Mi a teendő égési sérülés vagy forrázás esetén?

Meglepő, de a háztartás a legveszélyesebb hely, a balesetek 80 százaléka otthoni történik. A veszélyeket gyakran alábecsülik: a víznek pl. nem kell 100 fokosnak lennie ahhoz, hogy károsítsa a bőrt, már az 50 fokos hőmérséklet is elegendő az égéshez. Felnőtteknél fél perc elég a harmadfokú égési sérüléshez, kisgyermekeknél ehhez 10 másodperc is elég.

Mi van otthon? Égési sebek kezelése a konyhából

A háztartási balesetek között előkelő helyen állnak az égési sérülések, amelyek nagy részét a konyhában szerezzük be. A jó hír a bajban, hogy a konyha egyben a természetes gyógypatikánk színhelye is, ahol hatásos köhögés elleni szirup, izomláz-csillapító, és égés elleni kenőcs is készülhet. Súlyosabb esetekben feltétlenül szakszerű kezelésre van szükség.

Nyáron több az égési sérülés – szakértői tippek az elkerülésére

Bár ilyenkor elsősorban nem erre gondolnánk, de jó, ha tudjuk, hogy nyáron nem csak a nap jelent égésveszélyt, hiszen a tűztől származó égési sérülések száma is jelentősen megnövekszik ezekben a hónapokban – figyelmeztetnek a szakértők, akik hangsúlyozzák, hogy a – ilyenkor lazábban, kötetlenebbül viselkedő – gyerekek körében a legmagasabb a kockázat.

Enyhe égési sérülés – legjobb a csapvíz

Háztartási baleset, napozás, sportolás közben szerzett sérülés – nyáron számos lehetőség nyílik arra, hogy égési sérülést szenvedjünk. Bár a népi hagyomány több házi gyógymódot ismer ezek kezelésére, a szakember mégis azt mondja, a legfontosabb ebben a helyzetben azt kideríteni, elégséges-e az otthoni ellátás, vagy orvosi kezelésre van szükség.