohullámú eszközzel melegített ételek melegszenek egyenetlenül.
  • Ha a csecsemőt a karjában tartja, ne igyon egyidejűleg forró italokat. Egy hirtelen mozdulattal kiütheti a csészét a kézből.
  • Tartsa mindig biztos helyen a gyufát és az öngyújtót. Az idősebb gyermekeknél a megismertetés többet ér, mint a tiltás.
  • Gyereket ne hagyjunk magára égő gyertyával.
  • Gyermekruházat: kerülje a szintetikus szálakat, ezek könnyen gyúlékonyak lehetnek.
  • Grillezés: soha ne öntsön folyékony tűzgyorsítót (spirituszt, alkoholt, benzint) a tűzgyújtó helyre. Rendkívül hevesen, magas hőmérsékleten égnek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha olvasna még az égési sérülésekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Enyhe égésre legjobb a csapvíz