Nyak- és vállfájdalom – jobb megelőzni

Kínzó nyak- és vállfájdalom, zsibbadás – ezek a fájdalmas tünetek mind a nyaki gerinc környékéről eredhetnek. Az elnevezésük sokféle lehet (cervicobrachialis szindróma, cervicocephalicus szindróma), mint ahogy a kiváltó okok is mások, az egyszerű húzódástól a porckopáson át a törésig. Ami azonos bennük, az a fájdalom. Mit érdemes tudni a nyaki fájdalomról?

Gyakori okok

A nyaki fájdalom a vállba, a karokba vagy a fejbe is sugározhat, gyakran kíséri szédülés és fejfájás. Sok és nagyon különböző betegségek tünete lehet, főként a nyaki gerincben, de a vállban és a mellkasban is. A leggyakoribbak a helyi izomzat és a lágyszövet túlterhelési problémái statikus, helytelen testtartás (például a képernyő előtt végzett munka) következtében.

Az életkor növekedésével a nyaki gerinc is krónikus kopási folyamatnak van kitéve. Ez a folyamat eléri a porckorongokat és az ízületeket, és porckorongsérvhez, vagy a csigolyák szűkületéhez vezethet.

Ritkább okok

Egyéb, de sokkal ritkább okok a következők:

  • gyulladások (spondylitis, spondylodiscitis)
  • daganatok a gerinc területén
  • reumatikus betegségek
  • neurológiai betegségek (idegbénulás, gerincvelő elváltozásai)
  • sérülések utáni állapotok (pl. ostorcsapásos nyaki sérülés, csigolyatörés, gerinc instabilitás)

A nyaki gerinc e betegségei mellett a vállízületi betegségek is okozhatnak nyaki fájdalmat. Ezek elsősorban a vállízület ízületi gyulladása, a vállcsuklót körülvevő bicepsz gyulladása, a vállcsuklót vagy a vállízületet stabilizáló inak szakadása, vagy egyéb vállsérülések.

Okozhatnak váll- vagy nyaki fájdalmat például a koszorúerek betegségei (angina pectoris, miokardiális infarktus) is. Nem ritkán jelentkezik visszatérő nyaki fájdalom stressz vagy stresszhelyzetek következtében.

Értelmezzük helyesen a tüneteket

A nyaki fájdalom bármely korcsoportban előfordulhat, de idősebb korban gyakoribb, főként a nőknél. A cervicalis (nyaki) szindrómát egyértelmű nyaki fájdalom jellemzi, gyakran a vállba sugárzással, neurológiai tünetek nélkül. A fájdalmasan feszült izmok nem ritkán nyaki merevséghez vezetnek.

Ha a nyaki fájdalom mellett a fájdalom kisugárzik, bénulás vagy érzékszervi zavarok jelentkeznek a karon vagy a kézen, akkor cervico-brachialis szindrómáról vagy nyak-váll-kar szindrómáról beszélünk. Ennek oka elsősorban a gerinc alsó részének idegirritációja (porckorongsérv, gyulladások, daganatok).

A cervikocephalikus szindróma ezzel szemben fejfájás (szédülés, tinnitus, homályos látás) előfordulását írja le nyaki fájdalommal vagy anélkül. Ezeket gyakran a pszichés okok, stresszhelyzetek okozzák, ritkábban a nyaki gerinc sérülése vagy keringési zavarok.

A lehetséges okok sokfélesége miatt a lehetséges komplikációk is sokfélék. A tisztán izomfeszültséggel összefüggő nyaki fájdalom esetén nem ismert komplikáció.

A nyaki fájdalom kezelése

A nyaki fájdalom kezelésének előtérében a fizikoterápia áll. Akut stádiumban a tüneti terápia, azaz a fájdalomcsillapítók alkalmazása és a nyaki gerinc átmeneti tehermentesítése általában elegendő. Ezt speciális műanyag kendővel, súlyosabb esetekben egy stabilabb nyakgallérral lehet elérni. A nyaktámasztó párna szintén tehermentesíti a nyaki gerincet.

Alternatív kezelés, megelőzés

Alkalmazhatók az alternatív medicina, például az akupunktúra vagy más természetgyógyászati eljárások is. Ezenkívül a fájdalomcsillapításhoz különböző injekciós kezelések és speciális katéteres eljárások is alkalmazhatók.

A nyaki fájdalom megelőzésében elengedhetetlen a monoton terhelés és a rossz testtartás elkerülése, például a munkahelyen. Az ergonomikus nyakpárnák vagy nyakhengerek az alvás során megakadályozzák a testhelyzettől függő feszültségeket. A nyak izmait erősítő gyakorlatok is segíthetnek a nyaki fájdalom megelőzésében.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a vállfájdalomról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mitől fájhat a vállam?