Mi van otthon? Égési sebek kezelése a konyhából

A háztartási balesetek között előkelő helyen állnak az égési sérülések, amelyek nagy részét a konyhában szerezzük be. A jó hír a bajban, hogy a konyha egyben a természetes gyógypatikánk színhelye is, ahol hatásos köhögés elleni szirup, izomláz-csillapító, és égés elleni kenőcs is készülhet. Súlyosabb esetekben feltétlenül szakszerű kezelésre van szükség.

Enyhe égési sérülések azonban otthon is kezelhetők. Lássuk hát, melyek azok a konyhai/fürdőszobai összetevők, melyek – a kutatások szerint – enyhíthetik az égési sérüléseket, és segíthetik a gyógyulást.

Méz

A méz a sérülésre kenve nedves, gyógyító környezetet biztosít, gyorsan kitisztítja a fertőzést, csökkenti a gyulladást, ödémát és váladékképződést. Az angiogenezis, szövet- és felhámképződés serkentésével növeli a gyógyulási arányt, és szükségtelenné teszi a későbbi bőrátültetést. Ráadásul, egy vizsgálat szerint, az enyhe égési sérülések gyorsabban gyógyulnak, ha egy kevés mézzel és gézkötéssel kezeljük, mint ha antibiotikumos krémet kennénk rá.

Használhatjuk magában, vagy keverhetünk 2 evőkanál mézbe 10-12 csepp levendula illóolajat is. Szükség szerint többször bekenhetjük vele a sérült felületet.

Fájdalomcsillapító, megelőzi a fertőzést

Hígított almaborecet

Bár a kutatók még nem tudták meghatározni, hogy miért működik, de egy tanulmány megállapította, hogy az almaborecet felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, ugyanakkor csökkenti a hegszövetek képződését. Ez lehet a bőr pH-értékének visszaállítása miatt, vagy azért, mert az almaborecet nagy százalékban tartalmaz pektint, vitaminokat és ásványi sókat.

Keverjünk össze egy rész tiszta almaborecetet két-három rész vízzel (a bőrünk érzékenységétől függően), majd egy tiszta textildarab vagy vattapamacs segítségével vigyük fel a bőrfelülete.

Levendula illóolaj

Az aloe vera gélben, folyadékban vagy például kókuszolajban feloldott levendulaolaj segít a fájdalom kezelésében. A levendulában lévő linalil-acetát és linalool fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású.

Egy evőkanál aloe vera gélbe vagy folyadékba keverjünk 6-12 csepp levendulaolajat, és kenjük az érintett felületre.

Kurkuma

Egyes vélemények szerint a kurkumából készült krém segíti a sebgyógyulást. Számos dél-ázsiai országban használják fertőzés csillapítására vágásokra, horzsolásokra és égési sebekre.

Keverjünk össze ¼ teáskanál kurkumaport annyi vízzel, tejjel vagy aloe vera géllel, hogy krémes állagú legyen. Kenjük a sebesült bőrfelületre, és hagyjuk 15-20 percig hatni. Ezután öblítsük le, és óvatosan szárogassuk meg a sérülést. Előfordulhat, hogy a kurkuma kissé elszínezi a bőrfelületet.

Aloe vera

Érdemes a konyhaablak párkányán tartani egy cserép aloe verát. Ezt a növényt hagyományosan használják égési sérülések kezelésére, és egy tanulmány szerint az így kezelt seb akár hat nappal is hamarabb gyógyulhat, mint a vazelinnel bekent. Sürgős esetekben egyszerűen törjünk le egy levelet a növényünkről, és a kicsorduló levet kenjük az égett részre.

Kókuszolaj

Egyes népi gyógymódok – például a friss égés vajjal való bekenése – valójában csapdába ejtik a hőt, és így az égés továbbterjed a szövet mélyebb részei felé. Ha azonban a rétegek már teljesen lehűltek, a kókuszolaj támogatja a gyógyulást.

Használjunk szűz kókuszolajat, melyhez tetszés szerint keverhetünk pár csepp levendulaolajat is.

Kisebb égési sérülések enyhítése

Mielőtt bármilyen gyógyírrel kezelnénk, az égést követően azonnal folyassunk rá hideg vizet, hogy csökkentsük a hőmérsékletét, és megakadályozzuk, hogy a hő mélyebbre terjedjen a szövetekben.

(Angolból fordította: H. Orsi)